- Дата и час: 02 Дек 2024, 09:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
помощ съпоръчители
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
помощ съпоръчители
има ли някакви права съпоръчителя преди да е изплатен дългът на длъжника? какво трябва да се направи? Ние сми трима съпоръчители и имаме устна договорка за солидарност към главния дълг, но разполагаме ли с някакви рава за защита, тъй като длъжникът не иска да си плаща вноските? Предварително благодаря![/b]
- didito
Поръчителите сте задължени солидарно с длъжника към кредитора не само поради устната Ви договорка, но и по силата на закона - чл.141 ЗЗД.
Като питате за права - прва има кредиторът - той се е обезпечил за дълга на длъжника с Вашето поръчителство. Имате две възможности:
1.Да плащате дълга на длъжника доброволно, след което да встъпите в правата на кредитора и си търсите платените суми обратно от него.
2.Да изчакате действията на съдия-изпълнителя /кой знае колко лихви ще се натрупат до тогава/, който ще насочи изпълнението към всички Ви заедно.
Кофти е ако няма обезпечение на кредита от самия длъжник.
Като питате за права - прва има кредиторът - той се е обезпечил за дълга на длъжника с Вашето поръчителство. Имате две възможности:
1.Да плащате дълга на длъжника доброволно, след което да встъпите в правата на кредитора и си търсите платените суми обратно от него.
2.Да изчакате действията на съдия-изпълнителя /кой знае колко лихви ще се натрупат до тогава/, който ще насочи изпълнението към всички Ви заедно.
Кофти е ако няма обезпечение на кредита от самия длъжник.
- evgenius
Съпопоръчител съм.Поръчителите също сме трима.Удържат ни от заплатите.Кредитът все още не е върнат изцяло.Единият от нас внесе иск за сумата която е заплатил до момента(продължават да му удържат от заплатата)Това правилно ли е или ще загуби делото на този етап тъй като задължението не е погасено изцяло и не може да
встъпи в правата на банката .Благодаря ви.
- колев
Съпопоръчител съм.Поръчителите също сме трима.Удържат ни от заплатите.Кредитът все още не е върнат изцяло.Единият от нас внесе иск за сумата която е заплатил до момента(продължават да му удържат от заплатата)Това правилно ли е или ще загуби делото на този етап тъй като задължението не е погасено изцяло и не може да
- колев
- колев
колев написа:Съпопоръчител съм.Поръчителите също сме трима.Удържат ни от заплатите.Кредитът все още не е върнат изцяло.Единият от нас внесе иск за сумата която е заплатил до момента(продължават да му удържат от заплатата)Това правилно ли е или ще загуби делото на този етап тъй като задължението не е погасено изцяло и не може да
Разбира се, че трябва да се изплати целия дълг и след това - иск.
- някой
ГПК Чл. 326. (1) (Изм. - Изв., бр. 90 от 1961 г.) Наследниците и частните правоприемници на взискателя, както и поръчителят и солидарният съдлъжник, които са платили дълга, могат да искат изпълнение въз основа на издадения в полза на взискателя изпълнителен лист. Приемството, съответно плащането от поръчителя или съдлъжника, се установява с писмени доказателства.
- nedkov
- Младши потребител
Стратегия
Според мен, горните съвети сочат погрешна стратегия.
Аз бих завел "немедленно" обратен иск, след като съм (респ.-клиентът ми) е изплатил 3-5 месечни вноски!
Делото ще се проточи и ще увелича иска, вкл. на основание БЪДЕЩИ ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ!
През това време, ще изследвам спокойно имуществото на крайния длъжник и ще потърся възможни обезпечения и други защити или, поне - ясно ще се наредя в поредицата от кредитори, за да си хвана ред (пред тях, като пред трети лица)..
Дано е полезно!
П.П. А, защо сте тук, без адвокат???
Ант
Аз бих завел "немедленно" обратен иск, след като съм (респ.-клиентът ми) е изплатил 3-5 месечни вноски!
Делото ще се проточи и ще увелича иска, вкл. на основание БЪДЕЩИ ПЕРИОДИЧНИ ПЛАЩАНИЯ!
През това време, ще изследвам спокойно имуществото на крайния длъжник и ще потърся възможни обезпечения и други защити или, поне - ясно ще се наредя в поредицата от кредитори, за да си хвана ред (пред тях, като пред трети лица)..
Дано е полезно!
П.П. А, защо сте тук, без адвокат???
Ант
- Ант
Re: Стратегия
Edin potrebitelski kredit obiknoveno se izdaljava za 5 godini(60 vnoski)Pitam: Kakvo 6te stane ako bankata 60 meseca udarja ot trimata potrebiteli vnoskata i vseki ot tqh predi da e izplaten izcqlo dalgat kam bankata zapo4ne vseki mesec da vodi delo sre6tu osnovniqt dlajnik i da iska i raznoskite po deloto teoreti4no mogat da se zavedat okolo 180 dela pri trima pora4iteli zatova az mislq 4e sadat 6te othvarli takav isk dokato ne bade izplaten dalgat kam bankata.Edva togava pora4itelite mogat da vlqzat v rolqta na kreditori.Prav li sam?
- dinodi
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|