начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

обжалване прокурорско постановление-отказ за образуване пред

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обжалване прокурорско постановление-отказ за образуване пред

Мнениеот anotherone » 11 Авг 2005, 23:13

интересува ме има ли срок, след изтичането на който не мога да обжалвам пред окръжен прокурор постановление на районен, с което "отказва да образува наказателно производство"?
мога ли ако съм пропуснал такъв срок да изпратя сигнал за същото деяние до окръжния прокурор, не като обжалване на постановланието на районния, а като сигнал възоснова на който окръжния да назначи нова проверка или да му дам основание да се самосезира за неправилаен/незаконосъобразен акт на подчинения му (надзор за законност?) :?
anotherone

Мнениеот 2 i 200 » 12 Авг 2005, 08:52

Срок в закона няма. В НПК си пише ясно: Чл. 194. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) (1) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 1999 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2004 г.)

(2) (Предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп. - ДВ, бр. 70 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2004 г.) Когато откаже да образува предварително производство, прокурорът незабавно уведомява пострадалия и лицето, направило съобщението.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 70 от 1999 г.) По жалба на заинтересуваното лице или по свой почин по-горният прокурор може да образува предварително производство.

т.е. обжалването е безсрочно и сроковете които слагат някои прокурори на отказите нямат правно значение. Горестоящият прокурор не може да се позове на преклудирането на правото на жалба срещу отказа поради изтекъл срок, тъй като такъв законът не изисква.
2 i 200

Мнениеот Гост » 12 Авг 2005, 11:47

Независимо от сроковете, които пишат в постановленията, аз си ги жаля, когато ми падне, защото ми ги изпращат без обратна разписка и не могат да докажат кога съм го получила
Гост

Мнениеот anotherone » 12 Авг 2005, 13:54

:D
много ви благодаря за отговорите
:D :D :D
anotherone

Мнениеот edna_jena » 14 Авг 2005, 14:29

Срокът е 7-дневен от получаване на постановлението.Гост- ако мине мине - ако не здраве да е - вайното е да се пробва:)
edna_jena
Нов потребител

Мнениеот адресат » 15 Авг 2005, 10:48

edna_jena написа:Срокът е 7-дневен от получаване на постановлението.Гост- ако мине мине - ако не здраве да е - вайното е да се пробва:)

От личен опит- няма срок, стига да не е било обжалвано по съдебен ред.
адресат

Мнениеот аз » 15 Авг 2005, 15:45

Няма срок, в който може да се обжалва. Когато си готов и си написал мотивирана жлба-я пускаш. Без значение е дали прокурора пише срок, в който може да се обжалва или не. Може да се обжалва и догодина /например/
аз

Мнениеот anatherone » 17 Авг 2005, 19:15

пак благодаря за отговорите. склонен съм да приема становището на 2 и 200 че няма определен срок съгласно чл.194 ал.3
anatherone

Мнениеот Гост » 17 Авг 2005, 21:05

Nqma srok, samo 4e ako postradaliqt ne e objalval pred Raionniqt sad.
Гост

Мнениеот 2 i 200 » 22 Авг 2005, 13:33

Не мога да разбера за какво обжалване пред Районен съд пишат по-горе някои колеги. Става дума за постановление за отказ да се образува предварително или да се издаде разпореждане за започване на досъдебно полицейско производство. Тези откази не се обжалват пред съд, а пред горестоящия прокурор.
2 i 200

Назад към Взаимопомощ