начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

теоретичен въпрос

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

теоретичен въпрос

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 14:07

Уважаеми бъдещи колеги, надявам се да ми укажете помощ по следния въпрос. На упражнение по наказателен процес ми дадоха интересен казус, който мисля,че развих успешно, но искам да се подсигуря…
И така- станало е сбиване, при което пострадалият губи 2 пръста на едната си ръка.Но преди този инцидент( ако мога така да нарека телесната повреда), в резултат на трудова злополука е загубил също 2 пръста на същата ръка. Аз мисля, че в случая не става дума за средна телесна повреда, макар и да са загубени 4 пръста, понеже от деянието е последвала загуба на 2,т.е. от деянието не е последвало нараняване, което да обоснове тази телесна повреда или причинно-следствения процес е довел само до загуба на 2 пръстта. Права ли съм в случая ?
И вторият ми въпрос е, ако първоначално е повдигнато обвинение на лека телесна повреда, но в съдебна фаза се установи, че е СТП( и двете се разглеждат от районен съд) и не последва изменение на обвинението ( или ако това се установи при обжалване на осъдителна присъда ) следва ли съдът да го оправдае по повдигнатото по-леко обвинение, след като е отменена хипотезата, че ако се касае за по-тежко обвинение делото следва да се върне на прокурора?
Надявам се някой да ми помогне, макар и казусът да му се стори смешен .
Гост

Мнениеот nova1 » 03 Окт 2005, 22:38

в случая се касае се за средна телесна повреда. Престъплението се преследва от държавата и прокурорът повдига и поддържа обвинението. Желанието на страните тук е ирелевантно. Леката телесна се преследва по частен път.
nova1

Мнениеот stavrev » 03 Окт 2005, 23:40

Какво значение има броя на пръстите?Важното е кои пръсти са.
Има ли осакатяване на ръка,т.е. да не може да изпълнява функцията си, значи има тежка тел.повреда. Ако са загубени палеца и показалеца значи ръката е осакатена.Та кои са пръстите?

По втория въпрос:съдът може да наложе наказание за по-лекото наказуемо престъпление, ако не се налага промяна на обстоятелствената част на обв.акт.Това важи и когато производството за по-лекото престъпление е от частен характер.Или съдът може да го осъди за лека телесна повреда.
stavrev
Потребител

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 10:06

В случая става дума за тежка телсна повреда - имаме осактяване на ръка, отговорноста е по чл.128
Чл. 128. (1) Който причини другиму тежка телесна повреда се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
(2) Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието; постоянна слепота с едното или с двете очи; постоянна глухота; загуба на речта; детеродна неспособност; обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган; загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб; загуба или осакатяване на крак или ръка; постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.
Пресълението е от общ характер.По силата на чл.20 от НПК, когато са налице условията, предвидени в този кодекс, компетентният държавен орган е длъжен да започне наказателно производство.В случая дори и да имаме подадена частна тъжба съдът няма да образува наказателно производство от частен характер, по-скоро подадената тъжба ще изигре ролята на законен повод по Чл. 187, защото съдът ще уведоми съответният прокурор за извършено престъпление от общ характер.
Гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 15:15

Здравейте отново, извинявам се, понеже не сам си изложила питането добре.Да, найстина еТТП,просто съм се обаркала :oops: Аз прочетох постановлението на ВС за Тп и съгласно него, когато има загуба на 4 пръста на практика се губи хватателната способност на ръката и е налице ТТП. Но следвали деецът да отговаря за ТТП, при положение, че е като последица от неговото деяние е последвала загуба на 2 пръстта.Наистина Стойнов е доста обстоен за причинно- следствена връзка, но на мен това ми се губи... :oops:
А по вторият въпрос хипотезат ми е обратна- ако е следва да го осъди за по-тежко престъпление, при положение, че няма повдигнато обвинение ( главно на втора инстанция, понеже там разпоредбата за подобна хипотеза е отменена).
Извинявам се още веднъж :?
Гост

Мнениеот stavrev » 05 Окт 2005, 22:25

Anonymous написа:Здравейте отново, извинявам се, понеже не сам си изложила питането добре.Да, найстина еТТП,просто съм се обаркала :oops: Аз прочетох постановлението на ВС за Тп и съгласно него, когато има загуба на 4 пръста на практика се губи хватателната способност на ръката и е налице ТТП. Но следвали деецът да отговаря за ТТП, при положение, че е като последица от неговото деяние е последвала загуба на 2 пръстта.Наистина Стойнов е доста обстоен за причинно- следствена връзка, но на мен това ми се губи... :oops:
Трябва да се отговори на въпроса дали ако не беше извършено деянието щеше да настъпи престъпния резултатПреценката се прави при конкретните сществуващи обективни условия, а това ,че пострадалият е бил без 2 пръста е едно от тях.Така че има причинно-следствена връзка.

А по вторият въпрос хипотезат ми е обратна- ако е следва да го осъди за по-тежко престъпление, при положение, че няма повдигнато обвинение ( главно на втора инстанция, понеже там разпоредбата за подобна хипотеза е отменена).
Извинявам се още веднъж :?

Ще трябва да го оправдае.
stavrev
Потребител

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 20:55

Благодярв Ви за отговорите !
Гост

Назад към Взаимопомощ