начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Отговрност-инсталиране на пиратски софтуер на чужди компютри

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отговрност-инсталиране на пиратски софтуер на чужди компютри

Мнениеот programer » 30 Сеп 2005, 19:53

Здравейте,
Нает съм от малка фирма за еднократна работа да инсталирам необходимия софтуер на 7-те компютъра използвани във фирмата - Windows, Office, Кирилизатори и т.н. До колкото разбирам от собственика на фирмата за тези необходими му продукти той няма лиценз(не са закупени). Аз ги инсталирам от мои пиратски копия - със съгласието(молбата) и знанието на собственика. Нямам никакво отношение към тези компютри, не са мои не ги ползвам, просто като техническо лице инсталирам еднократно този софтуер и приключвам.
В този случай аз нося ли някакава съдебна отговорност ?
Предварително благодаря за взетото отношение по моя проблем !
programer

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 19:59

ти си извършител приятелю.
Гост

А има ли осъдени ?

Мнениеот programer » 01 Окт 2005, 18:49

Anonymous написа:ти си извършител приятелю.

Добре, ясно.
А дали някой знае, има ли до момента осъден за такова нещо ?
programer

Мнениеот Гост » 01 Окт 2005, 20:52

незнамдали има осъден,но наскоро имаше проверка ведно предприятие и собственикът имаше доста неприятности.в твоя случай,не си чул, не си видял,не го познаваш,скриваш пиратските копия и късмет.
Гост

po problema

Мнениеот macka » 01 Окт 2005, 21:01

ako ste go pravish , ne go instalirai v ofisa im , vzemi vsichki komps u vas ili nqkude kudeto nikoi nqma da te vidi che si ti , zastoto v momenta v koito hvanat firmata , moje da go otnesesh , vse ste izkarat zapis ot kamera na ohranata che si ti , a te nisto ne znaqt , mnogo e riskovano ... moje da se vkarash v golqma belq, ako e za malko pari ne si struva, zastoto cqlata otgovornost ste q lepnat na teb. te nikoga ne sa i predpolagali che im instalirash piratski sofrware , a ti si speca ti si znaesh
uspeh i umnata
macka

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 10:26

А ако ти кажа каквото те интересува ще ме научиш ли как се преинсталира ВИН?
Гост

Мнениеот ttoddorr » 02 Окт 2005, 14:27

ima osudeni
no pove4eto minavat s globi i sporazumeniq
arsis imat edna advokatka koqto obikalq stranata kato birnik i sabira pari
tova e obshto vzeto polojenieto no
tui kato uvajavam vsi4ki bedni i onepravdani, no dobri po surce pirati i ne ponasqm golemite korporacii
eto vi malko polezna informaciq
pulnomoshtnite dadeni ot Microsoft na bulgarskite mu predstaviteli ne sa hi4 v red
no ne vseki se seshta da vuzrazi za tova
imeto na pulnomoshtnika v originalnoto pulnomoshtno se razli4ava ot imenata mu po li4na karta, nqma danni za egn i nomer na li4na karta
osven tova se davat pulnomoshtiq za iuridi4esko predstavitelstvo a po delata se qvqvat drugi advokati bez izri4no preupalnomoshtavane kakto ot purvona4alniq pulnomoshtnik g-n Zaki , taka i ot upalnomoshtitelq MS
ttoddorr
Нов потребител

Мнениеот ttoddorr » 02 Окт 2005, 14:29

ima i drugi podrobnosti razbira se no tqh ostavqm na vuobrajenieto vi
ttoddorr
Нов потребител

Instalaciq na WIN

Мнениеот programer » 03 Окт 2005, 17:06

Anonymous написа:А ако ти кажа каквото те интересува ще ме научиш ли как се преинсталира ВИН?

До Гост
Аз научих , доста мисля че ми стига - с една дума да не се захващам.
А щом искаш да те науча за windows-a добре- няма проблеми, хубаво е всеки да знае как става това, не е трудно. Уважавам такива хора, които искат да знаят как да могат най-умело да работят с инструментите си и да ги поддържат сами.
programer

Мнениеот Същия » 03 Окт 2005, 17:36

Дали ще се захванеш или не, това го решаваш само ти. Факт е, обаче, че много хора си изкарват хляба именно с такава дейност. Преценявай в зависимост от алтернативите. А аз мога да ти кажа, че това, че машините не са твои и не ги ползваш няма никакво значение в случая. Ще цитирам малко текстове от НК, като ще болдвам важното в твоя случай, а пък след това можеш да постнеш важните неща по моя проблем - ако решиш. Благодаря предварително.
Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин чуждо произведение на науката, литературата или изкуството без необходимото по закон съгласие на носителя на авторското право, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин звукозапис, видеозапис или радиопрограма, телевизионна програма, софтуер или компютърна програма без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от три хиляди лева до пет хиляди лева.
(4) За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права.
(5) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, когато принадлежи на виновния.
Същия

do гост

Мнениеот programer » 04 Окт 2005, 11:21

Гост - пиши на този e-mail z.raschev@mail.bg твойте координати.
programer

Re: do гост

Мнениеот Същия » 04 Окт 2005, 12:18

programer написа:Гост - пиши на този e-mail z.raschev@mail.bg твойте координати.

Hi. This is the qmail-send program at lex.bg.
I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.
This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.

<z.raschev@mail.bg>:
193.201.172.114 does not like recipient.
Remote host said: 550 Client host rejected: cannot find your hostname, [212.50.10.158]
Giving up on 193.201.172.114.
Това получавам всеки път, когато ти изпратя писмо. Сори, можеш да ми пишеш на адрес helloween@lex.bg. Успешен ден!
Същия

Доста робство и тиранство!

Мнениеот almal » 04 Окт 2005, 12:57

Очевидно някои Велики Сили искат българите освен да са бедни и да са тъпи.
Редно е авторите да получават възнаграждение за творбите си но редно ли е да пробутваш бъгави продукти на невероятни цени? Вие бихте ли се качили в автомобил, правен с качеството на Microsoft Windows? Бихте ли живели в жилище, което трябва да се "преинсталира" след като отворите някой прозорец? Бихте ли си купили автомобил или жилище, което след няколко месеца трябва да се доработва с поредния Service Pack, а след няколко години е толкова остаряло че не става за нищо?
Правото на образовние и информация е право на всяко човешко същество.Нека всеки плаща според джоба си. Още повече че нямаш право на избор - монополиста е световен. Един от законите на Мърфи гласи "колкото и да си праведен, алинея винаги ще се намери". Да сте чували за наказан за просия? Я вижте 329 НК?А я сега се разходете по улиците и вижте колко пъти ще ви поискат "стотинки за хляб". Ако имаш достатъчно пари, нищо не те бърка да дадеш джобните си за софтуер, но е неморално да съдираш по 5 кожи от бедния и да го плашиш с картинки на белезници по вестниците и НСБОП в дома ти. Доста робство и тиранство!
almal
Нов потребител

do гост и алмал

Мнениеот programer » 04 Окт 2005, 15:09

Гост адреса, който ти дадох е валиден. Имате проблем с интернета в LEX.bg или по-точно вашия провайдер има проблем, обърнете се към него.
Almal, нелепо е да сравняваш операционната система Windows с автомобил , къща или други там хардуери! Плюс това никой не те задължава да ползваш Windows, може да ползваш Linux и то без пари! А знаеш ли защо ме карат да инсталирам Windows, а не Linux - защото подръжката му е много по-евтина а и софтуера е по-приятелски настроен към потребителя. Пък и никой не те е накарал да купуваш Windows, бали? Аз съм убеден,че такива хора като теб, бяха собственици на Майкрософт или ако някой пиратсваше твой продук ще ше да си търсиш правата до дупка, и най-вероятно аз щях да бъда съден, а сега най-вероятно да ми се размине, ако инсталирам този софтуер без да е платен.
programer

До програмиста

Мнениеот Същия » 04 Окт 2005, 15:19

Виж, очаквах да не изгаряш от желание да раздаваш занаята си безвъзмездно и те разбирам ако е така - и аз имам такива моменти. Ако пък не си в такова настроение вече ти дадох адрес, на който можеш да пишеш - helloween@lex.bg[/quote]
Същия

До програмиста

Мнениеот Същия » 04 Окт 2005, 15:19

Виж, очаквах да не изгаряш от желание да раздаваш занаята си безвъзмездно и те разбирам ако е така - и аз имам такива моменти. Ако пък не си в такова настроение вече ти дадох адрес, на който можеш да пишеш - helloween@lex.bg
Същия

Мнениеот DEKAH » 04 Окт 2005, 15:39

Бла бла бла.... само глупости!

Естествено, че има законов текст, но аз лично до сега не съм видял някой да е осъден точно за такъв тип дейност.

Същия - ти като цитираш поне малко мислиш ли или като папагалчетата... copy/paste

almal - като не ти харесва слагай Linux

programer - няма какво да се плашиш. Нищо не могат да ти направят! Казвам го от личен опит. Проблема е на човека, на когото са компютрите!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Същия » 04 Окт 2005, 16:19

Ще бъдеш ли по-конкретен или влизаш само за да направиш реклама на сайта си?
Същия

До "programer"

Мнениеот Същия » 04 Окт 2005, 16:26

Благодаря за изявеното желание - наистина оценявам това, но за мое огромно
съжаление не се намирам в София. Мислех, че ще можеш да ми обясниш по нета, но
явно няма да стане. Ако можеш да ми препоръчаш някаква литература ще чета и ще
пробвам сам.
Същия

Назад към Взаимопомощ