Здравейте,
Може ли някой да ми обясни как се доказва и регистрира психично отклонение/заболяване на роднина по съребрена линия, който отрича неадекватното си поведение и отказва да се прегледа доброволно?
А може ли и как става доказването на психичните травми, които въпросното лице нанася на околните?
Благодаря !
- Дата и час: 02 Дек 2024, 05:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се докаже психично отклонение
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
trudno
trudno e i otnema vreme.za da osvidetelstvash nqkoi za nevmenqemost trqbva sudebno reshenie a to se "izkarva"s mnogo nervi i nai-veche vreme.nai-lesno se izkarva ot podadena jalba ot rodnini ili postradali ot nevmenqemoto lice9telesni povredi i t.n) i trqbva da se mine prez med.pregled a v nai-dobriqt sluchai da se osvidetelstva i da se izprati za prinuditelno lechenie.ne znam kakuv tochno e sluchaqt.ako ima oshte neshto pitai
- hfhf
Може ли да се докаже психично отклонение?
Разбирам, че съм пропуснала някой важни подробности- няма заведено дело, няма телесни повреди, само психичен тормоз, който разбирам, че е трудно да се докаже!
Тогава, какво правим. Свикваме с лудостта??
На практика не може да се избягва човекът, защото е роднина и има претенции да се вижда с внучето си. Същевременно тъпче детето със съмнителни лекарства, уж природосъобрани и извършва ред други опасни за околните постъпки, които ще спестя.
Симптоми на психично заболяване достатъчно, но кой на практика има право да изисква преглед на това лице и може ли това да стане без съдебна процедура???
Благодаря отново!
Тогава, какво правим. Свикваме с лудостта??
На практика не може да се избягва човекът, защото е роднина и има претенции да се вижда с внучето си. Същевременно тъпче детето със съмнителни лекарства, уж природосъобрани и извършва ред други опасни за околните постъпки, които ще спестя.
Симптоми на психично заболяване достатъчно, но кой на практика има право да изисква преглед на това лице и може ли това да стане без съдебна процедура???
Благодаря отново!
- М&И
ехоо... 3-курс :)
След жалба в РПУ или Районна прокуратура, в която са описани тъпченето с лекарства и "куп други постъпки", прокурорът постановява преглед и принудително лечение... Не мисля, че е толкова сложно.
- Психопат
Да си луд е право на всеки нормален човек. Вие не можете да дадете описание на "налудното поведение" на вашия роднина, което за мен означава, че такова липсва. Психическият тормоз не е лудост. Докато човекът не прави нещо сериозно и не застрашава околните и себе си не може да се лекува принудително.
- 2 i 200
Значи, не прокурорът, а съдът постановява принудителното настаняване за лечение в психиатрична болница. Процедурата започва по жалба на пострадали, съседи, роднини, подадена в Районна прокуратура или в полицията. След това се образува преписка, по която се извършва предварителна проверка. Ако Районния прокурор счете, че са налице основанията, визирани в закона за здравето, внася предложение до Районния съд, който се произнася за това дали трябва лицето да се настани за принедително лечение в писихиатрична болница. Делото протича по процесуалния ред, установен в НПК за разглеждане на наказателни дела. Процедурата следва и специалните правила, обособени в НПК и установени в Закона за здравето. За делото се призовават освидетелствания, свидетели (най-често и задължително подалите жалба лица) и лекуващият психиатър, който се изслушва не като експерт, а като свидетел. След това, ако съдът счете, че действително може да се направи извод, че предложението на Районния прокурор е основателно, назаначава съдебно-психиатрична експертиза. Тази експертиза трябва да даде задължителен отговор на въпроса дали лицето страда от психиатрична болест икакво лечение следва да се приложи спрямо него - стационарно (в болница) или амбулаторно (в къщи, но под лекарско наблюдение). След шест месеца, съставът на съда пак разглежда делото, за да промени взетата мярка по отношение на лицето. Лицето задължително трябва да има адвокат.
- Али Макбийл
Абе тука трябва да се чете между редовете....видимо пише жена....става дума за внучето на "психично болния"...."природосъобразните лекарства" - пак женска работа, по-скоро бабешка....логично следва, че говорим за разделено семейство и "лудата" в случая е свекървата....
И логичния въпрос - какво прави бащата на детето при тези обстоятелства, не се ли намесва, не успокоява ли обстановката ??
Ако някой има права да иска освидетелствуване, то това е синът и, не вие...
И логичния въпрос - какво прави бащата на детето при тези обстоятелства, не се ли намесва, не успокоява ли обстановката ??
Ако някой има права да иска освидетелствуване, то това е синът и, не вие...
- Indiana Jones, неюрист
Поздравления Инди, логиката ти е правилна!
Бащата е зад граница, а когато го има взема страната на майка си!
Други деца няма и следователно няма кой законно да заведе жената на лекар?!
Тогава за околните остава варианта да се имунизират срещу лудостта и да пазят детето!
П.П. А Инди момченце ли е?
Бащата е зад граница, а когато го има взема страната на майка си!
Други деца няма и следователно няма кой законно да заведе жената на лекар?!
Тогава за околните остава варианта да се имунизират срещу лудостта и да пазят детето!
П.П. А Инди момченце ли е?
- M&И
Преди да освидетелстваш някого е редно да се опиташ да му помогнеш . Тя е част от вашето семейство - майка на мъжа ви . Вие също сте майка. Утре можете да сте на нейно място. Ако не можете да помогнете , не и доверявайте детето си или бъдете с него на срещите ви . Не мислите ли , че търсите лесния начин или някаква свобода.
- мама
Мамо,
Помощ на психично болните могат да окажат само компетентните лица. Медикаментозното лечение не е в моите компетенции.
Когато си опасен за другите, следва да бъдеш изолиран.
Случаят не е мой, но ще Ви кажа, че го наблюдавам отблизо и страдам за детето и за роднините.
Бягство няма! Има съхранение на всички страни!
Мисля, че упрекът Ви не е уместен, но все пак благодаря за мнението.
Помощ на психично болните могат да окажат само компетентните лица. Медикаментозното лечение не е в моите компетенции.
Когато си опасен за другите, следва да бъдеш изолиран.
Случаят не е мой, но ще Ви кажа, че го наблюдавам отблизо и страдам за детето и за роднините.
Бягство няма! Има съхранение на всички страни!
Мисля, че упрекът Ви не е уместен, но все пак благодаря за мнението.
- М&И
М&И написа:Случаят не е мой, но ще Ви кажа, че го наблюдавам отблизо и страдам за детето и за роднините.
В чисто човешки аспект (да ме прощават адвокатите за израза...), такъв случай е много неприятен и човек трябва да бъде много запознат и твърде навътре в нещата, за да отсъди (за себе си), кой крив кой прав...
Ако случая ви тръгне по каналния ред, мисля, че шансовете ви за благоприятно развитие клонят почти към нула....или може да има резултат много напред във времето, когато вече детето няма да се нуждае от него....
А иначе кво...Инди си е момченце....въпреки струпалите се на гърба му годинки...и се надявам, че винаги ще си остане такова...
- Indiana Jones, неюрист
Мога да се представям както си искам.
Загрижеността ти граничи с глупост.
Аз самата имам болно дете и знам къде е разумът, и къде започва лудостта. Всичко е въпрос на гледна точка , но във форум " Взаимопомощ " просто нямаш място . Когато пораснеш ще разбереш.
В 02:00ч./ аз работя по това време ,за да си гледам лудото дете/ човек не търси помощ за детето си. Пък ти го разбирай както искаш.
Живота си е твой- грешките също.
Загрижеността ти граничи с глупост.
Аз самата имам болно дете и знам къде е разумът, и къде започва лудостта. Всичко е въпрос на гледна точка , но във форум " Взаимопомощ " просто нямаш място . Когато пораснеш ще разбереш.
В 02:00ч./ аз работя по това време ,за да си гледам лудото дете/ човек не търси помощ за детето си. Пък ти го разбирай както искаш.
Живота си е твой- грешките също.
- мама
До мама
Мамо,
Мисля, че се докосна до болна за теб тема.
Не искам по никакъв начин да омаловажавам емоциите ти, затова само ще ти кажа, ЗА ВСЕКИ ИМА МЯСТО ПОД НЕБЕТО!
И ВСЕКИ САМ ИЗБИРА МЯСТОТО СИ!
За съжаление болката прави човека жертва, но у теб личи голяма сила, така, че я насочи към това, което може да ти бъде полезно, а не я изразявай като агресия към околните.
Това, което чувстваш- ИЗКРЕЩИ ГО!
Сигурна съм, че си чудесна майка и невероятен човек, въпреки, че животът се опитва да те мачка!
Искрено ти желая подходящи обстоятелствата, в които да реализраш силата и потенциала си!
М&И
Мисля, че се докосна до болна за теб тема.
Не искам по никакъв начин да омаловажавам емоциите ти, затова само ще ти кажа, ЗА ВСЕКИ ИМА МЯСТО ПОД НЕБЕТО!
И ВСЕКИ САМ ИЗБИРА МЯСТОТО СИ!
За съжаление болката прави човека жертва, но у теб личи голяма сила, така, че я насочи към това, което може да ти бъде полезно, а не я изразявай като агресия към околните.
Това, което чувстваш- ИЗКРЕЩИ ГО!
Сигурна съм, че си чудесна майка и невероятен човек, въпреки, че животът се опитва да те мачка!
Искрено ти желая подходящи обстоятелствата, в които да реализраш силата и потенциала си!
М&И
- М&И
Не виждам как съдът ще разреши проблемите със свекърва ви на основание на това, че давала билки на детето ви.
Всъщност проблем имате с отношението на съпруга ви, а не с майка му. Той е длъжен да ви защити и да я държи настрана, интересно как ще приеме желанието ви да изкарате майка му психично болна, след като е на нейна страна? Готова ли сте да рискувате семейството си?
Всъщност проблем имате с отношението на съпруга ви, а не с майка му. Той е длъжен да ви защити и да я държи настрана, интересно как ще приеме желанието ви да изкарате майка му психично болна, след като е на нейна страна? Готова ли сте да рискувате семейството си?
- infinity
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|