начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

трябва ли да се присъждат разноски.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трябва ли да се присъждат разноски.

Мнениеот tchiko » 26 Сеп 2005, 18:43

Тормози ме следния въпрос! Трябва ли да се присъждат разноски по нахд? Практиката на съдилищата е такава, че понеже производството се движи по реда на НПК, а там не е предвидена възможността за присъждане на съдебни разноски, те да не се ангажират с такова решение, понеже няма правна аргументация за него. Добре, но по този начин правото на квалифицирана защита, по такива дела е ограничена. Такава защита изисква добре подготвен и квалифициран юрист. Това обаче струва пари. И неясно за мен, след като се докаже, че съставеното НП е незаконосъобразно или неправилно, защо да не може да се търси и възстановяването на средствата, които са били необходими за доказването на това. Някой може ли да ми помогне, по какъв начин може да стане това?
tchiko

Мнениеот zvezdи4ка » 26 Сеп 2005, 19:47

след като спечелиш делото съдиш органа, който е започнал адм.нак. производство - за разноските, които си бил принуден да платиш. Предполагам по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани.
Веднъж в заседание поисках разноските, но ми бе отговорено, че като не се плаща държавна такса за съда (безплатно е и за двете страни), не се следват и разноски за адвокат.
zvezdи4ка

Мнениеот zvezdi4ka » 26 Сеп 2005, 19:48

всъщност съдиш органа, който е издал нак. постановление.
zvezdi4ka

Мнениеот гост » 02 Окт 2005, 09:58

А не трябва ли да се прилага чл. 84 ЗАНН, във връзка с чл. 170 НПК?
гост

Мнениеот гост » 04 Окт 2005, 08:58

:wink: :wink: :wink:
гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 08:59

:)
Гост

Мнениеот Гост » 04 Окт 2005, 09:38

Аз също съм защитавала държавен орган по издавани от него НП и съм пледирала за неприсъждане разноски в съдебно заседание поради липса на основание за това, тъй като ГПК е неприложим по НАХД по отношение на разноските. В НПК не се предвижда, по аналагоия от там, присъждане разноски, които да заплаща прокуратурата. Съдът винаги е уважавал това мое възражение. Също считам, че следва да се използва редът по ЗОДВПГ, т.е. в отделно исково гражданско производство, за което, следва да се знае, не се събират ДТ. :?
Гост

Назад към Взаимопомощ