Моля за извинение ако не съм уцелил точно мястото, но имам нужда от помощ:
Става дума за това, че една известна верига магазини иска да застрои зелена площ в жилищен квартал, която от години е като мини-парк - полянка с доста и големи дървета.
И аз се интересувам има ли начин да се спре строежа, като се използва позоваване на законовата регламентация. Не зная къде да търся такава- моля да ми кажете! Също ако някои има идея как може да се спаси парка - очаквам я с нетърпение!
Едно допълнение - не съм юрист и нямам възможност да заведа дело...
- Дата и час: 30 Ное 2024, 03:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регламентация на зелените междублокови площи - моля за помощ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Дайте по-конкретни данни за случая! Много често гражданите от жилищните комплекси са си заплюли някоя площ за "градинка" /въпреки безобразното състояние/, но това не винаги е така... Има действащи градоустройствени планове, в които ясно са посочени функциите на площите в съответните устройствени зони - за ОЖС, за КОО, за озеленяване, за спортно-рекреативни дейности и т.н., и т.н... Най-добре преди да сте започнали поредното т.нар. "гражданско неподчинение" или протести проверете в общината статута на въпросния терен. Аз лично от опит не вярвам въпросната търговска верига да е допуснала пропуски в устройствените процедури, изготвянето и съгласуването на инвестиционите проекти... А доколкото за термина "междублоково пространство" - такъв в правния мир просто не съществува, можете да забавите донякъде изпълнението на строежа, но само дотам...
- stefan67
- Младши потребител
Значи това не е пространство м/у блоковете - става дума за площ, която се намира в гр. Перник, в кв. "Твърди ливади" - имам голямото желание да ви покажа карта на мястото, но за сега не успявам да намеря такава...
Тази зелена площ се намира в един от крайщата на квартала, м/у него и преминаващия вътреградски главен път. Този квартал в Перник е бившият миньорски, който е изграждан по Американски (мисля) модел - малки 2-етажни къщички-блокчета със съответната улица и много зеленина. Въпросната площ винаги е била оформена като парк - най-малкото доказателство за това са над 50 годишните дървета, които растат там от различни видове - брези, иглолистни, тополи. Вече 16 г. това място устоява на апетитите на различни хора и организации, но явно на финансовата и социална мощ на Била не може.
Тази зелена площ се намира в един от крайщата на квартала, м/у него и преминаващия вътреградски главен път. Този квартал в Перник е бившият миньорски, който е изграждан по Американски (мисля) модел - малки 2-етажни къщички-блокчета със съответната улица и много зеленина. Въпросната площ винаги е била оформена като парк - най-малкото доказателство за това са над 50 годишните дървета, които растат там от различни видове - брези, иглолистни, тополи. Вече 16 г. това място устоява на апетитите на различни хора и организации, но явно на финансовата и социална мощ на Била не може.
- Гост
Както и преди това споделих с Вас - не вярвам "BILLA" да не са извървели процедурно трасето по промяна на предназаначението на площите, върху които искат да осъществят инвестиционните си намерения... Още повече, че са един от "стратегическите ключови инвеститори" в България и имат т.нар. експанзионисти на недвижими имоти, които са наясно с материята... Моят съвет към Вас е следния:
Вместо да водите предварително загубена битка, организирайте се по-будните и образовани хора от квартала, регистрирайте си НПО в обществена полза и легитимирайки се, като такива водете разговори и преговори с общината и търговската верига за благоустройствените и озеленителните мероприятия, които биха могли да залегнат в договора между общината и "BILLA"... Наличието на подобен обект в квартала, в който живеете неминуемо води до повишаване цената на имотите... Пожелавам Ви успех!
Вместо да водите предварително загубена битка, организирайте се по-будните и образовани хора от квартала, регистрирайте си НПО в обществена полза и легитимирайки се, като такива водете разговори и преговори с общината и търговската верига за благоустройствените и озеленителните мероприятия, които биха могли да залегнат в договора между общината и "BILLA"... Наличието на подобен обект в квартала, в който живеете неминуемо води до повишаване цената на имотите... Пожелавам Ви успех!
- stefan67
- Младши потребител
Здравейте!
Искрено благодяря за отделеното време и за съвета - трябва да призная, че колкото и да ми се иска, това може би е единственото смислено решение - всяко друго би довело до много изгубени нерви (които все пак съм склонен да похабя ) без резултат.
Аз лично обаче все още си мисля, че сдобиването с този имот най-вероятно е станало по 2-начин в периода когато се сменяха кметските власти - затова ми се струва, че все още има надежда.
Искам да помоля ако все пак ви доидат някакви добри идеи за по-нататъшното развитие на нещата, да ги споделите.
Желая ви успех!
Искрено благодяря за отделеното време и за съвета - трябва да призная, че колкото и да ми се иска, това може би е единственото смислено решение - всяко друго би довело до много изгубени нерви (които все пак съм склонен да похабя ) без резултат.
Аз лично обаче все още си мисля, че сдобиването с този имот най-вероятно е станало по 2-начин в периода когато се сменяха кметските власти - затова ми се струва, че все още има надежда.
Искам да помоля ако все пак ви доидат някакви добри идеи за по-нататъшното развитие на нещата, да ги споделите.
Желая ви успех!
- Гост
"
Веригата БИЛЛА ще построи търговски център и в Перник.
Това стана възможно, след като вчера на обявения от община Перник конкурс за терен на площ от 5 дка, намиращ се почти в центъра на града, не се яви друг купувач. БИЛЛА става собственик на терена срещу сумата от 246 хил. лв., информира за в. ПАРИ председателят на Комисията по общинска собственост и приватизация в общинския съвет на Перник Иван Димитров. Според него представителят на БИЛЛА, участвал в търга, информирал, че фирмата има готовност най-късно до 6 месеца да изгради новия център. Фирмата ще положи усилия откриването да стане по възможност до Нова година. Според разработения проект предвидено е място за паркинг, който ще побира над 70 автомобила. Това е 16-ият магазин от веригата БИЛЛА, който ще отвори врати в България.
"
Ето това е положението - това променя ли по някакъв начин нещата?
Ако на някого му хрумне идея за това, как би могъл да се спре този строеж, моля да сподели!!!
Веригата БИЛЛА ще построи търговски център и в Перник.
Това стана възможно, след като вчера на обявения от община Перник конкурс за терен на площ от 5 дка, намиращ се почти в центъра на града, не се яви друг купувач. БИЛЛА става собственик на терена срещу сумата от 246 хил. лв., информира за в. ПАРИ председателят на Комисията по общинска собственост и приватизация в общинския съвет на Перник Иван Димитров. Според него представителят на БИЛЛА, участвал в търга, информирал, че фирмата има готовност най-късно до 6 месеца да изгради новия център. Фирмата ще положи усилия откриването да стане по възможност до Нова година. Според разработения проект предвидено е място за паркинг, който ще побира над 70 автомобила. Това е 16-ият магазин от веригата БИЛЛА, който ще отвори врати в България.
"
Ето това е положението - това променя ли по някакъв начин нещата?
Ако на някого му хрумне идея за това, как би могъл да се спре този строеж, моля да сподели!!!
- Гост
прочетох пастингите Ви и все още не разбирам какво точно искате и защо... Колегата стефан 67 Ви го е казал - за начало проверете статута на парцела в общината, ако е променен кога и как, публикувано ли е от БИЛЛА обява за инвестиционни намерения и т.н.т
- damyanov
- Младши потребител
Извинете ме, ако нещо се съм обяснил както трябва - нямам нищо против да се построи магазин на БИЛЛА в Перник. Имам против идеята да се построи на мястото, за което става дума - аз живея там, а това е една от малкото зелени площи, които са останали въобще - не само в Перник, имам предвид - и това, че по някаква причина е решено да се строи там никак не ме радва - както мене, така и други мои съкварталци - предполагам се сещате, че не е защото там ще има голям магазин, което от една страна ще бъде удобство, а защото ще изчезне голяма част от облика на квартала, който между другото е обявен за архитектурен резерват; защото ще внесе огромен дискомфорт - огромните камиони, боклуци, шум и ще отнеме възможността за нормална почивка или разходка. И защото ще причини заличаването на едно зелено кътче, с много дървете, които са разположени там и са заложени в градоустроствения план с целта, да спомогнат за постигането на някакъв конфорт на живущите в този квартал.
Извинете ме за дългото изречение.
Извинете ме за дългото изречение.
- Гост
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|