Здравейте!Надявам се някой от юристите във форума да ми даде идея по следния казус:Съпругът ми/стр.инженер/сключи предварителен договор със свой близък да му извърши грубото строителство на сем.хотел със заведение в Черноморски курорт.Инвеститорът/близкия му/не живее в България и преди отпътуването си/10.10.2005година/подписаха предварителен договор,в който се упоменаваше приблизителната обща стойност на обекта/400 000 Е/,това че ангажира строителя да извърши подготвителни работи и срок за подписване на окончателен договор за строителство/01.11.2005г./.В същото време предаде на съпруга ми документацията,която имаше -проекти,разрешително за строеж ,количествени сметки и др.
Остави му с разписка 14000 Е ,които въз основа на нея трябваше да послужат за подготвителни работи .
При разглеждането на количествените сметки обаче се оказа,че същите са с много грешни изчисления и цени на материалите,които са пъти по-ниски от сегашните.За да направи нови изчисления/да е подготвен за срока-01.11.2005г./съпругът ми напусна работата си в частната фирма,в която имаше много добра заплата и в продължение на две седмици преизчислява денонощно всичко/6 ет.хотел със заведение/.Новата сума/140 000Е/ се оказа с 50% по-висока от предишната/90 000 Е/.
Телефонирахме на инвеститора за грешните изчисления и цените на материалите в момента.Той отговори,че новата цена е висока и даде за пример съседния хотел/построен 2004год. и съвсем различен по сложност на изпълнението/на каква по-ниска цена бил направен.
Той нали бил оставил пари,те щели да стигнат да се направи нулевия цикъл.Той чакал да му отпуснат заеми и ще види кога може да дойде в България за подписване на договора/пък можело и той да не идва , роднините му да го подпишат/.Съпругът ми не беше съгласен на предложените от инвеститора варианти,а искаше лично да се срещнат ,за да покаже новите изчисления и страните лично да подпишат договора.
Мина срокът за подписване на окончателния договор.Съпругът ми междувременно предвижи някои документи на обекта по различни инстанции/ВиК,Енерго/,заведе геодезисти да маркират точките на обекта/на 60км.от Бургас/,уговори строителна бригада за работата,закупи различни необходими строителни инструменти.И започна чакането на инвеститора.Така до 04.01.2006г.
Срещнаха се двете страни,при което инвеститорът се оказа много ядосан от това,че строителя не му е направил нулевото строителство/такава и му е била целта се оказа от думите му/,поиска си дадените пари,като за това,че съпругът ми си удържа 3 заплати/времето,от когато е подписан предв.договор и датата на сегашната среща /направи скандал и поиска от строителя да напише разписка,че дължи сумата от 2 заплати/признавал само 1/като получени на заем.Срокът за връщане е определен до 10.03.2006г.
В крайна сметка проумяхме какви са били целите на "близкия ни":някой "балък" да построи с определено количество пари най-трудния етап,да подпише договор с нереални изчисления/при които даже ще плати на инвеститора,че му строи/,да получи заеми от различни банки на база построеното от "балъка", и да построи до 31.05.2006г.
Въпросът ми е следния:можем ли на база неспазен предварително уговорен срок на сключване договор за строителство,ангажиране за упоменатия срок до срещата на инвеститора и строителя да претендираме за размера на 2 заплати и как би могло да стане това?
Вече подчертах,че стройността на заплатите строителя си ги е удържал и сега поради липса на налични пари издава квитанция за получен заем,който трябва да върне да 10.03.2006год.
Благодаря на тези,които ще прочетат казуса и евентуално ще дадат идея за решаването му!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 19:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предварителен договор за строителство и несъстояло се такова
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Уважаема г-жо, явно продължавате да си правите тотално погрешни сметки в изчисленията.
Недоумявам при такъв висок материален интерес, как си позволявате лукса да пишете свободни съчинения във форума вместо да се обърнете към конкретно утвъдени специалисти в областта на облигационното право.
Недоумявам при такъв висок материален интерес, как си позволявате лукса да пишете свободни съчинения във форума вместо да се обърнете към конкретно утвъдени специалисти в областта на облигационното право.
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|