начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

МПС - препродажба

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МПС - препродажба

Мнениеот getrag » 02 Окт 2005, 17:35

Здравейте,

преди няколко дена закупих автомобил. Сключих договор за покупко-продажба и сега имам 14дневен срок да отида в КАТ, където да върна талона на стария собственик и да получа нов, на мое име. Въпросът ми е има ли някаква законова пречка, преди да съм ходил в КАТ, да продам колата, и на базата на новия договор между мен и купувача, той (купувачът) да се оправи в КАТ, като по този начин се избегне издаването на талон на мое име? Бях чувал и за някаква забрана да се сключва нов договор по-рано от 1 месец след първия... ?!

Благодаря!
Поздрави!
getrag

Мнениеот getrag » 03 Окт 2005, 20:56

HELP..... :roll: :roll:
getrag

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 21:28

По принцип няма и не може да има пречки. В закона е Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
Трябва само да навиете нотариуса да извърши сделката.

Иначе знам, че КАТ не дава да се препродаде кола, която не е регистрирана и внесена отвън на нечие име. Трябва да се регистрира и после да се продаде. Това е незаконно, което иска КАТ, но никой не може да се противопостави.
Също така знам, че има адвокати, които вършат тази услуга като взимат малко повече пари.
Иначе вие да сте коректни може д им пратите едно копие от договора, аз като го направих, защото не можех да регистрирам колата на мое име веднага, след като я купих те ме изгледаха учудено.
Гост

Назад към Взаимопомощ