Искам да попитам нещо колегите, разбиращи от осигурително право.
Преди половин година спрях да си плащам пенсионните осигуровки, които, сами знаете, са доста голямо перо.
Бих искал да знам какви могат да бъдат негативните последствия за мен и има ли вероятност, а и възможност, при подаване на данъчната декларация другата година да бъда накаран да платя тези неплатени осигуровки?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 06:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Последствия при неплащане на пенсионни осигуровки
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
ta za osigurovkite
ami posledstviyata sa takiva che nyama da mojesh da si izvadish udostovereniya za nalichie ele lipsa na zadaljeniya kam NOI - ako ti potryabva za nyakade! i osven tova nyama da mojesh da si zaverish osiguritelnata knijka!za da ti se vodi staj i varhu sumata shte se trupa yaka lihva!I sled vreme \ a to idva\ shte gi platish pak no s yakata lihva!
- karmel
Щом подавате данъчна декларация, там задължително се вписва осигурителен доход и внесени осигуровки. Като за осигуровките, които твърдите, че сте внесли, следва да предоставите копие от платежно нареждане или служебна бележка от работодател, ако не ги внасяте лично.
Ако не сте си ги платил, ще трябва естествено да ги платите. Ако пък излъжете, че сте ги платил и по някаква случайност служителката, която приема декларацията Ви не Ви поиска платежни, тогава освен, че дължите тези осигуровки,ще носите и наказателна отговорност за неверни данни.
Ако не сте си ги платил, ще трябва естествено да ги платите. Ако пък излъжете, че сте ги платил и по някаква случайност служителката, която приема декларацията Ви не Ви поиска платежни, тогава освен, че дължите тези осигуровки,ще носите и наказателна отговорност за неверни данни.
- Гост
Колега, ще ви ревизират някой ден и заради насъбралата се голяма сума, ще поискат да декларирате имуществото си, за да налагат запори евентуално.
От друга страна, ще ви подсетя, че скоро (може би след 2 години) ще започне работа Национална агенция по приходите, която ще обедини сегашната данъчна администрация и НОИ. Т.е. задълженията към двете институции ще бъдат разглеждани взаимосвързано и е невъзможно да скриете от едната задълженията си към другата. И натискът към вас ще бъде двустранен.
Но все пак на въпроса ви - какво разбирате под "да ме накарат да ги платя"?
От друга страна, ще ви подсетя, че скоро (може би след 2 години) ще започне работа Национална агенция по приходите, която ще обедини сегашната данъчна администрация и НОИ. Т.е. задълженията към двете институции ще бъдат разглеждани взаимосвързано и е невъзможно да скриете от едната задълженията си към другата. И натискът към вас ще бъде двустранен.
Но все пак на въпроса ви - какво разбирате под "да ме накарат да ги платя"?
- Гост
значи декларацията я подавам пред моята данъчна служба.
вписвам в нея доходите си, които доходи имам възможност да впиша по документи като съвсем минимални.
от друга страна съм избрал да се осигурявам върху малко над минимума от 2 МРЗ
разхвърлян на отделни месеци съвкупният ми деклариран доход за цялата година пада може би под минимума.
1. каква връзка имат ТРД с НОИ за момента, не след 2 г? защо те трябва да събират приходи към друго учреждение?
2. накарат=начислят разликата от неплатените вноски към дължимите данъци, т.е. да вършат функциите на НОИ
3. при недостигане на необходимия сбор от точки, нужни за пенсия и за каквото се иска заверка на осиг стаж, но при навършване на необх години, бих получил социална пенсия, нали?
следователно аз избирам дали да внасям пари за осиг стаж и каква по размер пенсия да получавам след време.
това е мой доброволен избор и не виждам защо трябва да има скрепен насилствен механизъм.
вписвам в нея доходите си, които доходи имам възможност да впиша по документи като съвсем минимални.
от друга страна съм избрал да се осигурявам върху малко над минимума от 2 МРЗ
разхвърлян на отделни месеци съвкупният ми деклариран доход за цялата година пада може би под минимума.
1. каква връзка имат ТРД с НОИ за момента, не след 2 г? защо те трябва да събират приходи към друго учреждение?
2. накарат=начислят разликата от неплатените вноски към дължимите данъци, т.е. да вършат функциите на НОИ
3. при недостигане на необходимия сбор от точки, нужни за пенсия и за каквото се иска заверка на осиг стаж, но при навършване на необх години, бих получил социална пенсия, нали?
следователно аз избирам дали да внасям пари за осиг стаж и каква по размер пенсия да получавам след време.
това е мой доброволен избор и не виждам защо трябва да има скрепен насилствен механизъм.
- Гост
ДАВНОСТ
Колеги, аз също не си плащам осигуровките от една година. нямам имущество на мое име и дори и да се стигне до ревизия и до принудително събиране- няма какво да ми вземат. Моят въпрос- според вас каква е давността? не може тези суми да висят и да трупат лихви безкрайно...
- ТЯ
- гост
Колега, връзката между НОИ и данъчните за момента е следната: средната част от дан. ви декларация, там където сте посочили осигурителните вноски - внвсени и подлежащи на внасяне, се откъсва и се изпраща на НОИ. Връзката е необходима за улеснение при попълване на дан. декларация - нали сумата на осигур. вноски се попълва в предните части на декларацията и се приспада от общия доход за целите на изчисляване на данъка.
Така са го измислили - така се прави. Образеца на декларацията е утвърден със заповед от Министъра на финансите и досега не е обжалвана заповедта му.
Никой не може да ви накара да плащате заедно с дан. декларация - просто попълвайте подлежащите на внасяне осигур. вноски и пускайте декларацията си по пощата.
Така са го измислили - така се прави. Образеца на декларацията е утвърден със заповед от Министъра на финансите и досега не е обжалвана заповедта му.
Никой не може да ви накара да плащате заедно с дан. декларация - просто попълвайте подлежащите на внасяне осигур. вноски и пускайте декларацията си по пощата.
- Гост
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|