Здравейте , някой може ли да ми помогне за да реша следния проблем ?
- Аз , майка ми , леля ми и баба ми сме собственици на къща с двор . Сега майка ми и баба ми искат да се откажат от свояите дялове в полза на леля ми и в моя полза . Бихте ли ми казали , кой е по евтиния начин да го направим ? Дали чрез доброволна делба или чрез изкупаване на съсобствен имот ? Какви са таксите ?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на имот
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
след като има четирима собственика на един общ имот, значи сте съсобственици и след като няма някой от четирима ви да продава на трето лице, за което се прилага радпоредбата на закона за собствеността за задължително предлагане първо на някой от съсобствениците, след като няма причина и намерение да го обособявате като отделни парцели със самостоятелни нотариални актове, а парцелът ще остане цял и само собтвениците ще се променят, може просто чрез дарение майка ви и баба ви да прехвърлят собствените си идеални части от имота. мисля, че за дарение между роднини имаше и намаление в таксите по прехвърлянето. очаквам и други колеги да се включат в дискусията и да ме поправят, ако греша.
- исса
заслужа си да платите ,все пак получавате недв. имущество. според мен най-подходящият начин е подписването на нот. акт за покупко-продажба на идеални части
- karola79
- Младши потребител
Дарение на дела на баба Ви - на леля Ви.
Дарение на дела на майка Ви - на Вас.
Това е най-евтиният вариант. Няма местен данък при прехвърлянето.
А дали дарението по принцип е подходящ вариант във Вашия случай, зависи от много други неща, за които нищо не сте споменали /напр. баба Ви има ли други деца освен майка Ви и леля Ви; ако има, дали те са получили от нея други имоти и как, Вие имате ли брат или сестра и т.н./.
Дарение на дела на майка Ви - на Вас.
Това е най-евтиният вариант. Няма местен данък при прехвърлянето.
А дали дарението по принцип е подходящ вариант във Вашия случай, зависи от много други неща, за които нищо не сте споменали /напр. баба Ви има ли други деца освен майка Ви и леля Ви; ако има, дали те са получили от нея други имоти и как, Вие имате ли брат или сестра и т.н./.
- Гост
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|