начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Заверих пълномощно, но се оказа, че...

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заверих пълномощно, но се оказа, че...

Мнениеот кмет » 12 Яну 2006, 12:47

Аз съм кмет на кмртство. Преди 7 месеца при мен дойде момче от селото и поиска да заверя пълномощно, с което дядо му го упълномощава да тегли перо от банковата му сметка. Доведе един възрастен човек-спомням си бегло, че имаше прилика между него и лицето от личната карта, която ми показа.
Преди няколко дни дойдоха да ме питат от икономическа полиция по този повод. Оказа се, че момчето е взело личната карта на дядо си, а е довело друг възрастен човек. След това е изтеглило 10 000 лв от сметката му и дядото, след като е разбрал е алармирал полицията.
Незнам какво да правя-адвокат ме посъветва да казвам, че нищо не си спомням.
кмет

Мнениеот Гост » 12 Яну 2006, 13:03

Те трябва да докажат умисъла Ви при заверявянето на пълномощното.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 10:19

А защо въобще се занимавате с тези селяни-пращайте ги при нотариус в града, вместо да си търсите белята.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 14:21

Положенето Ви не е много"розово". Имаще дискусии относно това дали нотариусите имат вина при изготвяне на документи с представяне на фалшиви лични карти и подставени лица. До сега няма осъден нотариус за това-счита се, че те не са експерти, за да могат да разпознаят такива измами.
Обяснете, че приликата между хората е била много голяма, за да се усъмните в идентичността на лицето и документа.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 18:08

Само едно не разбрах в цялата история - как така и по силата на кой закон кмет ще заверява пълномощни на жителите на селото - това са нотариални сделки.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 18:29

Ами ей така - не сте чели достатъчно ЗННД - по силата на тоя закон е. Иначе Пена от Горно нанадолнище ще трябва да бие път до някое по-голямо населено място за едно пълномощно :lol:
Гост

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 20:04

А подписът, ....., нали все пак трябва да е поставен от лицето от личната карта.....???? Нотариусите все пак сравняват и подписите освен образа на лицето....
Гост

Мнениеот аз » 14 Яну 2006, 20:47

Абе хора какви ги говорите?
Ми нали кметовете могат да изпълняват функции на нотариуси за всичко, освен за прехвърляне на недвижим имот? За какво сравняване на подписите ще следи даден нотариус-това е смешно 8)
За тебе, кмете: като те питат от икон.полиция-казваш, че човекът, представил се като титуляр на въпросната лична карта, която ти е показана наистина си е приличал с лицето на снимката на личната карта.На това можеш да разчиташ.
аз

Мнениеот Гост » 17 Яну 2006, 14:40

Няма ли нотариус в този форум да каже на човека как да постъпи? Всеки от вас почти се е сблъсквал с подобен случай.
Гост

Мнениеот гост » 17 Яну 2006, 15:10

не мисля, че нотариусът е задължен да сравнява подписите на личната карта и на положените/потвърдените пред него.той установява само личното присъствие и че лицето е подписало или потвърдило вече подписан документ. а колегата е прав-нотариусите не са експерти и по принцип се предполага,че щом имаш документ за самоличност, то ти си и същото лице, което го представя.
гост

Мнениеот Радостина » 19 Яну 2006, 14:22

Anonymous написа:Ами ей така - не сте чели достатъчно ЗННД - по силата на тоя закон е. Иначе Пена от Горно нанадолнище ще трябва да бие път до някое по-голямо населено място за едно пълномощно :lol:

Браво. Много точно казано. :P :P :P
Радостина

Мнениеот Радостина » 19 Яну 2006, 14:23

Anonymous написа:Ами ей така - не сте чели достатъчно ЗННД - по силата на тоя закон е. Иначе Пена от Горно нанадолнище ще трябва да бие път до някое по-голямо населено място за едно пълномощно :lol:

Браво. Много точно казано. :P :P :P
Радостина

Назад към Взаимопомощ