начало

Прокурор пледира пред съда: Отговорно заявявам, че това е дело „бухалка“ Прокурор пледира пред съда: Отговорно заявявам, че това е дело „бухалка“

Присвояване на лек автомобил от бъдещ купувач

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Присвояване на лек автомобил от бъдещ купувач

Мнениеот младши адвокат » 03 Яну 2006, 18:48

Колеги, тъй като никога не съм имала казус по наказателно право и сега ми се налага, много ви моля да ми разясните как би се развила следната ситуация.Преди две години клиентът ми дава колата си на един негов приятел да я покара и купи след това. Бъдещият купувач я харесва и казва,че ще я купи, но в момента е затруднен финансово и ще я плати по нататък. Клиентът ми решава да му се довери и му я дава, като е спокоен, че между тях няма договор и той е собственик. Редовно плаща данъци и се надява. След обещания и лъжи от страна на "купувача", започва и укриване и накарая се затрива някъде. В момента живее в друг град. Въпросът ми е как да действам? Йалбата до прокуратурата ли да бъде или до полицията? Какви шансове има клиентът ми? Моля ви колеги,ще ви бъда много благодарна, защото няма кой друг да попитам.
младши адвокат

Мнениеот Гост » 03 Яну 2006, 19:47

Да намери връзки в МВР и да заяви :twisted: , че му е откраднат автомобила .
Гост

Мнениеот младши адвокат » 03 Яну 2006, 20:10

А не може ли в жалба до прокутатурата да се иска национално издирване на автомобила? Имаме данните на "купувача". Аз си мислих за обсебване и с молба за национално издирване за МПС-то
младши адвокат

Мнениеот Гост » 03 Яну 2006, 20:54

младши адвокат написа:А не може ли в жалба до прокутатурата да се иска национално издирване на автомобила? Имаме данните на "купувача". Аз си мислих за обсебване и с молба за национално издирване за МПС-то

Подай жалба до прокуратурата с навеждане на горната фактическа обстановка, като следва да уточниш начален момент, в който клиентът ти е поискал автомобила да му бъде върнат. При тези данни би следвало да бъде разпоредена проверка по чл.119 от ЗСВ и последващо започване на наказателно производство за престъпление по чл.206 от НК. Започне ли разследване, би следвало автомобила да бъде обявен за издирване
Гост

Мнениеот младши адвокат » 03 Яну 2006, 21:23

Значи да подам жалба до прокуратурата, с молба за започване на наказателно производство, да изложа фактите, а да поискам ли национално издирване, след като май не е в града?
младши адвокат

Мнениеот аз » 03 Яну 2006, 21:30

Слушай, сега, колежке
Подаваш жалба до прокуратурата, описваш факт.обстановка и това е
Ако я подадеш до полицията рискуваш да се затрие някъде или да се забави доста
аз

Мнениеот младши адвокат » 03 Яну 2006, 21:57

Моя клиент има свидетели, които са присъствали на разговорите.в Да поискам ли допускането им като свидетели в съдебно заседание? Тъй като смятам да приложа като доказателства и квитанции за платени данъци на колата и документ за собственост.
Моля ви колеги кажете какви са шансовете?
младши адвокат

Мнениеот Полицай » 03 Яну 2006, 22:39

Заявете жалба в РПУ, може и в прокуратурата, но рискуватеу да загубите много време. Така както описвате случая най-малкото ще успеете да имате дознание за обсебване с/у приятеля ня клиента Ви. Вие твърдите, че имате свидетели, в такъв случай при разпита на клиента Ви при дознателя, нека той посочи свидетелите и фактите, които според него те ще потвърдят. Тук вече може да се намерят и достатъчно данни за престъпление по 209, всичко зависи от конкретния случай.
P.S. Ако можете проверете чрез свои си канали дали Вашия клиент не дължи нещо на приятеля си, което да е скрил от Вас? Не че това ще оневини мнимия приятел, но в този случай рискувате да стигнете само до самоуправство, което е деяние с много по безобидна степен.
Успех! :D
Полицай

Назад към Взаимопомощ