начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

самоуправство що е то и какви са санкциите?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

самоуправство що е то и какви са санкциите?

Мнениеот tochotocho » 31 Окт 2017, 21:41

Конкретно. Лицето А е купило УПИ. По скица от кадастъра навлиза в съседния УПИ. Руши огради, навеси и си поставя нови. Нито информира, нито пита, директно събаря и т.н. Това самоуправство ли е и има ли санкция. От прокуратурата - мълчание
Тогава напр. аз купих апартамент. Има наематели. Не ме интересуват. Чупя входна врата и си навлизам в собствеността. Това самоуправство ли е Има ли нещо сходно с първия случай?
Всеки от двата случая се легитимира като собственик и реализира собственическите си права ! Това самоуправство ли е ?
tochotocho
Потребител

Re: самоуправство що е то и какви са санкциите?

Мнениеот ivanov_p » 31 Окт 2017, 22:05

Във фактическият състав на самоуправството нямаше ли нещо за оспорване на предполагаемото или действителното право? Ако в състава го е имало, а в цитираните случаи го е нямало е нормално прокурорите да мълчат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 03 Ное 2017, 14:53

tochotocho написа:Конкретно. Лицето А е купило УПИ. По скица от кадастъра навлиза в съседния УПИ. Руши огради, навеси и си поставя нови. Нито информира, нито пита, директно събаря и т.н. Това самоуправство ли е и има ли санкция. От прокуратурата - мълчание
Тогава напр. аз купих апартамент. Има наематели. Не ме интересуват. Чупя входна врата и си навлизам в собствеността. Това самоуправство ли е Има ли нещо сходно с първия случай?
Всеки от двата случая се легитимира като собственик и реализира собственическите си права ! Това самоуправство ли е ?

Вторият случай си е класическо самоуправство. За първия - не е сигурно, защото не се знае дали той знае, че правото му се оспорва. А ако е разрушил ограда - тогава би могло и да е увреждане на чужда вещ по чл. 216 от НК. При тази неясна обстановка аз не бих се наел да кажа има ли или няма самоуправство.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Ное 2017, 20:12

И в двата случая всичко ще зависи от показанията на извършителя, съответно от доказаните му намерения. Първият почти сигурно ще е гражданско правен, при втория може да е всичко, самоуправство, грабеж, проникване, може да се докара и до граждански.
Престъплението е конкретно, не теоретично, едно доказателство или свидетел обръщат всичко.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ