Служител съм в прокуратурата. Ползвах 2+1 години отпуск за отглеждане на малко дете. Бях принудена да си взема цялата платена отпуска за тези 3 години, като след това ме връщат на работа. Имам ученичка в ! клас и 3 годишна дъщеря - за първи път в градина. Исках да си прекъсна отпуската, поради това, че няма кой да гледа децата ми по време на ваканциите в училище, но не ми разрешават. Имам ли право по Кодекса на труда да прекъсна тази "принудителна отпуска"? Благодаря на всички, които биха ми отговорили и помогнали!
Благодаря за изчерпателният отговор, но - аз самата желая да прекъсна платената си годишна отпуска за 2005 г. именно с 10 дни, но това не ми се разрешава. От "Човешки ресурси ми казаха, че съм длъжна да си използвам целия платен годишен отпуск. Моля, посочете ако Ви е възможно в кой нормативен за това документ са регламентирани отпуските и съответно въз основа на кой член или алинея от него, мога да изискам от работодателя си да ми разреши да прекратя отпуската си? Искренно Ви благодаря! Разбирате, че срещу работодател - Прокуратура, трябва да бъда изключително правно запозната. Благодаря !
- Дата и час: 30 Ное 2024, 04:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекъсване на платен годишен отпуск, след ползване отпуск по
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Прекъсване на платен годишен отпуск, след ползване отпуск по
Последна промяна verona_05 на 20 Сеп 2005, 23:25, променена общо 1 път
- verona_05
- Нов потребител
Когато отпускът е от предишни години и не сте го ползвала до 30.06 на годината следваща годината, за която се полага, работодателя има право едностранно да ви пусне в отпуск.
Другата ситуация, в която работодателя може едностранно да ви пусне в отпуск е ,когато отпусна се ползва едновременно от всички служители на фирмата.
Съществува разбира се и императива, че поне половината от полагаемия за годината отпуск се ползва наведнъж. Така че към днешна дата, можете да прекъснете ползването на платения си отпуск едва когато ви останат най-много 10 дни от него. ( По вероятно е работодателя Ви да настоява за 7 дни, което е пропорционално полагащото Ви се до края на годината).
Другата ситуация, в която работодателя може едностранно да ви пусне в отпуск е ,когато отпусна се ползва едновременно от всички служители на фирмата.
Съществува разбира се и императива, че поне половината от полагаемия за годината отпуск се ползва наведнъж. Така че към днешна дата, можете да прекъснете ползването на платения си отпуск едва когато ви останат най-много 10 дни от него. ( По вероятно е работодателя Ви да настоява за 7 дни, което е пропорционално полагащото Ви се до края на годината).
- Гост
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|