Предварително БЛАГОДАРЯ на тези ,които ще ми помогнат!
Смятам да заведа дело за дължими заплати срещу фирма с която съм прекратил договорните си отношения по чл.327 т.2 от КТ преди две години/30.09.2003год./.Още преди напускането ми в изрична молба заведена по официалния ред отправих заявление за изплащане на дължимото ми трудово възнаграждение по банков път съгласно чл.270 (3) от КТ,тъй като заплатите не се изплащаха и Работодателя ми дължеше трудово възнаграждение за 12 месеца.Въпреки моята молба такова плащане до днешна дата не е направено с изключение на детските надбавки за периода м.ХІ.2002 ~ІІІ.2003.При напускането ми на 01.Х.2003г. ми бе издадена служебна бележка за дължими заплати в която влизат м.ХІ и м.ХІІ . 1999г.;Р.З от м.ІІІ.2002 г. до м.ІХ.2003г. ; обещетението по чл.221 т.1 от КТ и семейни помощи за периода м.ХІ.2002 ~ІІІ.2003г..
Въпросите ми са :
1.Имам ли право да си търся трудовото възнаграждение за периода м.ХІ и м.ХІІ . 1999г. ,след като е минал три годишния давностен период при полужение че Работодателя в служебната бележка изд. на 01.10.2003г. е посочил това си свое задължение?
2.От коя дата започва да тече срока на дължимото трудово възнаграждение : от първо число на следващия месец или от 25 число - когато по принцип се плащаха заплатите във фирмата?
3. Имам ли право да смятам изричната моя молба за плащане на дължимите ми заплати по банков път , като покана за изпълнение на изпаднал в забава длъжник и мога ли да търся законовата / мораторна/ лихва (-ОЛП +10%) за периода от 01.10.2003г. до 30.08.2005г.?
4.От коя дата влиза в сила §245 ал.2 от КТ и важи ли с задна дата?
5.Каква е формулата за изчисляване на законова лихва и мораторна такава , при полужение че БНБ сменя всяка седмица / месец ОЛП ?.
6.Има ли готова програма която да използвам за да си сметна лихвите сам?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 01:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудово-правен спор
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Можете да считате писмото на работодателя, в което са отразени дължимите възнаграждения за признание на длъжника, което прекъсва давността и от датата на което започва да тече нова давност, но само при следните условия: ако са посочени точните периоди, за които се отнасят задълженията и точния им размер. Доколкото се касае за трудови възнаграждения, посочването на месеците, за които се отнасят, би следвало да се приеме, като посочване на периода.
- gun4eva
- Потребител
Извинете, но искам да добавя и следното по останалите Ви въпроси: готова програма за изчисляване на лихви има и такива има в Апис Финанси, както и в в счетоводни софтуери, които са твърде много на брой, за да ги посоча конкретно. В интерес на истината, във Варна ми приеха изчисленията на законната лихва на база програмата, която цитирах по-горе, без да се иска експертиза и ми ги присъдиха (Варненски окръжен съд, но по търговски спор). Относно датата, от която тече давността за трудовите възнаграждения - това е падежът, на който следва да се получи плащането. С оглед признанието на длъжника обаче, за Вас е налице напълно нова дата, от която започва да тече давността и това е денят, в който длъжникът е признал вземането Ви.
Ако не откриете програма за изчисляването на лихви, винаги може да поискате вещо лице, като в исковата молба следва задължително да посочите поне приблизителния размер на претенцията за лихви, върху кои точно забавени плащания я претендирате и в какъв размер, както и за кой период (всяко по отделно, иначе ще Ви оставят исковата молба без движение). После, ако вещото лице установи по-висок или по-нисък размер с молба по чл. 116 от ГПК може да измените размера на иска, като го намалите или увеличите съответно - до устните състезания. Молбата следва да е писмена само ако ответника или негов представител не е в залата, когато правите искането за изменение.
По отношение на поканата относно изпадането в забава - не е необходимо изобщо да има покана, защото съобразно разпоредбата на чл. 245, ал. 2 от КТ, за неизплатения размер на възнагражденията се начислява законна лихва (понеже поначало задължението за плащане на трудово възнаграждение е с определен срок, не е необходима покана, за да е налице изпадане в забава, т.е. не е необходима и покана, за да започне начисляване на лихва за забава).
Ако не откриете програма за изчисляването на лихви, винаги може да поискате вещо лице, като в исковата молба следва задължително да посочите поне приблизителния размер на претенцията за лихви, върху кои точно забавени плащания я претендирате и в какъв размер, както и за кой период (всяко по отделно, иначе ще Ви оставят исковата молба без движение). После, ако вещото лице установи по-висок или по-нисък размер с молба по чл. 116 от ГПК може да измените размера на иска, като го намалите или увеличите съответно - до устните състезания. Молбата следва да е писмена само ако ответника или негов представител не е в залата, когато правите искането за изменение.
По отношение на поканата относно изпадането в забава - не е необходимо изобщо да има покана, защото съобразно разпоредбата на чл. 245, ал. 2 от КТ, за неизплатения размер на възнагражденията се начислява законна лихва (понеже поначало задължението за плащане на трудово възнаграждение е с определен срок, не е необходима покана, за да е налице изпадане в забава, т.е. не е необходима и покана, за да започне начисляване на лихва за забава).
- gun4eva
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|