начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Сдружение с нестопанска цел

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сдружение с нестопанска цел

Мнениеот sashka » 14 Ное 2005, 21:22

Здравейте :)
Аз с няколко мой приятели, решихме да правим сдружение с нестопанска цел и тъй като аз съм студентка по право ме натовариха със задачата да проуча точно какви са условията за регистрация.
"Закон за юредически лица с нестопанска цел" го прочетах от началото до края няколко пъти и не ми стана много ясно. Там са някакви общи правни норми :(
Нещата, които не ми станаха ясни са:
Трябва ли да се прави Данъчна регистрация? Ако "Да", какви документи са нужни? Също регистрацията предполагам, трябва да е в данъчната администрация по адрес на дружеството? Ако се регистрира данъчно, това означава ли, че всяка година трябва да се подава данъчна декларация?
В закона пише, че самото сдружение се регистрира в окръжен съд, в моя случай къде да бъде - в Софийски Градски Съд или в окръжния?
Пише, че трябва да се плати държавна такса - Къде се плаща тази такса и горе-долу някаква представа имате ли колко е?
Много ще съм Ви благодарна ако ми помогнете с каквато и да е информация по темата.
Наистина ми трябва спешно, а вече не знам къде какво да чета и от къде да получа информация :(
sashka
Нов потребител

Мнениеот Гост » 15 Ное 2005, 12:09

Засега трябва да се прави регистрация и в Булстат, и при данъчните, и в НОИ. Докато уж не стане единно всичко.
Данъчна декларация ще се подава всяка година, доколкото това сдружение си е юридическо лице и данъкоплатец. Т.е. ще се декларира що за пари са минали през него.
В СГС ще го регистрирате, ако адресът е в София, а в окръжния съд - ако е в Елин Пелин или Самоков, да кажем, изобщо - извън рамките на София.
Така, както гледам, сте доста неподготвени да се справите сами. Независимо, че сте студентка по право, Ви препоръчвам да се обърнете към адвокат. Или - дано бъда лош пророк - чакат Ви дълги месеци с резолюции "без движение" по молбите...
Гост

Мнениеот Дид » 15 Ное 2005, 12:24

Данъчна декларация се подава, само ако ЮЛНЦ извършва и стопанска дейност
Дид

Мнениеот гост » 15 Ное 2005, 12:37

Не е толкова сложно!
Важно е да се определят точно и конкретно целите, средствата и предмета на дейност на сдружението. Това са различни неща и макар да се препокриват е необходимо да се изложат в Устава, протокола от учредителното събрание и Заявлението за регистрация на СНЦ поотделно.
Трябва да си решите дали СНЦ-то ще осъществява дейност в частна или обществена полза. Ако ще осъществява последното е необходимо вписване на сдружението в Регистъра към министерство на правосъдието за СНЦ. /вж. сайта на МП - там са изброени необходимите документи за вписване, заявлението е в електронен вариант/.
За да подадеш документи в СГС подготви:
1. Протокол от Учредително събрание на създаване на СНЦсъс следният дневе ред:
1.Вземане на решение за учредяване и регистрация на сдружение с нестопанска цел “.............”
2.Вземане на решение за определяне на целите на сдружението, средствата за тяхното постигане и на вида дейност по смисъла на чл. 2 от ЗЮЛНЦ.
3.Вземане на решение за приемане на устава “.............”
4.Избор на Управителен съвет на “.............”
5.Вземане на решение за поемане на разноските по учредяването на “.............”;
2. Устав на СНЦ /в.ж. АПИС, СИЕЛА - там има примерни образци, които ще са ти от полза, но трябва да ги адаптираш/;
3. Декларации по чл. 45, ал. 2, т. 4 от ЗЮЛНЦ и Спесимени - нот. заверени за управляващите и представляващи СНЦ-то;
4. Свидетелства за съдимост за същите;
5. Списък на лицата присъствали на учредителното събрание на СНЦ-то с подписи;
6. Заявление за регитрация до СГС, фирмено отделение
7. Протокол от заседание на Управителният орган за избор на лица, които да представляват сдружението.
След като излезе решението за регистрация до 3 дни от получаване на решението е необходима сдружениетода се регистрира в БУЛСТАТ - за там са ти необходими: Решение, УСТАВ, Списъка на учредителите, пълномощно, ако лице различно от представляващия прави регистрацията - заплащат се такси - доколкото си спомням е 20 лева за СНЦ /провери го в тарифите на Агенция по вписванията - има ги и в Интернет на сайта на агенцията/;
След това го регистрирай в НОИ - 7 дни от получаване на решението - необх. док.- Булстат регистрация - копие, УСТАВу решение
За данъчна регистрация- 14 дневен срок - попълваш декларация по образец - в ДП - по адреса на управление на дружеството - необх. док. - Булстат регистрация, Устав, решение, пълномощно, печат.

А пък ако не се справиш отлично със всичко това, следващият път ще се научиш - това си е практика - Само се въоръжи с търпение и много усмивки и вежливо поведение! УСПЕХ!!!!!
гост

Мнениеот гост » 15 Ное 2005, 12:43

Винаги са ми искали данъчна регистрация. Все по някакъв начин сдружението ще осъществи стопанска дейност, свързана с прадмета и целите му.
гост

Мнениеот Гост » 15 Ное 2005, 14:03

гост написа:Не е толкова сложно!
Важно е да се определят точно и конкретно целите, средствата и предмета на дейност на сдружението. Това са различни неща и макар да се препокриват е необходимо да се изложат в Устава, протокола от учредителното събрание и Заявлението за регистрация на СНЦ поотделно.
Трябва да си решите дали СНЦ-то ще осъществява дейност в частна или обществена полза. Ако ще осъществява последното е необходимо вписване на сдружението в Регистъра към министерство на правосъдието за СНЦ. /вж. сайта на МП - там са изброени необходимите документи за вписване, заявлението е в електронен вариант/.
За да подадеш документи в СГС подготви:
1. Протокол от Учредително събрание на създаване на СНЦсъс следният дневе ред:
1.Вземане на решение за учредяване и регистрация на сдружение с нестопанска цел “.............”
2.Вземане на решение за определяне на целите на сдружението, средствата за тяхното постигане и на вида дейност по смисъла на чл. 2 от ЗЮЛНЦ.
3.Вземане на решение за приемане на устава “.............”
4.Избор на Управителен съвет на “.............”
5.Вземане на решение за поемане на разноските по учредяването на “.............”;
2. Устав на СНЦ /в.ж. АПИС, СИЕЛА - там има примерни образци, които ще са ти от полза, но трябва да ги адаптираш/;
3. Декларации по чл. 45, ал. 2, т. 4 от ЗЮЛНЦ и Спесимени - нот. заверени за управляващите и представляващи СНЦ-то;
4. Свидетелства за съдимост за същите;
5. Списък на лицата присъствали на учредителното събрание на СНЦ-то с подписи;
6. Заявление за регитрация до СГС, фирмено отделение
7. Протокол от заседание на Управителният орган за избор на лица, които да представляват сдружението.
След като излезе решението за регистрация до 3 дни от получаване на решението е необходима сдружениетода се регистрира в БУЛСТАТ - за там са ти необходими: Решение, УСТАВ, Списъка на учредителите, пълномощно, ако лице различно от представляващия прави регистрацията - заплащат се такси - доколкото си спомням е 20 лева за СНЦ /провери го в тарифите на Агенция по вписванията - има ги и в Интернет на сайта на агенцията/;
След това го регистрирай в НОИ - 7 дни от получаване на решението - необх. док.- Булстат регистрация - копие, УСТАВу решение
За данъчна регистрация- 14 дневен срок - попълваш декларация по образец - в ДП - по адреса на управление на дружеството - необх. док. - Булстат регистрация, Устав, решение, пълномощно, печат.

А пък ако не се справиш отлично със всичко това, следващият път ще се научиш - това си е практика - Само се въоръжи с търпение и много усмивки и вежливо поведение! УСПЕХ!!!!!

Безкрайни благодарности за пълния и изчерпателен отговор. Нямаш си на идея колко много ми помогна. Отново благодаря :)
Изказвам благодарности и на всички останали, които отделиха време за да напишат, това, което знаят по темата :D
Гост

Назад към Взаимопомощ