начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

ДА ПИЯ СТУДЕНА ВОДА ЛИ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДА ПИЯ СТУДЕНА ВОДА ЛИ?

Мнениеот дебитор » 09 Дек 2005, 14:04

Имам заведено изпълнително дело срещу длъжник, от когото обаче няма какво да взема изобщо, предварително още преди да заведа дело, той беше разпродал вси4ко.
Сега научавам, че е наследник на селскостопанска земя (отскоро) и се готви да се откаже от наследство (явно в полза на сестра си, с която предполагам са решили да продават и после да делят, но всичко вече от нейно име).
Аз какво мога да направя?:
1. Да искам отказа от наследство да се обяви за нищожен? Не знам имам ли право?
2. Сестра му като наследополучател и на неговия дял би ли била и приемник на неговия дълг, при този вариант на нещата?
3. Да вдигам ли вече студената вода?
дебитор

Мнениеот кредитор » 09 Дек 2005, 14:12

Ами кофти е, ако дългът е над 5000 лв. и няма имущество, може да се иска от С.И. налагане на паспортна мярка по чл. 76, т. 3 от ЗБДС.
Ако бъде наложена, това може да доведе до някакъв ефект.
Относно отказът от наследство - смятам, че може да се атакува по чл. 135 ЗЗД (като действие, увреждащо кредитора). Друг е въпроса с оглед конкретните факти и обстоятелства (и доказателства) дали би бил успешен подобен иск.
кредитор

Мнениеот дебитор » 09 Дек 2005, 14:24

Паспорта му е вече в полицията, чух че чака да влвзем в ЕС и пак да си пътува (не знам може ли?), но ефект няма.
Говорих с адвокат, но счита че няма да събори отказа от наследство, все пак избора и риска е мой. какво ще ме посъветвате?
дебитор

Мнениеот Кредитор » 09 Дек 2005, 14:31

Това, че паспорта му е в полицията, т.е. наложена му е мярка, е хубаво.
И като ни приемат в ЕС, това няма да му реши въпроса, мярката си остава до погасяване на задължението. Така че може да има ефект, случва се твърде често (това е сериозно ограничение на личното право на придвижване).
След като няма изгледи за успешно атакуване на отказът от наследство, и вече е наложена мярка, а няма никакво секвестируемо имущество, трябва:
- да искате от С.И. служебно да извърши справки от НОИ за местоработата на длъжника - ако работи, ще се насочи изпълнението към секвестируемата част от тр.в.; ако не работи - трябва да се искат такива справки периодично през 2-3 месеца (надяваме се, че рано или късно ще почне да работи);
- да искате опис на секвестируеми движими вещи, находящи се на домашния му адрес.
Възможни са и други действия, но не е ясно какво е правено по делото и как е установено, че "няма имущество".
Кредитор

Мнениеот гост » 09 Дек 2005, 14:42

сигурна съм, че такова дело ще бъде успешно, защото наследството е открито след като е образувано изпълнителното дело и той не може да направи отказ, след като днае, че дължи тази сума пари.
гост

Мнениеот дебитор » 09 Дек 2005, 14:43

Досега съм предприел сл.действия:
1. Извлечение от дан.служба-няма имоти, кола и др. Живее със семейството си в апартамент на съпругата му принадлежащ й преди брака. Предполагам, че имат сценарий да го прехвърлят (съпругата му) към някой от децата в скоро време.
2. Проверка в НОИ- работи в частна фирма, но от година е в неплатен отпуск.
3. Паспорта му е прибран от МВР
дебитор

Мнениеот дебитор » 09 Дек 2005, 14:46

4.СИ прави опис в жилището му-в резултат вещо лице изчисли около 1200лв, съпругата му внесе 600лв. и стана собственик едноличен на секциии, телевизори и т.н.
дебитор

Назад към Взаимопомощ