начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Казус

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус

Мнениеот IM » 29 Сеп 2005, 03:03

Здравейте
Моля, ако можете да помогнете, да дадете експертно мнение и съответно предложения

Обща информация:
Управител съм в ООД – 2 ма съдружници, заедно и поотделно.
Месец февруари 2005 г., дружеството придобива 2 автомобила с договор за кредит от Банка.
Договора за кредит е сключен между три страни
1. Съдръжникът ми като физическо лице – кредитоискател
2. Банката
3. Дружеството като собственик и поръчител

Ако това има значение има подписи само на съдружникът ми, на съпругата му, и подпис на съдружникът ми като поръчител + печат на фирмата.
Автомобилите са собственост на дружеството.

Преди 2 месеца единият от съдръжниците изчезна (не ме питайте защо) и съответно това доведе до спиране на плащанията на задълженията към Банката. ( Вътрешната уговорка – но не юридическа - бе единият финансира фирмата, другият т.е. аз управлява дружеството - рекламна агенция)

Вчера, Банката пристъпи към изпълнение върху заложеното имущество в нейна полза, съгласно чл. 32 ал.3 и чл. 33 ал.1 от Закона за особените залози.

Въпроси:

1. Трябва ли да има решение на Общото събрание на дружеството за да се задължи то като поръчител и да се впишат автомобилите в регистъра на особенните залози, и ако такова решение няма може ли това да доведе до оспорване на договора с Банката или което ме интересува оспорване на поръчителството на дружеството.
Ако това е така как мога да разбера дали има такова решение (знам че е глупаво но в момента не мога да Ви кажа дали съм подписвал или не)

2. Какви са стъпките на Банката по нататък?
Тя би трябвало да продаде колите за сметка на дъжеството (доколкото разбрах нещо от всички закони....). С колко бих могъл да ги забавя? Ако банката продаде автомобилите, дръжеството ще се задължи да внесе ДДС.
Проблема е
• че в момента дръжеството е в даначна ревизия и ДДС – то от покупката на автомобилите още не е преведено
• Даначните искат да Видят двата автомобила (единият вече го видяха преди Банката да пристъпи към изпълнение на заложеното имущество)
• Дружеството е под “особенно наблюдение” от даначните заради съдружникът ми ( надявам се разбирате за какво става въпрос)

Процедурата по ревизията е в крайна фаза. Могат ли даначните да откажат връщане на ДДС? От Банката ми искат фактурите за покупката, за да могат по бързо да продадат колите , а те са в даначните пък и аз не искам сега да ги продавам, преди дружеството да е усвоило ДДС от покупката, иначе след това няма как да го внеса при условие, че Банката го прибере при продажбата.
Трябва да се действа много бързо но найстина ми трябва компетентно мнение.
IM

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 09:48

Трудно ще бъде да получите изчерпателен отговор по интернет. Обърнете се лично към специалист, защото може да се наложи да се изготвят доста документи и да се водят разговори с банката.
Гост

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 10:19

Г-не, отговорите на много от зададените въпроси зависят от дружествения ви договор и именно там ще откриете следва ли в случая да има решение на общо събрание или не. А решеният на ОС следва да се протоколират в протоколна книга.
Знайте, че стига вашия съдружник да е вписан като управител наред с вас, той може да действа от името на дружеството, вкл. и да го задължава.
Гост

Назад към Взаимопомощ