Аз съм автор на произведения, които се публикуват в периодичния печат. Това е единствената ми дейност - не работя нищо друго. Въпросът ми е трябва ли да се регистрирам по БУЛСТАТ? (макар че срока вече мина). Основанието ми за този въпрос е, че в закона пише, че трябва да се регистрират лица, които досега са били регистрирани осигурители. А аз нито осигурявам някого, нито сам се осигурявам, защото доходите ми не са от трудова дейност, а от преотстъпване на авторско право и върху тях не се дължат осигурителни вноски. Ако все пак се регистрирам, ще бъда ли задължен да се осигурявам? (върху пълния размер на доходите или върху някакъв админицтративно определен минимум). Т. е. всеки, регистриран по БУЛСТАТ ли трябва да се осигурява?
По въпроса за здравните вноски - те се дължат върху авторските възнаграждения, ако не се дължат на друго основание (цитирам закона по памет). Това означава ли, че трябва да ги начислявам върху пълния размер на възнаграждението си? Ако сега си внеса здравните вноски за цялата следваща година, това е ли другото основание, което може да ме освободи от начисляването им върху възнагажденията ми?
Благодаря предварително на птговорилите!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 16:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Физическо лице - регистрация по БУЛСТАТ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Физическо лице - регистрация по БУЛСТАТ
Галин написа:Аз съм автор на произведения, които се публикуват в периодичния печат. Това е единствената ми дейност - не работя нищо друго. Въпросът ми е трябва ли да се регистрирам по БУЛСТАТ? (макар че срока вече мина). А аз нито осигурявам някого, нито сам се осигурявам, защото доходите ми не са от трудова дейност, а от преотстъпване на авторско право и върху тях не се дължат осигурителни вноски. Ако все пак се регистрирам, ще бъда ли задължен да се осигурявам? (върху пълния размер на доходите или върху някакъв админицтративно определен минимум). Т. е. всеки, регистриран по БУЛСТАТ ли трябва да се осигурява?
По въпроса за здравните вноски - те се дължат върху авторските възнаграждения, ако не се дължат на друго основание (цитирам закона по памет). Това означава ли, че трябва да ги начислявам върху пълния размер на възнаграждението си? Ако сега си внеса здравните вноски за цялата следваща година, това е ли другото основание, което може да ме освободи от начисляването им върху възнагажденията ми?
Благодаря предварително на птговорилите!
Не знам кой ви е дал този акъл, че не трябва да се осигурявате, независимо че доходите са ви от преотстъпване на авторски права. Така както чета, правите всичко наопъки . Цитирам ви няколко текста:
ЗАКОН ЗА РЕГИСТЪР БУЛСТАТ
Чл.3. (1) В регистър БУЛСТАТ се вписват:
9. физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;
КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ
Чл.4. (3) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА
Чл.1.Чл.1. (1) (изм.,ДВ,бр.83 от 2000 г., бр.91 от 2003 г.) Задължението за осигуряване за лицата по чл.4, ал.3, т.1-4 от Кодекса за социално осигуряване - еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, земеделски производители, лица, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване. Тези лица са длъжни да се регистрират чрез подаване на декларация по утвърден от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) образец в териториалното поделение на НОИ в 7-дневен срок от започването на трудовата дейност.
(4) За лица, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, се считат тези, които упражняват професията или занаятчийската дейност:
г.) като извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка - дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и други физически лица, упражняващи свободна професия, регистрирани с идентификационен код по БУЛСТАТ, извън тези по т.1 и 2; застрахователните агенти съгласно чл.44, ал.2 от Закона за застраховането и съдебните кандидати по чл.164, ал.3 от Закона за съдебната власт.
(6) (нова,ДВ,бр.83 от 2000 г.) За лицата по чл.1, ал.4, т.1 и 2, както и за онези самоосигуряващи се лица, за които нормативен акт не изисква регистрация с идентификационен код по БУЛСТАТ, при извършване на осигуряването се използва единният им граждански номер.
[/b]
- prnedev
- Активен потребител
Ето кой ми даде този акъл:
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
№91-01-5 от 9.01.2001 г. относно определянето на окончателния размер на осигурителните вноски за 2000 г.
.........................
Върху доходите, получени по договори, сключени за продажба или преотстъпване на авторски права по Закона за авторското право и сродните му права, декларирани в ред 8 на Приложение 4 от данъчната декларация, не се дължат осигурителни вноски и не се извършва годишно изравняване на осигурителните вноски.
А също и счетоводителите на всички издания, с които работя ми казват, че така практикуват с всички автори, на които изплащат авторски възнаграждения, а не хонорари.
№91-01-5 от 9.01.2001 г. относно определянето на окончателния размер на осигурителните вноски за 2000 г.
Върху доходите, получени по договори, сключени за продажба или преотстъпване на авторски права по Закона за авторското право и сродните му права, декларирани в ред 8 на Приложение 4 от данъчната декларация, не се дължат осигурителни вноски и не се извършва годишно изравняване на осигурителните вноски.
А също и счетоводителите на всички издания, с които работя ми казват, че така практикуват с всички автори, на които изплащат авторски възнаграждения, а не хонорари.
- Галин
Ако все пак се регистрирам, ще бъда ли задължен да се осигурявам?
Ако все пак упражняваш свободна професия (професионална дейност за своя сметка и на свой риск), трябва да се регистрираш и да се осигуряваш.
доходите ми не са от трудова дейност
Не знам, ако така смяташ - не се регистрирай. Да упражняваш професия все пак значи да полагаш труд. Но това, че произведенията ти са защитени от авторско право, не значи непременно, че произведенията ти не са резултат от труд.
Когато после сключваш договор за отстъпване на някакви права върху вече готовите ти произведения - тогава със самия договор не ти се възлага труд, затова и възложителят не ти удържа осигуровки, независимо дали си свободна професия, или не. Това е малко по-различно.
- Койчо от Конаре
Осигуровки - свободна професия
Галин написа:Ето кой ми даде този акъл:
Това писмо е във връзка с подаваната годишна данъчна декларация и частта и за осигуровките в нея.
Дори се чудя, дали нямат подобно писмо и във връзка с наемите и дали се дължат осигуровки по тях
Колкото до колегите-счетоводители като декларират плащането не като хонорар, а като плащане на авторски права, си спестяват едно голямо чакане в НОИ. Естествено че и аз правя така, но!, това е от страна на издателството, не от ваша страна. Ако искате поговорете със счетоводител някъде на кафе, предполагам ще научите интересни неща.
Да, това е така, върху сумите от авторските права не се дължат осигуровки. Ето един пример: Пишете книга, за всяко издание следващите 50 години и още колко, пише в закона за авторското право, вие получавате своята част. Естествено е за тези пари да не се удържат за осигуровки. Какво да говорим и за частта, която се полага на децата ви, дай боже да се преиздава още време и след смъртта ви.
Идеята е друга. По време на писането на тази книга, вие се водите "свободна професия". В наредбата, която цитирах по-горе е написано вашето задължение. Трябва да се осигурявате за своя сметка, естествено ако извършвате дейност.
Има разбира се начин, тези плащания да се намалят, но и то зависи от вашата продуктивност - например, ако два пъти в годината публикувате ваши материали, ходите до НОИ, декларирате, че започвате дейност през еди кой си месец, плащате си месечните осигуровки, предавате си материалите, отново до НОИ да декларирате че спирате дейност. Но ако публикувате всеки месец просто този начин няма да се получи.
- prnedev
- Активен потребител
Лицата, които упражняват свобона професия са изчерпателно изброени в ЗОДФЛ-"Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводители; данъчни консултанти; одитори; адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители и други юридически консултанти; представители по индустриална собственост; оценители на движимо и недвижимо имущество и на цели предприятия; преводачи; инженери и технически ръководители; архитекти; дейци на културата, образованието, изкуството и науката, включително изобретатели; вещи лица и други лица, осъществяващи за своя сметка професионална дейност.".
На това ли основание (в края на цитата) смятате, че е свободна професия?
- Георгиева
НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА
Чл.1. (4) За лица, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, се считат тези, които упражняват професията или занаятчийската дейност:
г.) като извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка - дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и други физически лица, упражняващи свободна професия, регистрирани с идентификационен код по БУЛСТАТ, извън тези по т.1 и 2; застрахователните агенти съгласно чл.44, ал.2 от Закона за застраховането и съдебните кандидати по чл.164, ал.3 от Закона за съдебната власт.
- prnedev
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|