КАТО ПОРЪЧИТЕЛ платих 300 лв. от общо 3000 лв. задължение на свой познат към банка.
Сега искам да изплатя целия дълг, за да мога да встъпя в правата на кредитора.
Въпросът е следния, по скоро обмислям 2 варианта:
1.Да платя на банката и да си искам обратно платената сума, заедно с лихвите и т.н.
2.Да изчакам банката да образува изп.дело и след това да платя и встъпя в правата като поръчител. Но не ми е ясна процедурата тук.
Бихте ли дали някакви съвети.
Благодаря на всички предварително.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 12:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Суброгация
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
поръчител написа:Исках да кажа "встъпването в правата"
Чл. 326. (1) (Изм. - Изв., бр. 90 от 1961 г.) Наследниците и частните правоприемници на взискателя, както и поръчителят и солидарният съдлъжник, които са платили дълга, могат да искат изпълнение въз основа на издадения в полза на взискателя изпълнителен лист. Приемството, съответно плащането от поръчителя или съдлъжника, се установява с писмени доказателства.
- gega
- Потребител
gega, радвам се да видя твоя отговор, доста добри неща съм чел от теб.
Сега е хубаво, ако мога да разчитам и разплетем този малък казус.
Става въпрос за практическото приложение както на разпоредбите на чл.143 и чл.146 ЗЗД, както и на чл.326 ал.1 ГПК. Казвам отново практическо, защото на теория изглежда добре, но не и на практика.
Значи, целта е процесулна икономия и по-бързо изпълнение срещу длъжника от страна на платилия поръчител. Проблемът е, че при плащане от страна на поръчителя изп.производство се прекратява на основание чл.330 б."а" ГПК. Как след това поръчителят ще "иска изпълнение" въз основа на издадения в полза на взискателя изп.лист.
С поздрав: evgo
Сега е хубаво, ако мога да разчитам и разплетем този малък казус.
Става въпрос за практическото приложение както на разпоредбите на чл.143 и чл.146 ЗЗД, както и на чл.326 ал.1 ГПК. Казвам отново практическо, защото на теория изглежда добре, но не и на практика.
Значи, целта е процесулна икономия и по-бързо изпълнение срещу длъжника от страна на платилия поръчител. Проблемът е, че при плащане от страна на поръчителя изп.производство се прекратява на основание чл.330 б."а" ГПК. Как след това поръчителят ще "иска изпълнение" въз основа на издадения в полза на взискателя изп.лист.
С поздрав: evgo
- гост
Тълкувателно решение № 59 от 3 юни 1974г на ОСГК на ВС - с две думи:
Когато единия от солидарните длъжници изплати в изпълнителното производство цялото солдарно задължение, той може да иска В СЪЩОТО ИЗПЪЛНИТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО изпълние срещу неплатилия задължението солидарен длъжник ........ В този случай, той няма правен интерес от предявяване на иск на общо основание.
evgo
Когато единия от солидарните длъжници изплати в изпълнителното производство цялото солдарно задължение, той може да иска В СЪЩОТО ИЗПЪЛНИТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО изпълние срещу неплатилия задължението солидарен длъжник ........ В този случай, той няма правен интерес от предявяване на иск на общо основание.
evgo
- гост
Аз съм в подобна ситуация.Банката е наложила запор на имот(няма ипотека) на длъжника за всеки случай,а аз съм поръчител и плащам.Кредитът скоро ще бъде изплатен.Чувам че длъжникът ще прехвърля имотът си на трето лице,което го приема с възбраната и след като платя дългът му на банката,възбраната от страна на банката ще отпадне.Мога ли и аз да възползвам от възбраната?
- димчев
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|