начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Нарушавам ли закона за защита на личните данни?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нарушавам ли закона за защита на личните данни?

Мнениеот Ваня » 06 Яну 2006, 12:37

Фирмата ми е регистрирана като администратор на лични данни. Ще наруша ли закона за защита на личните данни, ако към анкетната карта за постъпване на работа включа въпроси като:
- националност, води ли се лицето на отчет в психодиспансер, отсъствало ли е лицето до сега от работа поради временна нетрудоспособност... ?
Благодаря.
Ваня

Мнениеот Гост » 06 Яну 2006, 13:10

"Чл. 5, ал. 1 ЗЗЛД: Забранено е обработването на лични данни, които:
1. разкриват расов или етнически произход;
2. разкриват политически, религиозни или философски убеждения, членство в политически партии и организации, сдружения с религиозни, философски, политически или синдикални цели;
3. се отнасят до здравето, сексуалния живот или до човешкия геном."

"Чл. 5, ал. 2 - Ал. 1 не се прилага, когато:
1...
2. физическото лице, за което се отнасят тези данни, е дало своето съгласие за обработването им, освен ако в специален закон е предвидено друго;
3...

Когато сте се регистрирали като администратор в заявлението сте посочили какви са категориите физически лица, чиито данни се обработват и категориите лични данни, отнасящи се до тях(чл. 18, ал. 2, т. 3 ЗЗЛД). Тези данни, за които сега питате, сигурно не са посочени?
Гост

Мнениеот Ваня » 06 Яну 2006, 13:53

Благодаря Ви за отзивчивостта. В декларацията декларирам, че събирам информация за медицински данни свързани със здравния статус, прихическото и умствено развитие. - е.т., както казвате Вие, с новата промяна в ЗЗЛД - не извършвам нарушение.
Не съм декларирала, но искам информация дали лицето или член на семейството му притежават дялово участие в търговско дружество - с това нарушавам ли закона? - ЗЗЛД не забранява категорично тези данни - чл.5
Забранява обаче инф.за раса и еднос, а аз искам националност - май тук вече съм в нарушение?
Благодаря.
Ваня

Назад към Взаимопомощ