начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

договор по заместване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

договор по заместване

Мнениеот асд » 27 Авг 2005, 20:26

Въпроса ми е следния:
Ако съм назначена на работа с договор по заместване за 1 година имам ли право на болнични.
асд

Мнениеот monteskio » 27 Авг 2005, 21:17

Разбира се. Това е така, т.к. е налице сключен срочен трудово договор на основание чл. 68 ал. 1 т.3 КТ. В тази връзка вие имате право на отпуск поради временна нерабоспособност, независимо от продължителността на трудовия ви стаж. Според чл. 162 КТ Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето. Отпускът се разрешават от здравните органи.
Но съгласно чл. 40 КСО, ако вие нямате 6 месечен осигурителен стаж, ще ползвате разрешеният ви отпуск, но няма да ви се изплаща парично обезщетение за този период. Изискването за осигурителния стаж като условиe за изплащане na парично обезщетение, не е налице, когато се разрешава отпуск за временна работоспособност поради трудова злополука и професионална болест и за осигурени, ненавършили 18-годишна възраст.

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ