начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Закон за лечебните заведения

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закон за лечебните заведения

Мнениеот Н.Н.Н. » 29 Сеп 2005, 12:19

Бих искал да попитам дали едноличен собственик на капитала на ЕООД с предмет на дейност по ЗЛЗ може да бъде лице без медицинско образование. Трудно ми е да си изтълкувам чл.13, ал.1 от закона. Ако някой го е правил моля да си сподели опита.
Н.Н.Н.

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 12:35

чл.14 от ЗЛЗ : учредители на дружество или кооперация - само от лекари.

Не може да има ЕООД по ЗЛЗ, тъй като индивидуалната практика не може да се упражнява чрез дружество, а груповата - следва да има поне двама лекари учредители.

Така че при индивидуалната практика: по чл.13 - лекарят работи или като самоосигуряващ се или като ЕТ - друга възможност няма.

А при групова практика: задължително се учредява търговско дружество от поне двама лекари, от което следва, че ЕООД е невъзможно.
АСД

Мнениеот Н.Н.Н. » 29 Сеп 2005, 13:55

Е, това изобщо не е вярно. Аз не знам от къде имаш този опит, обаче преди две седмици ми излезе решението за регистрация на ЕООД на лекър с предмет на дейност "АНЕСТЕЗИЯ И ИНТЕНЗИВНО ЛЕЧЕНИЕ". Решението е на 8 с-в на ФО на СГС. Аз искам истински съвет - ако някой е опитвал да каже става - направих го! /или не става - пробвах. За ЕООД-то на лекар - ти казвам става - направих го. Регистрацията в регионалното здравеопазване е вече друго нещо.
Н.Н.Н.

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 14:04

Дай да уточним нещо: във въпроса си споменаваш чл.13, а той се отнася за извънболничната помощ, за която считам, че всичко което казах е вярно.

А сега ми говориш за предмет на дейност "АНЕСТЕЗИЯ И НТЕНЗИВНО ЛЕЧЕНИЕ", което е БОЛНИЧНА ПОМОЩ, а там правилата са други.
АСД

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 14:10

Ако става дума за болнична помощ - виж чл.37 и чл.46 от закона и наредбата
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 14:19

1.за по-лесно ти давам ти цопнах от учредителния акт предмета
Дружеството е лечебно заведение , представляващо диагностико – консултативен център и има следния предмет на дейност: Предприемане на мерки за укрепване и опазване на здравето; специализирана извънболнична медицинска дейност, анамнеза и снемане на общ о локален соматичен статус по системи и специализиран анастезиологичен статус за планиране и осугуряване на безопастна и адекватна за състоянието на пациента и нуждите на оперативната интервенция анестезия, извършване на консултации и предписване на лабораторни и дуги видове изследвания, извършване на медицински дейности и манипулации под лекарски контрол и отговорност, издаване на документи, свързани с дейността и насочване на пациенти за консултативна и болнична помощ, аналгезия при лечение на хронична болка с анестетични средства в амболаторни и домашни условия, включващо поставяне на спинален, епидурален и интраплеврален катетър, всички видове блокове на нерви и прилагане на други фармакологични средства на обезболяване в хода на лечението при установени правила и процедури за нейното провеждане, както и на съответни на квалификацията на лекаря грижи и обезболяване при хронична болка и термални състояния, клинично изпитване на нови лекарствени средства, както и съобразно нуждите обема на извършваната лечебна дейност, дружеството може да наема персонал със съответно образование и квалификация за осъществяване на учебно – преподавателска дейност. За нуждите на осъществяваната медицинска дейност и за обслужването на пациенти ще се осъществяват търговски сделки и други дейности, които не са забранени от закона за лечебните заведения и от другите действащи в РБ закони.
Гост

Мнениеот Н.Н.Н. » 29 Сеп 2005, 14:46

под цопнах, имах предвид копнах. Това е предмета, с който ми регистрирараха ЕООД на лекар. Никакви негови дипломи не съм представяла в съда. Ако има такова изискване ще съм напълно шашнат. Кажи какъв е твоят опит?
Н.Н.Н.

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 14:47

Ха сега отидете в Районния център по здравеопазване!.... и тогава пак ще поговорим.... :wink:
Гост

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 14:52

Регистрирал съм няколко лаборатории, центрове, лекари като ЕТ - все заведения за извънболнична помощ. Поради аргументите, които изложих по-горе, не съм рискувал да се пробвам да ги регистрирам като ЕООД или учредителите да не са лекари. Но щом казваш, че става и нямаш отказ - сл. имаш повече опит.

А и после клиентите ми не са се оплаквали от проблеми с регистрацията в РЦЗ.
АСД

Мнениеот Н.Н.Н. » 29 Сеп 2005, 14:52

Аз изиобщо не питам за районния център. Там е ясно, че ти трябват и дипломи и следдипломни квалификации и различни лекари за различните спецялности. Както в строителния надзор. Първо си имах съдебна регистрация, а после си наемаш необходимите специалисти по ОСИП и СН.
Питам за съдебната регистрация.
Н.Н.Н.

Мнениеот lesen » 29 Сеп 2005, 14:58

to pak kakav e problema da si registrira6 EOOD s predmet na deinost vsi4ko, sled polu4avane na saotvetnoto razre6enie ot kompetenten organ i posle da si goni6 razre6enieto???? ako ti triabva firma za podpis spe6no - dai taka
lesen

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 14:59

Казах ти за съдебната регистрация - не съм регистрирал ЕООД за извънболнична помощ и то от нелекари и затова нямам и отказ.

Изложих ти съображенията си защо не може, ако искаш ги приемай, ако искаш - недей.
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 15:36

Благодаря ти АСД!
Мисля да ги приема!
Гост

Назад към Взаимопомощ