начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

изменение на трудов договор със заповед?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изменение на трудов договор със заповед?

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 11:50

здравейте! работя по срочен дву-годишен трудов договор, който изтича след 2 месеца. В договора конкетно са описани 5-те структурни единици за които отговарям. Доскоро бяхме 4 колеги, които си разпределяха работата по конкретните структорни единици. В момента съм само аз, а длъжността е закрита от юни, като аз оставам до изтичане на срока на договора. Работодателят ми ще ми възложи със заповед задължението да отговарям и поема работата на всички структурни единици. Не трябва ли това да бъде с допълнително споразумение към трудовия договор. той се позовава на точка за възлагане на допълнителна работа, както и чл.120, ал.1 за извършване на друга работа до 45 дни. не ми е предложено допълнително трудово възнаграждение, в действителност ще изпълнявам обема на работата на 4-ма служители. как мога да оспоря заповедта и докато я оспорвам търпя ли отговорност ако откажа да я изпълнявам. мотивът е, че докато оспорвам заповед ще изтече и срокът на договорът ми. Предварително благодаря за помощта!
Гост

Мнениеот някой » 08 Сеп 2005, 12:12

Само пет ли са структурните единици в предприятието или са повече?Ако са само 5 след като в трудовия Ви договор изрично е споменато че отговаряте И ЗА ПЕТТЕ СТРУКТУРНИ ЕДИНИЦИ смятам, че не е необходимо да се урежда същия този въпрос в друга заповед или допълнително споразумение... Считам, че ако Вашите задължения са изрично изброени в трудовия Ви договор, всяка една промяна означава подписване на допълнително споразумение.Което споразумение обаче няма да започне да действа ако не бъде подписано и от двете страни.Ако работодателя Ви иска да извършвате и друга работа, като паралелно с това работите и тази за която сте се уговорили в труд.договор,това категорично не може да стане по чл.120 от КТ, защото на това основание може да Ви възложи да изпълнявате друга работа, БЕЗ да вършите своята.
някой

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 13:32

благодаря за отговора, тълкуването Ви на чл.120 е много полезно. структурните единици са 16. В действителност се увеличава мащаба на работа от 5 на 16 структурни единици, в моят договор изрично са посочени поименно 5 от тях. аз искам да си спазя договора до изтичането му.
Гост

Мнениеот някой » 08 Сеп 2005, 18:49

Страните по трудов договор не могат едностранно да променят съдържанието на трудовото правоотношение /чл.118 КТ/ освен при изрично изброени случаи - работодателя може едностранно да увеличи раб.заплата, при ВРЕМЕННИ производствена необходимост /недостиг на работна сила напр./, при престой /за да не стоите без работа ви дава друга/, по непреодолими причини /земетресения, пожари, производствени аварии и др. чиито настъпване е НЕПРЕДВИДИМО/, командироване и промяна на работодателя и това е! В чл.124 КТ е описано подробно какво е СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ - Вие сте длъжен да изпълнявате работата за която сте се уговорили и да спазвате трудовата дисциплина :roll: , а работодателя Ви - да Ви осигури условия за работа и да Ви плаща за извършеното. Следователно всяка промяна касаеща нещо различно от вече уговореното в трудов договор става на основание чл.119 КТ - по взаимно съгласие, т.е. с допълнително споразумение към трудовия Ви договор. Факта, че работодателя Ви решава да увеличи работата, не влече след себе си тройно по-голям труд от ВЕЧЕ работещите в предприятието. Ами ако единиците не бяха 16 /ако не греша/ ами 116 ?!?! Да Ви кажа честно, масова практика е задълженията,които ще изпълнява работника да са описани в т.нар. длъжностна характеристика за съответната длъжност. Но след като работодателя Ви е решил, че Вашите задължения ще бъдат изрично и изчерпателно изброени в трудовия Ви договор, това е още по-добре за Вас! Моят съвет е следният в зависимост от реакцията му:
1.Ако Ви предложи доп.споразумение - имате възможност да не го подписвате и в този случай няма промяна на трудов договор;
2. Ако Ви нареди със заповед, отговорете му писмено, че това нарушава трудовите Ви права и че съобразно КТ /можете да ме цитирате - написаното по-горе/ не можете да изпълнявате и други дейности, тъй като единствения вариант да ви накара е да подпишете доп.споразумение, а не става със заповед. Съветвам Ви в този случай да уведомите Областна Инпекция по труда /с писмена жалба/ :twisted: Те ще си свършат работата с една проверка, а докато тя свърши и го накажат Вие вече няма да сте на работа там - нали казахте че след 2 мес. Ви изтича договора.
Това е! Надявам се да съм била полезна!
Ако има някаква допълнителна информация, която може би съм пропуснала да коментирам тук, пишете ми.
УСПЕХ!!! :)
някой

Мнениеот някой » 08 Сеп 2005, 18:53

Пропуснах да Ви напомня /и се извинявам, ако с това Ви обидя/, но писмения Ви отговор на заповедта му е добре да бъде в два екземпляра за да може като го входирате да има един и за Вас. Добре е също така да се снабдите с копие от заповедта - ще Ви трябва ако решите да атакувате действията на работодателя :twisted:
някой

Мнениеот Гост » 09 Сеп 2005, 10:46

Здравейте! Безкрайно съм Ви благодарна за полезната информация. Още вчера направих конкултация с Инспекцията по труда, където също беше потвърдено, че чл.120 не може да бъде приложен, а евентуално чл.259 по заместване. Но, по-важното е, че току-що получих заповедта, ето по-важните моменти: Заповедта за натоварването с отговорните по дейността на още 7 структурни единици се позовава на точка 2."Задължения на работодателя" от моят Индивидуален трудов договор, в частност, т.2.6. "Възлага допълнителни задачи на работника". За пояснение в т.3 Задължения на работника, в частност т.3.2. изрично и поименно са посочени структурните единици, за които отговарям. В другите ми задължения отново се повтаря текста ..."за структурните единици, за които отговаря...". Имам копие от Заповедта, сега ще подготвя и моят писмен отговор /естествено в два екземпляра с входящ номер :)/ и днес следобед ще подам жалба в Инспекцията по труда. Искам да подчертая, че в Заповедта никаде не фигурира член от КТ. Единственото нещо, което в момента ме притеснява е, докато трае проверка на Инспекцията по труда по закоността на Заповедта, като не изпълнявам заповедта уязвима ли съм това да се използва за основание за наказание? или докато трае проверката аз имам някаква защита срещу евентуални наказания? Ще очаквам вашият отговор. Отново благодаря!!!
Гост

Мнениеот apankova » 09 Сеп 2005, 11:09

Като виждам съдържанието на заповедта, не мисля че работодателя Ви го е направил както трябва. И не смятам, че трябва да изпълнявате наложените Ви допълнително задължения. Считам, че под "възлага допълнителни задачи на работника" означава "във връзка с извършване на задълженията, конкретизирани в трудовия договор, дава допълнителни ЗАДАЧИ И УКАЗАНИЯ, а не ЗАДЪЛЖЕНИЯ извън вече уговорените ИЗРИЧНО, да увеличава обема на работа в предприятието и натоварва с това единствения служител който може да я свърши"! Съгласна съм пак да ме цитирате! :wink: Естествено, трябва да уведомите работодателя си че нямате намерение да извършвате и допълнителната работа, която ви възлага, за да не бъде неприятно изненадан от спирането на работата в останалите структурни единици, т.е. демонстрирайте разбиране и лоялност. Няма гаранция обаче, че работодателя Ви няма да се вбеси от това и да Ви наложи дисциплинарно наказание, което за съжаление можете да обжалвате само по съдебен ред.Разбира се ако физически можете да се спрвите и с тази работа, поискайте допълнително възнаграждение /пропорционално на структурните единици за които отговаряте :twisted: /.
Що се отнася за варианта за заместване по чл.259 КТ - няма да стане! Трябва да има работник който да извършва тази работа, този работник да го няма в момента и Вие да го замествате, за да може да се приложи тази разпоредба.
Отново Ви пожелавам успех и се обадете ако има някаква промяна в ситуацията за да я обсъдим :wink:
apankova
Младши потребител

Мнениеот apankova » 09 Сеп 2005, 11:13

Аз отново се допълвам - по възможност комуникирайте писмено! И отново Ви се извинявам за това - не искам да обидя интелекта ви като ви напомням за такива елементарни неща, но това са удобни писмени доказателства, които бихте могли да ползвате при необходимост! Успех!
apankova
Младши потребител

Мнениеот Гост » 09 Сеп 2005, 16:42

Изключително благодаря за навременната и компетентна подкрепа! Подготвих изчерпателна докладна записка по повод на заповедта, адресирана не само до директора, но и до всички по-горни нива на управление, на които той е подчинен. Смятам, че се получи много компетентно изложение, благодарение на Вашите пояснения :) В изложението поисках бърз отговор и становище, за да знам какви действия трябва да се предприемат, т.е. дали е законосъобразна заповедта и дали да я изпълнявам. Подадох молба за проверка и становище и до Областната дирекция по инспекция на труда. Всичките ми документи са приложени, имам входящи номера, както и оригинали за себе си. Всичко стана в рамките на днешния ден, но благодарение на Вас бях подготвена за тези действия. Сега съм много по-спокойна. Не зная защо нарочно се създават подобни ситуации, когато енергията на хората може да се използва за доста по-креативни цели. Независимо от резултата, надявам се да е положителен за мен, е важно човек да отстоява правата си и личното си достойнство! Още веднъж ви благодаря за подкрепата. Надявам се да мога да Ви върна жеста, за нещо съврзано с икономика, инженеринг и журналистика. Поздрави на Варна от Пловдив!
Гост

Мнениеот apankova » 09 Сеп 2005, 18:13

Много се радвам ако съм била полезна. В случай на нужда винаги можете да се обръщате към мен. Приятно ми е да помагам на хора,които ИСКАТ да знаят и устояват правата си!
apankova
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ