Преди време изготвих на жена нотариално заверено пълномощно за колата ми. Сега ми трябва, а не мога да намеря оригинала. Знам кой нотариус го е заверил. Мисълта ми е какво да направя. - ако отида в кантората ще ми завери ли копие от неговия екземпляр без никакви формалности?
Ако в последствие открия старото какво става?
Може и да са наивни въпросите, но ще ме извините...мерси предварително.
- Дата и час: 03 Дек 2024, 17:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да взема копие от пълномощно?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
При нотариуса няма да откриете нищо освен номера под който е заведено пълномощното в книгата му. Нотариусите не съхраняват копия от пълномощните при себе си, нямат такова задължение. Но кажете за какво ви е пълномощното. Ако не искате упълномощената да се ползва повече от правата си, можете да го оттеглите.
- гост
Ако откриете адреса на пълномощника можете да направите препис от неговия екземпляр. Дори и по-късно да намерите оригинала си, правният ефект и на двата документа ще бъде идентичен, защото преписа поражда същите правни последици като оригинала.Тогава можете да решите кой от двата документа да използвате по предназначение, а другия унищожете за Ваша сигурност.
- Гост
благодаря за отговорите.
нямам съмнение относно жена си. нямам и съмнение за злоупотреба. просто за друго ми трябва - ще дам колата на мой приятел да я ползва, защото жена ми си има вече своя. т.е. варианът е да се изготви ново.
по право ли се обезсилва първото? /незнам така ли се казва/. при положение, че съм писал, че я опълномощавам /жена си/ безсрочно, в такъв случай налага ли се пак да го оттеглям.
нямам съмнение относно жена си. нямам и съмнение за злоупотреба. просто за друго ми трябва - ще дам колата на мой приятел да я ползва, защото жена ми си има вече своя. т.е. варианът е да се изготви ново.
по право ли се обезсилва първото? /незнам така ли се казва/. при положение, че съм писал, че я опълномощавам /жена си/ безсрочно, в такъв случай налага ли се пак да го оттеглям.
- Гост
Пълномощното не може да се обезсили по право-за разлика от саморъчното завещание, при което последващото завещание отменя предходното по право, ако новото е с по нова дата.
Унищожете документа на съпругата си, за да няма съмнение, кой ще черпи права от Вас - съпругата Ви или Вашия приятел. Принципа в гражданското право е пълномощното действа без срок във времето, освен ако не е записано друго в него.
Унищожете документа на съпругата си, за да няма съмнение, кой ще черпи права от Вас - съпругата Ви или Вашия приятел. Принципа в гражданското право е пълномощното действа без срок във времето, освен ако не е записано друго в него.
- гост
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|