начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Прекратяване на ТД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ТД

Мнениеот anilevi » 02 Сеп 2005, 13:57

Прекратен ми е ТД преди два месеца по взаимно съгласие, разбрах го вчера а дори не са искали съгласието ми??? не съм го и подписала
Какво да правя
anilevi
Младши потребител

Мнениеот anilevi » 02 Сеп 2005, 14:00

още нещо необходимо ли е да ме известят за прекратяването и да ми връчатзаповедта още тогава а не да научавам след два месеца :?:
anilevi
Младши потребител

Мнениеот Гост » 02 Сеп 2005, 14:27

А какво си правил(а) през тези два месеца? Не си бил на работа или просто си работиш ама не знаеш, че си с прекратен договор?
Важно е, защото срока за завеждане на дело за неправомерно уволнение е 2 мес.
Гост

Мнениеот anilevi » 02 Сеп 2005, 14:38

Не съм била на работа
anilevi
Младши потребител

Мнениеот anilevi » 02 Сеп 2005, 14:40

Но ? е следния не трабваше ли да ме уведомят........и ако Да факта че не са го сторили не е ли в моя полза
Т.е този срок не важи ли от датата на узнаване за това че съм с прекратен ТД
anilevi
Младши потребител

Мнениеот Гост » 02 Сеп 2005, 18:11

Голям майтап! И ти 2 мес. не ходиш на работа без да се интересуваш какво ти е положението? Това е несериозно.
И все пак - трудов договор (по взаимно съгласие) се прекратява без предизвестие по чл. 325 т.1 КТ ( по взаимно съгласие на страните, изразено писмено). А съгласно чл. 335 КТ:
Чл. 335. (1) Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;
2. при неспазване на срока на предизвестието - с изтичането на съответната част от срока на предизвестието;
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора

Излиза, че съгласно тази разпоредба все още трудовия договор де факто не е прекратен, тъй като още не си получила писменото изявлние за прекратяване на договора. Така че 2-месечния срок по чл. 358 КТ не е започнал още да тече.
И все пак е много странно, да се прекратява трудов договор по взаимно съгласие без работника да е изявил писмено съгласие.
Отиди си вземи трудовата книжка и не подписвай нищо друго. След това си потърси адвокат.
Гост

Мнениеот гост » 02 Сеп 2005, 18:17

Естествено, че след като трудовото правоотношение е прекратено "по взаимно съгласие", трябва да сте уведомена за това - законът изисква писмена форма на това съгласие, като страната отправяща предложението задължително уведомява другата страна и ако последната не вземе изрично отношение (т.е. не изрази изричното си съгласие за прекратяване на трудовия договор) в 7-дневен срок от получаване на предложението, счита се, че то не е прието. Само такъв е редът и това са задължителни условия за законосъобразно прекратяване на правоотношението (вж. чл. 325, т.1 КТ). Във всички случаи на прекратяване на трудов договор обаче, страните трябва да са известени за датата на прекратяването (вкл. и при дисциплинарно уволнение) - от този момент нататък тече двумесечния срок за оспорване законосъобразността на уволнението пред съответния Районен съд. Така че според мен във Вашия случай въобще не става дума за "прекратяване на трудово правоотношение" (ако наистина работодателят не Ви е уведомил за действията си). Ако не Ви допуска до работа с мотива, че договорът вече Ви е прекратен, това би било незаконно недопускане до работа на работник - може да се обърнете към съответната Инспекция по труда. Можете да направите и справка в съответното ТП на НОИ дали има изпратени документи за това, че Вашият трудов договор е прекратен.
гост

Мнениеот anilevi » 02 Сеп 2005, 18:51

не мисля че поведението ми е несериозно..............през този период ние поддържахме контакти но те не ми казаха за прекратения договор, все пак бяхме се разбрали сама да си плащам вноските за осигуряване

Но за останалото благодаря много
anilevi
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ