- Дата и час: 04 Дек 2024, 20:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КОЙ ИМА ПРАВО ПРИ ПУБЛИЧНА ПРОДАН?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
КОЙ ИМА ПРАВО ПРИ ПУБЛИЧНА ПРОДАН?
УЧАВСТВАХ В ПУБЛИЧНА ПРОДАН НА НЕПОДЕЛЯЕМ ИМОТ-ПРАЗНО ДВОРНО МЯСТО.В ПРОТОКОЛА ОТ ТЪРГА МЕ ОБЯВИХА ЗА КУПУВАЧ.СЛЕД ДВА ДНИ СЪДИЯТА КАЗА ЧЕ ДРУГИЯ УЧАСТНИК(СЪДЕЛИТЕЛ) ИМА МОЛБА ДА ИЗКУПИ ИМОТА НА ПРЕДЛОЖЕНАТА ОТ МЕН ЦЕНА.9 ДНИ СЛЕД ТЪРГА ПОЛУЧИХ СЪОБЩЕНИЕ ЧЕ ДРУГИЯТ УЧАСТНИК В ТЪРГА Е ОБЯВЕН ЗА КУПУВАЧ.ОСНОВАНИЯТА СА ЧЛ.293 И ЧЛ.389Г АЛ.2.ИМАМ ЗАВЕРЕН ПРЕПИС ОТ ПРОТОКОЛА В КОЙТО СЪМ ОБЯВЕНА ЗА КУПУВАЧ В ДЕНЯ НА ТЪРГА.В 5 ДНЕВЕН СРОК СЪМ ВНЕСЛА СУМАТА.НЯМА РЕЗОЛЮЦИЯ ОТ СЪДИЯТА ЗА ОТМЯНА НА ПЪРВОТО РЕШЕНИЕ.КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ПО ВЪПРОСА?ИМА ЛИ ПРАВО СЪДЕЛИТЕЛЯ ДА ГО ИЗКУПИ?(АЗ НЕ СЪМ СЪДЕЛИТЕЛ)
- btkmaria
- Нов потребител
действително закона дава възможност на съделителите да заявят, че желаят да закупят имота на най-високата предложена цена, но при тълкуването на члл389г, ал.2 от ГПК "(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Когато съпругът недлъжник участва в наддаването, той се обявява за купувач, ако при съставянето на протокола по чл. 380, ал. 1 заяви, че желае да купи имота на най-високата предложена цена." става ясно, че съделителят може да заяви това свое желание при съставяне на протокола по чл.380, ал.1 от ГПК, който се съставя в деня, следващ приключване на търга и подаване на наддавателтине предложения. Това е денят, в който се отварят наддавателните предложения и се обявява за купувач този, който е предложил най-високата цена. Това означава, че съделител, който иска да бъде обявен за купувач следва да присъства в деня, в който се отварят пликовете и се съставя протокола.
- millenna
- Младши потребител
трябва да уточня, че цитирам чл.389г, ал.2 от ГПК тъй като към тази разпоредба ни препраща чл.293 ГПК който урежда публичната продан на неподеляем недвижим имот
- millenna
- Младши потребител
Ами може да подадете жалба против действията на съдебния изпълнител, тъй като закона е ясен, че в деня на отварянето на предложенията съделителят има това право.Доколкото разбирам от написаното от Вас в деня на отварянето той не е присъствал и не е направил такова искане.Не се разбра дали въобще съделителя е участвал в наддаването, защото само тогава може да направи такова искане.
- zekin
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|