начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Гражданска отговорност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гражданска отговорност

Мнениеот indi » 20 Авг 2005, 14:39

Здравеите,
Преди известно време направих ПТП в което виновния съм аз. При което нанесох леки материални щети на друго МПС. Беше ми съставен АКТ от КАТ.
Сключил съм задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за една година.

Получих регресна покана от застрахователната компания с която другото лице е сключило КАСКО, да им предоставя:
1.Копие от застрахователна полица за "Задължителна гражданска отговорност"
2.Копие от АКТ или наказателно постановление
3.Копие от регистрационен талон на автомобила
4.Копие от свидетелство за правоуправление
В случай че не изпълня горните точки, ме уведомяват че ще заведат срещу мен регресен иск за изплатеното от тях обезщетение.

Проблемът е че не пазя Наказетелното постановление а АКТ-а върнах в КАТ при получаването на Наказателното постановление.

Въпросът ми е, длъжен ли съм да изпълня тяхните искания за предоставяне на горната информация при условие че това противоречи на начините за събиране на подобна информация посочени в чл.7а ал.1 и ал.2 от Закона за застраховане?
indi

Мнениеот pams » 22 Авг 2005, 17:44

Да, длъжен сте и го направете, защото Вас ще регресират вместо Вашата застрахователна компания. Относно наказателното постановление ги уведомете, че не го пазите. Те могат да го изискат от КАТ и това не е "голям" проблем. Но уведомете Вашия застраховател, че сте получили такава покана, за да не се окаже после, че не сте ги уведомили в изпълнение на задълженията си и да има други т.н. Ако все пак Вас регресират, ще се наложи да си водите делото и да искате привличане на трето лице помагач- вашата застрахователна компания и предявете обратен иск - с две думи ако след като си изпълните задължението по поканата, настъпят други събития потърсете адвокат водил застрахователни дела.
pams

Назад към Взаимопомощ