начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

НК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НК

Мнениеот lili_m » 28 Сеп 2005, 18:06

Здравейте, имам един въпрос, отговорът на който ме затруднява :oops:
Хипотезата е следнта: след като има влязла в сила присъда за тежко престъпление, деецът извършва в условията на съвкупност други 2 престъпления. Въпросът ми е как ще се определи наказанието. Стойнов пише, че последващите ще представляват съвкупност и рецидив спрямо предходното престъпление, но ми е трудно да си изясня процедурата за определяне на наказанието в тази хипотеза, така че, ако някой може да ми помогне с идея или със знания( :oops: ) ще бъда много благодарна.
lili_m
Нов потребител

Мнениеот гост » 28 Сеп 2005, 22:06

Чл. 27. (1) (Изм., ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Когато едно лице извърши престъпление, след като е осъдено с влязла в сила присъда на лишаване от свобода, но преди да е изтърпяло това наказание, съдът присъединява към неизтърпяната част изцяло или отчасти наказанието по втората присъда, ако то е лишаване от свобода. Определеното общо наказание не може да бъде по-малко от наказанието по втората присъда.
(2) (Доп., ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Наказанието по втората присъда се присъединява изцяло, ако е лишаване от свобода повече от пет години или ако е наложено за престъпление, извършено повторно или представляващо опасен рецидив.
(3) Когато лицето е извършило престъпление след изтърпяване наказанието по предишната присъда, наложеното наказание за това престъпление се изтърпява изцяло.

Мисля че НК си го казва най-точно, визирайки различните варианти!!!А доколкото разбирам случаят попада в хипотезата на чл.27,ал.2 ,тъй като е налице опасен рецидив -чл-29,ал.1,б."а"/освен ако присъдата е условна не сме в хипотеза на опасен рецидив по б."а"/ и първата присъда не изтърпяна
гост

Назад към Взаимопомощ