- Дата и час: 04 Дек 2024, 20:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Not. zaverka na podpisi dogovor za pokupko-prodagba na МПС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Not. zaverka na podpisi dogovor za pokupko-prodagba na МПС
Nugna li e not. zaverka na podpisite pri sklju4vane na dogovor za pokupko-prodagba na МПС, kogato stranite po dogovora sa firmi i podpisite sa pologeni ot pylnomoshtnizi.
- manince
- Младши потребител
По скромното ми мнение, с фактура може да бъде прехвърлен автомобил само в случаите в които продавачът е регистриран като вносител и автомобила не е регистриран на територията на Р. България, във всички останали случаи е нужно да бъде съставен договор за продажба на МПС с нотариално удостоверени подписи
Това, че страните по договора са фирми няма никакво значение, удостоверява се подписа на представляващия дружеството или неговия пълномощник.
Това, че страните по договора са фирми няма никакво значение, удостоверява се подписа на представляващия дружеството или неговия пълномощник.
Последна промяна oncho на 05 Апр 2006, 16:52, променена общо 2 пъти
- oncho
- Младши потребител
Зависи единствено от това, дали автомобилът е регистриран в страната (в КАТ), или не. Няма значение какви са продавачът и купувачът.
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Зависи единствено от това, дали автомобилът е регистриран в страната (в КАТ), или не. Няма значение какви са продавачът и купувачът.
Това е вярно, но има едно условие, трябва този които продава с фактура да е вносител и да е регистриран като такъв, в противен случай дори и да не е регистриран автомобила в БГ пак е нужно да бъде прехвърлен с договор с нотариално удостоверени подписи.
- oncho
- Младши потребител
Няма значение дали е "регистриран вносител" или не. Важното е продаваният автомобил да не е регистриран. Вж. чл. 144 от Закона за движението по пътищата - изискването за нотариална заверка на подписа е за МПС-та, между които и регистрирани автомобили.
- leator
- Потребител
leator написа:Няма значение дали е "регистриран вносител" или не. Важното е продаваният автомобил да не е регистриран. Вж. чл. 144 от Закона за движението по пътищата - изискването за нотариална заверка на подписа е за МПС-та, между които и регистрирани автомобили.
Аз си мисля следното:
според Чл. 3. (1) от НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях, моторните превозни средства и ремаркетата се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността в страната или оформянето на вноса (постоянен или временен) от съответния митнически орган.
Което според мен значи, че след като си придобил МПС-то е нужно да го регистрираш, такова задължение обаче не възниква за вносителите на автомобили, тъй като те внасят автомобила като стока (поне така си мисля).
Та веднъж като си придобил автомобила би следвало да го регистрираш преди да се разпоредиш с него, а като го регистрираш е задължително след това продажбата да е с договор с нотариална заверка.
- oncho
- Младши потребител
Което според мен значи, че след като си придобил МПС-то е нужно да го регистрираш
Добре, но нужно или не, щом не си го регистрирал, нотариалната заверка на подписа не е задължителна, независимо кой е продавачът.
-
portokal - Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|