начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

нотариален акт на жилище в строяща се сграда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нотариален акт на жилище в строяща се сграда

Мнениеот galia » 27 Сеп 2005, 16:28

предстои ми подготвяне на проект за нотариален акт относно закупуване на апартамент в строяща се сграда. физическото лице- купувач- ще закупи на етап груб строеж на 70%. после след покупката ще бъде издадено разрешение за експлоатация на обекта. при положение, че строежът е незавършен, не може да му бъде издадена скица, нито пък данъчна оценка. разполагам с разрешение за строеж на фирмата-строител, скица ПУП, предварителен договор. какви документи трябват още? изготвяла съм документи за продажба, но не и за незавършена сграда. моля за компетентен съвет. благодаря предварително.
galia

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 20:53

Архитектурен проект, данъчна оценка на имота в груб строеж, скица с виза /строителят я има/.
Гост

Мнениеот пак аз » 28 Сеп 2005, 20:54

И кой Ви каза, че не могат да бъдат издадени тези документи?
пак аз

Мнениеот galia » 29 Сеп 2005, 09:59

Благодаря ви много.Понеже не съм извършвала други такива сделки на етап незавършен строеж и не бях съвсем сигурна за документите, които следва да се прилагат към нотариалния акт. Сърдечно благодаря за съвета.
galia

Мнениеот киарра » 29 Сеп 2005, 10:11

лицензиран оценител - строителен инженер ще ви изготви становище за степен на завършеност на сградата /50%, 75%../ и на база това становище ще ви издадат данъчните оценка за имота.
като бъде готов акт 16 ще си го получите от строителя и ще ви е необходим за следващо разпореждане /евентуално/ с имота, понеже в НА неминуемо ще е записано, че купувачът купува апартамент в сграда завършена на етап груб строеж.
колегите са прави, че другите ви необходими документи можете да си получите от строителя.
киарра

Мнениеот galia » 29 Сеп 2005, 10:44

а акт 16 и удостоверението за въвеждане в есплоатация един и същ документ ли са? Защото съм чела, че на базата на акт16 ДНСК изготвя доклад и въз основа на него се издава разрешението за ползване.
galia

Мнениеот Киара » 29 Сеп 2005, 10:48

Правилно би било да се каже Удостоверение за въвеждане в експлоатация на строеж, но е придобило гражданственост, защотото в поредицата актове, които съпъстват строежа /акт за определяне на строителна линия и ниво, акт за приемане на конструкцията и пр./ този се води Акт Образец 16
Киара

Мнениеот galia » 29 Сеп 2005, 17:13

благодаря за вниманието и съветите.
galia

Мнениеот X » 29 Сеп 2005, 17:21

Ще трябва удостоверение от общината , че сградата е построена във вид груб строеж, а не становище за степен на завършеност на сградата /50%, 75%../ от лицензиран оценител - строителен инженер. Смятам, че надзорната фирма по строежа би трябвало да издаде становище.
X

Мнениеот Първият гост » 29 Сеп 2005, 18:22

Киарра, допускате грешки!!!
Първо, прав е Х, че удостоверението за степен на завършеност се издава от общината, а не от лицензиран специалист.
Второ, не бъркайте акт 16 с удостоверение за въвеждане в експлоатация . Много са различни!!!!!!!!!! Пък да не говорим, че в случая изобщо не знаем дали ще има такова удостоверение, или разрешение за ползване.
Почетете малко ЗУТ и наредбите към него, и тогава отговаряйте /приятелски съвет/.
Първият гост

Назад към Взаимопомощ