Моля първо да ми позволите да подчертая, че не съм юрист и въпросът ми може да е некомпетентно поставен.
Ситуацията: Има едни записвания в търговския закон и други записвания в национални ( международни ) счетоводни стандарти, които са приети с министерско постановление по изискване на Закона за счетоводството. Двата вида записвания ( тези в ТЗ и тези в стандартите си противоречат ). Логиката ми подсказва, че записванията в ТЗ имат по голяма сила пред тези в стандартите, най-малкото защото последните са приети с поднормативен акт.
Въпросът: Правилни ли за моите разсъждения ?
Молба: Бихте ли ме ориентирали, в кой нормативен акт е уредена материята за това, кой нормативен акт е с по голяма сила спрямо друг и кой нормативен акт се води за общ и кой за специален.
Благодаря Ви !
хаджи Поптолев
- Дата и час: 30 Ное 2024, 05:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
При противоречие между нормативни актове !
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Не само им смениха имета.
авс написа:Само запитвам- - не отмениха ли националните счетоводни стандарти. Сега има други национални стандарти на финансовите отчети на малките и средни предприятия, нали?
С някои незначителни редакционни промени и малко на брой промени бившите Национални счетоводни стандарти бяха преобразувани в Национални стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия. Освен това знаете пък за голямите предприятия и някои специално изброени се прилагат пък Международните.
Така че стандартите си имат пълна приложимост съгласно Закона за счетоводството.
Поптолев
- Поптолев
Пропуснах да уточня ...
... че и двата вида стандарти ( националните и международните ) са приети с постановление на Министерски съвет и имат силата на нормативен акт, както са и задължителни за прилагане според изискванията на Закона за счетоводство.
Поптолев
Поптолев
- Поптолев
Относно различията...
Anonymous написа:А бихте ли споделили кои са противоречивите записвания?
В Закона за счетоводството има ли разпоредби по същия въпрос?
Доколкото ми е известно НСС не са нормативен акт и нямат задължителната сила на такъв. Нормативен акт е Постановлението, с което са приети.
За да не разводнявам и претрупвам форума и в предвид на това, че описанията на различията биха изискали голям текст, моля Ви посетете следния линк, където твече е започната дискусия по конктретния въпрос:
http://poptolev.com/moodle/mod/forum/discuss.php?d=60
Благодаря !
Поптолев[/url]
- Поптолев
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|