начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Регистрация на ЕООД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на ЕООД

Мнениеот Приятел » 28 Сеп 2005, 09:56

Имя ли някой представя за защо ми се изисква следния документ: Договор за управление, при регистрацията на ЕООД. В
УЧРЕДИТЕЛЕНИЯ АКТ съм приложил цяла точка УПРАВЛЕНИЕ НА ДРУЖЕСТВОТО...Чл. 1. /1/ Собственикът на капитала управлява и представлява ЕООД лично или чрез назначен от него управител (ако бъде назначен такъв вбъдеще). ... описано е и .... /2/Отношенията между Собственика и Управителя (прокуриста), ако за вбъдеще бъде назначен такъв, се уреждат с отделен договор./3/Дружеството се представлява и управлява от собственика на капитала. По моите скромни познания на Търговския закон едва ли е необходимо, след като не се назначава управител на този етап...документите по регистрацията на ЕООД дружеството да бъдат приети и едвали е необходимо собственика на капитала и респективно управителя (които са едно и също лице) да сключва договор сам със себе си !
Моля за помощ.
Приятел

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 10:12

Колега вижте ал. 7 на чл. 141 ТЗ
(7) (Нова, ДВ, бр. 58 от 2003 г.; предишна ал. 6, ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците, или от едноличния собственик.

Разпоредбата се отнася както до ООД, така и до ЕООД и е императивна.
А при вашата логика, как мислите, защо трябва да се сключва договор с управителя - съдружник, след като в договора е записано, че ТД се управлява от едикой си?!?
Отговорността на управителя е една, а на съдружника, респ. собственика на капитала - съвсем друга. Освен това дружеството е различен правен субект от физическото лице - собственик и отношенията им следва да се уредят по някакъв начин.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 10:18

Задаващият въпроса има основание. Практически е голяма безмислица да се съставя договор между едноличния съдружниек и ЕООД-то , че нали затова е учмредителния акт. Мисля , че ако закона се прилага по - творчески , без дасе нарушава , това не е необходимо.-
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 10:34

Как по-творчески да прилагаш закона, като там е записано - ясно - договор следва да има и при ООД и при ЕООД, независимо кой управляа. Ами ако, съвсем хипотетично, се стигне до обявяване в несъстоятелност и съвсем хипотетично, синдикът реши, че има претенции към бившия управител на дружеството - как действаме? Още повече, че освен ако отговорността на управителя не се ограничи предварително в един договор за управление например, той отговаря неограничено....
Гост

Мнениеот Приятел » 28 Сеп 2005, 10:37

И все пак, глупаво е в един районен съд този документ да се изисква а вдруг да не. Срамно е, че закона за всички 28 Районни съдилища е ЕДИН, а напрактика се прилага все едно сме в САЩ и закона във всеки щат да е различен.
Приятел

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 10:39

Окръжни съдилища, колега!
Гост

Мнениеот Приятел » 28 Сеп 2005, 10:54

А необходимо ли този договор да е нотариално заверен след като подписващия се на едноличес собственик на капитала и управител е едно и също лице ?
Приятел

Мнениеот исса » 28 Сеп 2005, 11:06

не. само декларацията за подписа на управителя по чл. 141 ал.3 ТЗ следва да е нотариално заверена.
исса

Мнениеот йоанна » 28 Сеп 2005, 11:14

Мдам, така се получава, когато всеки, който реши да учреди дружество го прави сам с твърдата убеденост, че това е детска работа.
Колегата е напълно прав, че разпоредбата е императивна. Това не е изискване на различните ОКРЪЖНИ съдилища, а на Търговския закон. Както и не е въпрос на тълкуване на закона - разпоредбата е недвусмислена.
йоанна

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 11:50

Що такива глупости бе, колеги?!В кой съд искат тоя договор, че аз лично не се сещам - поне в СГС и СОС не ми се е случвало. Може и да се уреждат отношенията между собственик и управител с договор за управление, но в обстоятелствата, подлежащи на вписване той не фигурира! Управителят се овластява с решението на собственика!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 12:11

Пробвай в Търново :lol:
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 12:21

Да де, но за регистриране на ООД законът изисква следното:

1. да се представи дружественият договор;

2. да е назначен управител или управители на дружеството;

3. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) всеки съдружник да е изплатил поне 1/3 от дела си, но не по-малко от 10 лева;

4. да е внесен най-малко 70 на сто от капитала.

А управителя се назначава с дружествения договор. Договорът, който ще се сключи впоследствие меджу дружеството и управителя касае отношенията между тях, а изискуемото от закона назначаване на управител е вече извършено с представения дружествен договор.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 13:12

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА РЕГИСТРИРАМ ЕООД, А НЕ ООД !!

НЕ ВИЖДАМ СИСЕЛ ОТ ДОГОВОР ЗА УПРАВЛЕНИЕ В ПРОЦЕДУРА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ !!

АКО СЛЕД ВРЕМЕ СОБСТВЕНИКА НА КАПИТАЛА РЕШИ ДА НАЗНАЧАВА УПРАВИТЕЛ, ТО ТОГАВА ЩЕ СЕ НАПРАВИ ДОГОВОР ЗА УПРАВЛЕНИЕ !
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 13:20

Колеги, управителят се назначава с решение на учредителното/ общото събрание!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 13:21

Anonymous написа:УВАЖАЕМИ ГОСПОДА РЕГИСТРИРАМ ЕООД, А НЕ ООД !!

НЕ ВИЖДАМ СИСЕЛ ОТ ДОГОВОР ЗА УПРАВЛЕНИЕ В ПРОЦЕДУРА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ !!

АКО СЛЕД ВРЕМЕ СОБСТВЕНИКА НА КАПИТАЛА РЕШИ ДА НАЗНАЧАВА УПРАВИТЕЛ, ТО ТОГАВА ЩЕ СЕ НАПРАВИ ДОГОВОР ЗА УПРАВЛЕНИЕ !

Е недей вика де ;). В по-горното си мнение съм на твоята теза - че не е нужно да се изисква представен договор за управление, само че моите аргументи не са свързани с това дали се регистрира ООД или ЕООД, а с факта, че управител се назначава с дружествения договор, а не с договора за управление.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 13:30

С решение на собственика!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 13:33

Anonymous написа:Колеги, управителят се назначава с решение на учредителното/ общото събрание!

Всъщност да( или в случая на едноличния собственик на капитала). Мисълта ми е, че от дружествения договор е видно, че управител е назначен и кой е той. В този смисъл според мен не е нужно да се представя дог. за управление.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 14:21

Уважаеми Приятел, разсъждаваше точно върху това :
едвали е необходимо собственика на капитала и респективно управителя (които са едно и също лице) да сключва договор сам със себе си !

След като те обориха, извъднъж въпроса опря: трябва ли да се представя този договор при съдебната регистрация или не.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 14:57

Anonymous написа:Що такива глупости бе, колеги?!В кой съд искат тоя договор, че аз лично не се сещам - поне в СГС и СОС не ми се е случвало. Може и да се уреждат отношенията между собственик и управител с договор за управление, но в обстоятелствата, подлежащи на вписване той не фигурира! Управителят се овластява с решението на собственика!

А на мен точно в СГС ми се е случвало :lol:
Гост

Четете преди да пишете, колеги!!!

Мнениеот какаВиДа » 28 Сеп 2005, 19:52

Anonymous написа:Колега вижте ал. 7 на чл. 141 ТЗ
(7) (Нова, ДВ, бр. 58 от 2003 г.; предишна ал. 6, ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Отношенията между дружеството и управителя се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на дружеството чрез лице, оправомощено от общото събрание на съдружниците, или от едноличния собственик.

Разпоредбата се отнася както до ООД, така и до ЕООД и е императивна.
А при вашата логика, как мислите, защо трябва да се сключва договор с управителя - съдружник, след като в договора е записано, че ТД се управлява от едикой си?!?
Отговорността на управителя е една, а на съдружника, респ. собственика на капитала - съвсем друга. Освен това дружеството е различен правен субект от физическото лице - собственик и отношенията им следва да се уредят по някакъв начин.

Колега, нямам против Вашия опит в даден окръжен съд, но разпоредбата, която цитирате всъщност говори за договор, с който се уреждат отношения между дружеството и управителя, нали. Не е необходимо да си свръх тълкувател на разпоредбите на ТЗ, за да прочетеш, че всъщност се касае за уреждане на вътрешни отношения, които като не касаят трети лица, нямат място в търговския регистър. Управителят се вписва в регистъра, но съдържанието на договора за управление и самият договор са си за негова и на дружеството консумация. Така или иначе, законът и устава са тези, които определят правомощията на управителя по отношение на третите лица, а смисълът на търговския регистър е да запознае третите лица с легитимираните да представляват дружеството, а не да оповестява какви са отношенията между управителя и това ЕООД или ООД.
какаВиДа

Следваща

Назад към Взаимопомощ