начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Недопустимост на Касационна Жалба

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Недопустимост на Касационна Жалба

Мнениеот Imperator » 22 Сеп 2005, 19:50

Казусът е следният: Районният съд издава присъда, потвърдена с Решение от Окръжен Съд.Съпругата на обвинения обжалва пред ВКС отделно от адвокатите.ВКСсе прознася само върху Касационната Жалба на съпругата, като я обявява за недопустима, нямала била право на жалба. Моля да ми кажете, на какво основание е станало това. Изрично в НПК-чл.67, алл2 определя качеството на защитник на съпрузите. Освен това, у нас е правно регламентирано едножеството, така че няма приложение чл. 69,, ал.1, обвиненият да ИЗБЕРЕ една измежду съпругите си та да я упълномощи.Вярно е, че няма изрично пълномощно за тази защита, но има подадена молба до Окръжния съд за допускане на съпругата като защитник, но съдът не я разглежда въобще тази молба.Този отказ е атакуван прд ВКС, но и той пропуска да се произнесе с определение или поне с разпореждане на съдията-докладчик. И отгоре на всичко това, цялата папка след заседанието на ВКС тръгва от ВКС към Окръжен съд, той я препраща към Районен съд и те вероятно вече са издала заповед за задържане. Изправени сме пред един казус, че няма де факто влязла в сила присъда. Последната влиза в сила, ако не е обжалвана или обжалвана извън срока.Но когато е обжалвана в срок и съдът не приеме КС за допустима, няма правила за подобен случай. Може ли да се приеме, че е влязла присъдата в сила? Да оставим на страна въпроса, а защо не са разгледали КС на адвоката, пусната от името на обвинения с подпис на адвоката. Как да се процедира по-насетне, за да не влезне невинен човек в затвора или не дай си боже да раздаде сам правосъдие- ще има трупове!!Обвиненият е напълно невинен, съден е по Глава Осма, за деяния ужким против дейността на обществена организация- кооперация. С новите промени, коопирациите не са вече обществени организации, а търговски субекти, и би било редно ако се счита, че има престъпление, да не се подвеждат по членовете от тази Глава.Така мисля. Но няма Решение на ОСНК за подобни случаи, а има доста такива във ВКС - съдят хората по правилата на тоталитаризма?! ДАЙТЕ СЪВЕТ!
Imperator
Потребител

ЕВПЧОС

Мнениеот Ант » 22 Сеп 2005, 22:09

Мисля, че случаят е чудесен, за жалба по Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и съответния съд в Страсбург..

Ант
Ант

Допустимост на касационна жалба

Мнениеот Дилетант » 23 Сеп 2005, 09:43

Не съм съгласен с Вас, Император. За да бъде съпругата защитничка в наказателното производство , то тя изрично трябва да бъде упълномощена още на първоинстанционното производство. Верно е че може да бъде упълномощена и във възивната инстанция, но Вие не споменавате за това. Не е ясно дали съпругата на подсъдимия няма друго процесуално качество в процеса и по този начин да е ограничена процесуалната и възможност/ чл.93 от НПК/. Ако има някакво нарушаване на правото на защита на обвиняемия , то трябва да се провери дали това не е основание да се съди Държавата в Страстбург.
Дилетант

Мнениеот stavrev » 23 Сеп 2005, 12:53

Присъдата е влязла в сила.Доводите на Император за противното са доста забавни.Много се смях.:lol:

Може да се иска възобновяване на нак.дело по чл.362,ал.1,т.5 НПК, като се поиска от прокурора да спре изпълнението на присъдата.
stavrev
Потребител

Мнениеот Imperator » 23 Сеп 2005, 13:12

Привет Ставрев!
Аз не се смях, като слушах какво говори адвокатът.Той така каза, че ше пледирал в понеделник- 26 септември, че нямало влязла в сила присъда, след като не е разгледана жалбата на съпругата и не е разгледана жалбата на адвокатите.Не това ще го прави в Районен съд...А ти предлагаш да се сезира ВКС по чл.352, т.1-3.Само чме, предложението за възобновяване е малко неприложима процедура в този случай...зависи от човека, който прави предложените за възобновяване!
Imperator
Потребител

Мнениеот Imperator » 23 Сеп 2005, 13:33

Ставрев,
Съпругата може ли да се сезира Главния Прокурор с предложение в молбата си той да сезира ВКС за възобновяване на наказателното производство.След ката не и признатават правото , то едва ли и прокурорът на РБ ще и признае правото на защита...?!По чл.361 е казусът, по защо ще се идва в Районен съд.Тук няма подходящ да заеме този пост-Главен Прокурор!! Нещо повече: вторият адвокат, който живее постоянно в София, и той щял да пуска Молба ли що ли в софия, но до кого, не знам засега.Знам само, че не бива да се иска изрично пълномощно по наказателни дела от страна на близките роднини по чл.67 от НПК. Имам предвид случаите, когато лицето е в затвора, кой нотариук ще иде за да направи пълномощното.Пък и само когато са сделки с имоти се иска зцаверено пълномощно от нотариус, което съдилищата търсят и за другите случаи.Значи, че дори да има писмено пълномощно без заверка от нотариус, няма да я огрее съпругата-съдът ще иска нотариална заверка.А по делото епредставен акт за граждански брак, молба за допускане като защитник и мисля че имаше и обикновено писмено упълномощаване, без нотарилна заверка.СНа тебожге да е смешно, но ако имаш възможността да проучиш делото от игла до конец, сигурно ще запиташ, коло му е искал адвокатът на прпъва инстанция на ухо, колко на втората инстанция.А аз- знам- 4000 освен внесената такса, и 4000 евро на втора инстанция, за да го "оправели".защото знаят, че това е невинен човек и знаят как да идействуват аправдателна присъда, за това искат парите на ръка...от онези, които ще си вземе после, като осиди държавата. За жалост, мисля, че има добър бизнес с присъди, в светлината на ЗОДВПГ. Просто правят пари от казуси, с невинни хора.На това се казва верига от адвокати, съдии , прокурор и следовател.Тези вериги действуват у нас и изглежда няма да се оправим. Трябва друго разрешение по ЗОДВПГ- например, да се впише съдебната грешка като основание за обезщетение...Знаеш, че регресна отговорност няма за съдиите, та белким решават делата както трябва.Но виждам, че пак има изопачение с други хватки.може би по-засилена административна отговорност - отстраняване веднага от работа за винаги от съдебната система.
Imperator
Потребител

Мнениеот stavrev » 23 Сеп 2005, 19:35

Съпругата може да сезира гл.прокурор,ако е упълномощена. Според мен няма нужда от нот.заверено пълномощно.Същото е и по ГПК. Специлано за това не е нужно въобще пълномощник.

Не знам каква молба ще пуска адвоката,но делото е приключило.Все едно е нямало никаква жалба.

Пишеш несвързано.За каква такса от 4000 евро става дума?В нак.дела не се плащат такси предварително.Колкото до евентуална измама от страна на адвоката, да се сезира прокуратурата.
Не вярвама да съществува такъв бизнес,за който пишеш,но не е невъзможно да има изключения.Струва ми се че в България рядко се осъждат невинни хора, а по-скоро виновните се отървават.Там е бизнесът.
А за гл.прокурор:Филчев е свестен,само гледай кой ще сложат сега на негово място- другарят Огнянчо.От него наистина нищо не може да се очаква,освен празни приказки,разбира се.
stavrev
Потребител

Мнениеот Imperator » 25 Сеп 2005, 02:46

Ставрев,
таксата за адвокат е заплатена, но на ухо се искат още 4000 евро.И това е адвокат от В.Търново. Те изобщо там са много велики.А ти защо не вярваш, че има вериги.Това поне съм го чувал от адвокат, 80 годишен със стаж в системата 30 години.Вериги, цъцащи клиентите си.Моите лични наблюдения ме убедиха в това, защото имам цялата документация на обвинителната теза, имам на разположение и други документи, които уличават мнозина в извършване на престъпление против правосъдието.Но съдят един политически неутрален човек; иначе, както си забелязал, няма съд за истинските престъпници. Е и какво ще стане ако се сезира прокуратурата за исканите 4000 евро.То деянието само е започнало, няма развой освен, че няма и оправдателна присъда, което е логичното от тъпотиите по обвминителния акт и най-вече от некадърното ръководство на съдията-докладчик по делото.Можеш да прочетеш нещо повече в рубриката на търси се"Престъпления на съдии и прокурори" от преди две години.Там съм изказал съображенията си за неоснователността на следствието и на обвинението.
Приятни празници!
Imperator
Потребител

Мнениеот Пак аз » 29 Сеп 2005, 03:47

Ставрев,
оказа се, че КС на адвоката не е налична по делото.А има сведение врегистъра на съда, че е влизала в съдъ...
Пак аз

Назад към Взаимопомощ