начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Казарма

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот студент » 10 Сеп 2005, 00:49

ако може едно и за мен md_bravo@yahoo.com
10x предварително
студент

Второ висше

Мнениеот BW » 12 Сеп 2005, 17:21

Здравейте,
моят приятел тази година завърши магистратурата си и кандидаства отново и записа редовно друга бакалавърска степен. Викаха го на комисия и там направо са отказали да му вземат уверението и са му казали да се готви за септември. След разговори по телефона с някаква служителка, тя му казала все пак да си занесе уверението и копие от дипломата, но явно не ги е приложила или пари е искала пък той не е разбрал...В крайна сметка военните му се обадиха по телефона да ходи да си вземе повиквателната и пак да си носи копие от дипломата. Аз го карам да им прати по пощата отново уверение, че е студент, но вече се съмнявам, че това ще го спаси. Очевидно тия хора не спазват законите и ги газят кой, както му дойде. Как се защитава човек, като според изказаните мнение дори и да ги съдим това е без значение? Някакви предложения?
BW

Мнениеот *** » 12 Сеп 2005, 18:13

Виждам, че тук никой не си е направил труда да прочете ЗОВСРБ, а именно чл. 177 от този закон, решенията на наборните комисии за установяване годността за наборан военна служба, за отлагане и за освобождаване от наборна военна служба се обжалват в 2 седмичен срок пред Контролната наборна комисия, към министерството на отбраната. Съгласно чл. 177 ал. 2 ЗОВСРБ нейните решения са окончателни. Не е предвиден съдебен контрол над тези актове, колкото и да е идиотско това.

А тук някой пита "какво му било лошото да влезеш в казармата"
Този такикат, тарикатка, защо не ми отговори какво му е лошото да бъдеш роб - хранят те, гледат те и работа ти осигуряват

Мнениеот *** » 12 Сеп 2005, 18:25

Виждам, че тук никой не си е направил труда да прочете ЗОВСРБ, а именно чл. 177 от този закон, решенията на наборните комисии за установяване годността за наборан военна служба, за отлагане и за освобождаване от наборна военна служба се обжалват в 2 седмичен срок пред Контролната наборна комисия, към министерството на отбраната. Съгласно чл. 177 ал. 2 ЗОВСРБ нейните решения са окончателни. Не е предвиден съдебен контрол над тези актове, колкото и да е идиотско това.

А тук някой пита "какво му било лошото да влезеш в казармата"
Този такикат, тарикатка, защо не ми отговори какво му е лошото да бъдеш роб - хранят те, гледат те и работа ти осигуряват

stanovishteto na MO

Мнениеот student na 26 god. » 19 Сеп 2005, 12:03

dnes poluchih otovor ot presstentara na MO na vaprosa mi podleja li na osvobojdavane sled kato sam student, no april mesets navarshvam 27 god.
Eto otgovora (zaedno s edin doc. file, koito prosto povtariashe zakona, bez nakakvi sashtestveni talkuvania):
---------------------------------------------------
Uvajaemi gospodine,
po cl. 106 ot ZOVS mojete da badete otlojen ot naborna voenna slujba, no ne
po-kasno ot 27 godishna vazrast. Otlojen, a ne osvoboden, zashoto saglasno
Konstituciyata nabornata slujba e zadaljitelna.
----------------------------------------------------
te iavno praviat razlika mejdu 25 godishen i 26 i 11 mesetsa (vapreki che i dvamata ne sa navarshili 27!)....
E, az niamam nishto protiv da se otloja do 27 godini po cl. 106 i da se osvobodia po cl. 97 (2) (za predelnata vazrast), ama te iavno imat.

Kak shte go komentirate tova?
student na 26 god.

Мнениеот gogo » 23 Сеп 2005, 01:09

Privet na vsichki!
mnogo gluposti prochetoh i tuka kato v Narodnoto sybranie vseki prikazva za tova koeto nai malko razbira.Ne hodil v kazarmata,vijdal voenen samo na kartinka i ocenki dava.
Narodopsihologiq nemoje da izbqgash ot neq.
Problemite s nabornata sluvba ste narasvat s nablijavane sroka za okonchatelnoto i premahvane, kato do tozi moment oficialniq srok e 2010 godina vsichki drugi srokove zasega sa prazni prikazki, koeto ne znachi che novoto pravitelstvo nqma da vzeme politichesko reshenie za predsrochno premahvane na nabornata slujba, kakto napraviha v Rumyniq naprimer.
A che juristite v Generalniq shab i Ministerstvoto na otbranata obyrkaha nestata na vsichki stana qsno.
Vsichki ukazaniq i vytreshno vedomstveni razporedbi otdavna se syglasuvat s syotvetnite juristi.
Qvno nqkoi Juristi plachat za smqna.
Do togava taka ste byde generali ste se opravdavat po vestnici i televizii
A inache az sym slujil naborna slujba i ne spodelqm nqkoi mnenieq za voennite
Na vsichki studenti uspeh v borbata za zastita na interesite im.
Gogo
gogo

каво мислите по въпроса с отлагането и освобождаването до 27

Мнениеот гост » 24 Сеп 2005, 00:53

Ето и последното решение на МО от преди няколко дена .

Становище на Министерството на отбраната относно възможността за отлагане от наборна военна служба на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
РЕГ№ 21-01-285/12.09.2005г

Във връзка с постъпващите многобройни писма, жалби и молби относно възможността за отлагане от наборна военна служба на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България /ЗОВСРБ/, становището на Министерството на отбраната е следното:
Конституционната разпоредба на чл. 59, ал. 1 гласи, че защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
Съгласно чл. 59, ал. 2 от Конституцията изпълнението на воинските задължения, условията и редът за освобождаване от тях или за замяната им с алтернативна служба се уреждат със закон. Отлагането от военна служба се отнася към реда за изпълнение на воинските задължения. Законодателят, който единствен допуска освобождаване от военна служба или замяната й с алтернативна служба, предвижда от гледна точка на целесъобразност различни основания за отлагане от военна служба. В изпълнение на тази изрична конституционна делегация основанията за отлагане са изчерпателно уредени в ЗОВСРБ.
Императивната норма на чл. 97 от ЗОВСРБ гласи, че всички мъже български граждани, които са навършили 18 годишна възраст, годни за военна служба без разлика на раса, народност, вероизповедание, образование, социален произход и семеен статус, подлежат на наборна военна служба. Пределната възраст за повикване на наборна военна служба е 27 години.
На основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ от наборна военна служба се отлагат учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения – до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.
По смисъла на чл. 42 от Закона за висшето образование системата на висшето образование се състои от следните образователни степени: "специалист по...", “бакалавър”, “магистър” и “доктор”. Обучението в редовна форма във висше училище в която и да е от изброените образователни степени е законово основание за отлагане от наборна военна служба, но не по-късно от 27-годишна възраст.
Съгласно чл. 175, ал. 1 от ЗОВСРБ ежегодно със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия към военните окръжия се създават наборни комисии, които вземат решения относно изпълнение на воинските задължения от набора и за организиране на дейностите по подготовката и изпращането на набора на военна служба. Съгласно чл. 176, ал. 1, т. 4 от ЗОВСРБ наборните комисии отлагат от наборна военна служба. Лицата, имащи законово признато право на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ, представят във военното окръжие уверение от съответното висше училище, че към момента са учащи и подлежат на отлагане от наборна военна служба. Тези от тях, които са завършили обучението си в една от горепосочените степени на образование и не са продължили обучението си в следващата, подлежат на повикване за изпълнение на наборна военна служба, но тези, които са завършили една степен и продължават в друга такава, имат правата по чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ.
Решенията на наборните комисии по чл. 176, ал. 1, т. 1, 4 и 5 могат да се обжалват в двуседмичен срок пред контролната наборна комисия. Жалбата се подава чрез началника на военното окръжие, който служебно я комплектова с необходимите документи и пояснения.
Контролната наборна комисия се произнася по жалбите в двуседмичен срок, като може или да потвърди, или да отмени решението на наборната комисия и да вземе друго решение. Решението на контролната наборна комисия е окончателно /чл. 176, ал. 2 от ЗОВСРБ/.
Видно от гореизложеното, съгласно чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ обучението в която и да е образователна степен на висшето образование е основание за отлагане от военна служба.
Неспазването на тази разпоредба води до нарушаване правата на българските граждани и създава социално напрежение,което не допринася за повишаване авторитета на Българската армия.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА
СОНЯ ЯНКУЛОВА
гост

а де, какво за тези, които скоро ще навършат 27?!

Мнениеот student na 26 god. » 29 Сеп 2005, 18:11

Имено този "отговор" ми пратиха, но от него изобщо не става ясно положението на тези, които скоро ще навършат 27 год.
Затова им писах отново и ми пратиха следния отговор:
...
po cl. 106 ot ZOVS mojete da badete otlojen ot naborna voenna slujba, no ne
po-kasno ot 27 godishna vazrast. Otlojen, a ne osvoboden, zashoto saglasno
Konstituciyata nabornata slujba e zadaljitelna.
...
Явно този отговор се базира на следното изречение от горното становище:
Отлагането от военна служба се отнася към реда за изпълнение на воинските задължения.

Но това не е ли своеволно тълкуване на закона? В края на краищата никои не иска да бъде освободен по чл. 106, тъй като за това си има друг чл. 107 ал. 2 (за пределната възръст)!
Това, че тази година Народното Събрание сля двете възрастови граници (до която можеш да се отлагаш по чл. 106 и тази, след която си освободен по чл. 107) дава ли право на някой да не зачита пълният срок (до 27 години) на чл. 106? Защо се прави разлика между един на 25 години и друг на 26 години и 11 месеца?!

Някой може ли да изкаже правно подплатено мнение по въпроса?
student na 26 god.

МОЛЯ СПЕШНО ДА МИОТГОВОРИТЕ!!

Мнениеот СЕРИОЗЕН ВЪПРОС » 05 Окт 2005, 14:22

ИМАЛИ НЯКОЙ СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ С КОЕТО Е УСЪДИЛ ВОЕННИТЕ ?
АКО ИМА НЕКА ГО СКАНИРА И ДА ВИДИМ КАК Е ОБЖАЛЕНО ЗА ДА ПОДАВАМЕ И НИЕ -НЯМАВРЕМЕ ЗА ЧАКАНЕ.
ОТ ФОРУМА РАЗБРАХ ЧЕ Е ОБЖАЛВАНО НО НЕРАЗБРАХ С КАКЪВ РЕЗУЛТАТ.

"НЕ ПО-КЪСНО ОТ 27Г" ОТ ПРОСЛОВУТИЯ ЗАКОН ЗА ОТБРАНАТА КАКВО ОЗНАЧАВА,ЧЕ ИМАМ ПРАВО ДА НАВЪРША 27Г КАТО СТУДЕНТ РЕДОВНО УЧЕЩ?

МОЛЯ ДАЙТЕ МНЕНИЯ И АКО ИМА УСЪДИЛИ ВОЕННТИТЕ МОЛЯ ДАСЕ СВЪРЖАТ С МЕН НА ИМЕЛ s.a.n@mail.bg ЗА ДА ОБМЕНИМЕ ОПИТ АКО Е ВЪЗМОЖНО.
СЕРИОЗЕН ВЪПРОС

Мнениеот student na 26 god. » 05 Окт 2005, 16:29

Много зле ще е ако се стигне до там да ни връчат призовки...
Трябва навреме да се вдигне достатъчно "шум" и най-накрая студентсият съвет, МО, МНО и т.н. да излязат с окончателно становище на създадения казус. Защото за момента военните говорят глупости, журналистите си съчиняват разни неща, от всичко това "страдат" студентите, а някой си пълни гушата с поткупи...
student na 26 god.

именно!

Мнениеот Гост » 11 Ное 2005, 22:58

да,трябва да се вдигне шум, за да се обърне най-после внимание на това безумие...Как може да се обясни факта,че през 2004 е имало над 100 000 донаборници, които са чакали реда си, за да влязат навреме, а да се пращат заплашителни призовки на студенти с пращящи глави, дето ама въобще не им е до това!!!!!!
Обратното на това схващане е довело до пълен административен произвол, от който като че ли излизане няма??
...и ти ми говориш за еВРОПА ЛИ БЕ?

:twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :evil: :twisted: :evil: :evil: :!: :!: :!:
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 19:49

Julian написа:Да предположим че всички от нас вече са навършили 27 години и са се оттървали от казармата. Знаем че след това ще не извикат в окръжтето подпишем че сме необучени и да подпишем задължителанат клетва. Въпроса е има ли право да не се подпиша на кетвата. Ето какво прочетох в закона.
Чл. 89. (1) Военнослужещите са длъжни да положат военна клетва.
(3) Отказът от полагане на военна клетва се смята за отказ от изпълнение на задълженията по военна служба.

До тук илиза че каот не си военно служещ немогат да те задължат да се заквлеваш. Но ето каква пише по надолу в закона.

Чл. 139.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 122 от 1997 г.; изм., бр. 49 от 2000 г.) Гражданите, които не са положили военна клетва до зачисляването им в мобилизационния резерв, подписват клетвен лист, в който се съдържа клетвата, полагана от военнослужещите.

Да но вече не пише че ако не се закълна е престъпление както е написано по горе за боеннослужещите.

Според мен не би трябвали нищи да ми кажат ако не за закълна. Но вероятно пак ще трябва да се минава през съда. Който има някаква идея дали могат да ми направят нещо ако не се закълна да казва.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 20:16

Един министър-председател който не е ходил в казармата ни стига, я се стегнете нищо няма да ви стане за 6 месеца. Напротив ползата ще е по - голяма, поне няма да ви бъзикат цял живот, че сте тарикати и страхливци.
Гост

Мнениеот julian78 » 28 Яну 2006, 12:54

Стига приказва глупости. Казармата немогат да я изкарат вскички, още повече повечето донаборници няма да я изкарат. Първо няма места, второ до около две години вече армията ще е професионална.
Сега ако някой адвокат от този фирму знае какво следва ако не се подпише клетвата за тези които са навършили 27 годи и не са карали казарма, като мене да казва. Аз лично не съм крил, но не ме взеха. Това е положението. Повечето ми познати няма да ходят в казармат поради гореописаните причини, но засега са решили да сме резерв, макр че и там нещата не са толкова розови тъй като бройката съшо е ограничена. Сега нека да се изкават само юристи които са наясно как се процедира или как би трявало да се процедири ако аз откажа да подпиша клетвата. Ясно е че в закона не е предиден такъв случай.
julian78
Младши потребител

Мнениеот julian78 » 06 Фев 2006, 22:33

Julian написа:Да предположим че всички от нас вече са навършили 27 години и са се оттървали от казармата. Знаем че след това ще не извикат в окръжтето подпишем че сме необучени и да подпишем задължителанат клетва. Въпроса е има ли право да не се подпиша на кетвата. Ето какво прочетох в закона.
Чл. 89. (1) Военнослужещите са длъжни да положат военна клетва.
(3) Отказът от полагане на военна клетва се смята за отказ от изпълнение на задълженията по военна служба.

До тук илиза че каот не си военно служещ немогат да те задължат да се заквлеваш. Но ето каква пише по надолу в закона.

Чл. 139.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 122 от 1997 г.; изм., бр. 49 от 2000 г.) Гражданите, които не са положили военна клетва до зачисляването им в мобилизационния резерв, подписват клетвен лист, в който се съдържа клетвата, полагана от военнослужещите.

Да но вече не пише че ако не се закълна е престъпление както е написано по горе за боеннослужещите.

Според мен не би трябвали нищи да ми кажат ако не за закълна. Но вероятно пак ще трябва да се минава през съда. Който има някаква идея дали могат да ми направят нещо ако не се закълна да казва.

Как може толкова адвокати и юристи в този форум да незнаято какво би станало ако не подпиша клетвата като ме вписват в резерв. не е важно дали е правилно или не неподписването на клетвата.
julian78
Младши потребител

Мнениеот lot62 » 07 Фев 2006, 00:26

Uwavaemi kolegi, kakto nqkoi otbelqzaha 27 godini e predelnata wyzrast za qwqwane w kazarmata. Qwqwaneto se s4ita denq na prekra4wane na wojskowiq portal. w tozi den se otdawa zapowedta za wpiswane w spisy4niq systaw na podelenieto i ot tozi den zapo4wa da se broi sroka na nabornta woenna sluvba. Taka 4e ako do tozi den ima6 nawyr[eni 27 godini move i da ne sluvi6, no ako wleze6 i byde6 wpisan w sisyka bi sledwalo da sluvi6, taka 4e napraweta si dobre smetkata. Sto se otnasq do magistratura i wtoro ili treto wis[e imaite w predwid sledniq tekst "Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. (изм., ДВ, бр. 40 от 2002 г.) учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения - до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст; ". Ima mnogo na4ini da "oswobodi6" kazarmata, no moq sywet e izkaraite si kazarmata zashtoto ako ne si sluvil ima ograni4eniq za kandidatsvane za opredelena rabota, a pyk nali i pred zakona wsi4ki sme rawni kakto w prawata si taka i w zadyljeniata. Taka 4e uspeh i derzajte !!!!
lot62
Младши потребител

Мнениеот lot62 » 07 Фев 2006, 00:31

Sled nawyr6wane na 27g. se qwqwate wyw woennoto okryjie, kydeto shte polojite kletva,shte vi izdadat voenna knijka i shte vi za4islqt v rezerva/zapasa/. Taka prikliu4vate s kazarmata.
lot62
Младши потребител

Мнениеот julian78 » 07 Фев 2006, 22:13

Е дпбре де. Не разбрахте ли че е невъзможно всички да слута при положение, че армията ни е над 60% професионана. Съответно аз и много други като мене не сме карали казармата без да се крием или симулираме болест. Въпроса е какво би станало ако не се подпишем на клетвата за да ни впишат в резерв. В закона не видям дали да е предвидено такова наказание. И хайде стига с глупостите да сме ходили всички в казармата и че имало ограничения след това. Адвокати сте и знаете че това е дискреминация, ако не ме вземат на работа заради това че не съм служил.Пкажете че сте компетентни и кадърни адвокати.
julian78
Младши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ