начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Акцизни стоки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акцизни стоки

Мнениеот Gacony » 19 Сеп 2017, 23:57

Здравейте!
Имам проблем,свързан с цигари без бандерол.
При влизане в България от страна, която не членува в ЕС, след щателна митническа проверка на куфара ми, бяха открити цигари, които по твърдение на митничарите с били 40 стека. Беше ми издадена такава разписка, която разписах, без да ми бъде ясно съдържанието, поради липса на очила за четене. Аз не съм присъствал при преброяването и твърдя, че бройката е силно завишена. Бях свален от автобуса и убеждаван от митническите служители да въртя телефони на близки, които да донесат 2000 евро, ако искам да си тръгна. Не ме пускаха да напусна района на митницата. Часове по-късно, след разговор със заместник шефа на митницата, който се оказа свестен човек, платих сума с която разполагах в себе си, на основание на чл.229 ал.1 от ЗМ за обезпечаване на евентуални вземания. Бе ми съставен акт за митническо нарушение по чл.233 ал.3 във връзка с чл.233 ал.1,който подписах без да зная точното му съдържание, поради липса на очила за четене. Бях готов да подпиша каквото и да е, само и само да ме пуснат да си вървя. Накрая бях освободен да си тръгна. След като се прибрах и прочетох акта, с помощта на очилата за четене, разбрах в какво съм обвинен. В 3 дневен срок направих възражение относно количеството цигари упоменати в акта. Припомням, че не съм бил поканен при преброяването им. С други думи, колкото те са решили, толкова са написали, че съм притежавал. Сега очаквам да ми бъде връчено НП. Въпросите ми са:
1. Каква глоба да очаквам?
2. Има ли смисъл да обжалвам?
3. Какви шансове имаме за възможно най-благоприятен изход?
Не съм имал предишни актове или каквито и да било проблеми със закона.
Надявам се някой да се отзове и да ми помогне и ви благодаря предварително!
Предварително благодаря!
Gacony
Младши потребител

Re: Акцизни стоки

Мнениеот jhoro » 20 Сеп 2017, 19:23

Здравей!
Основния проблем не е, че са без бандерол. То няма и как да са „С“ - при положение, че идват от друга държава. Проблема е, че са повече от разрешените 200 къса (или иначе казано - 1 стек х 10 кутии х 20 цигари). Справка - „Приложение № 64 към чл. 692 и 695 от Правилника за прилагане на Закона за митниците“.
Втория проблем идва от това, че вие ста подписали разписката и така сте се съгласили с написаното вътре. За количеството на цигарите.
Тук може да се направи проверка, дали тези 40 стека могат да се поберат в куфара ви. Но това е от значение само, ако имате диказателства с колко и какъв багаж сте пътували. Например - ако летя само с ръчен багаж (куфар с размери 55 см х 40 см х 20 см) и това е записано в билета - никой няма да повярва, че вътре е имало въпросните 40 стека цигари.
Gacony написа:1. Каква глоба да очаквам?

По първия въпрос ще цитирам Закона за митниците.
Чл. 233. (1) Който пренесе или превози стоки през държавната граница или направи опит за това без знанието и разрешението на митническите органи, доколкото извършеното не представлява престъпление, се наказва за митническа контрабанда с глоба от 100 до 200 на сто върху митническата стойност на стоките или при износ - стойността на стоките.

2. и 3. Според мен при тези обстоятелства шансовете ви не са големи, но ...
Тук виждам едно нарушение, от страна на митническите служители. Казвате, че „Аз не съм присъствал при преброяването ...“, а в закона изрично си е посочено
Проверка на пътници и багаж (Нов - ДВ, бр. 58 от 2016 г.)
Чл. 266.
(1) Митническа проверка на стоките и на парични средства, и на благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях съгласно Валутния закон се извършва чрез проверка на декларираните от пътника данни, а по преценка на митническите органи - чрез проверка на багажите и чрез личен преглед на пътника.
(2) Проверка на багажите се извършва в присъствието на пътника или на упълномощено от него лице.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот Gacony » 23 Сеп 2017, 05:14

jhoro написа:Здравей!
Основния проблем не е, че са без бандерол. То няма и как да са „С“ - при положение, че идват от друга държава. Проблема е, че са повече от разрешените 200 къса (или иначе казано - 1 стек х 10 кутии х 20 цигари). Справка - „Приложение № 64 към чл. 692 и 695 от Правилника за прилагане на Закона за митниците“.
Втория проблем идва от това, че вие сте подписали разписката и така сте се съгласили с написаното вътре. За количеството на цигарите.
Тук може да се направи проверка, дали тези 40 стека могат да се поберат в куфара ви. Но това е от значение само, ако имате доказателства с колко и какъв багаж сте пътували. Например - ако летя само с ръчен багаж (куфар с размери 55 см х 40 см х 20 см) и това е записано в билета - никой няма да повярва, че вътре е имало въпросните 40 стека цигари.

Чл. 233. (1) Който пренесе или превози стоки през държавната граница или направи опит за това без знанието и разрешението на митническите органи, доколкото извършеното не представлява престъпление, се наказва за митническа контрабанда с глоба от 100 до 200 на сто върху митническата стойност на стоките или при износ - стойността на стоките.

Тук виждам едно нарушение, от страна на митническите служители. Казвате, че „Аз не съм присъствал при преброяването ...“, а в закона изрично си е посочено
Чл. 266.
(1) Митническа проверка на стоките и на парични средства, и на благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях съгласно Валутния закон се извършва чрез проверка на декларираните от пътника данни, а по преценка на митническите органи - чрез проверка на багажите и чрез личен преглед на пътника.
(2) Проверка на багажите се извършва в присъствието на пътника или на упълномощено от него лице.

Благодаря за отговора!
След като разгледах внимателно акта, направи ми впечатление следното: "С деянието си ........, е осъществил състава на нарушението по чл.233 ал.3, във връзка на чл.233 ал.1....." С други думи, съгласно чл.233 ал.3 наказанието е глоба в размер на 200 до 250 на сто върху митническата стойност, докато по чл.233 ал.1, е 100 до 200 на сто върху митническата стойност. Мога ли да очаквам глоба от 250% в такъв случай? Аз тайно се надявах на 100%, но явно попадам под удара на ал.3.
Gacony
Младши потребител

Мнениеот lawchoice » 23 Сеп 2017, 14:16

Gacony написа:
jhoro написа:Здравей!
Втория проблем идва от това, че вие сте подписали разписката и така сте се съгласили с написаното вътре. За количеството на цигарите.
Тук може да се направи проверка, дали тези 40 стека могат да се поберат в куфара ви. Но това е от значение само, ако имате доказателства с колко и какъв багаж сте пътували. Например - ако летя само с ръчен багаж (куфар с размери 55 см х 40 см х 20 см) и това е записано в билета - никой няма да повярва, че вътре е имало въпросните 40 стека цигари.

Чл. 266.

Благодаря за отговора!
След като разгледах внимателно акта, направи ми впечатление следното: "С деянието си ........, е осъществил състава на нарушението по чл.233 ал.3, във връзка на чл.233 ал.1....." С други думи, съгласно чл.233 ал.3 наказанието е глоба в размер на 200 до 250 на сто върху митническата стойност, докато по чл.233 ал.1, е 100 до 200 на сто върху митническата стойност. Мога ли да очаквам глоба от 250% в такъв случай? Аз тайно се надявах на 100%, но явно попадам под удара на ал.3.

Аз пък, тайно се надявах да разбера нещо повече относно очилата за четене, но както и да е. Продайте ги! Те не са Ви необходими, след като не ги носите при пътуванията Ви в чужбина! Така поне отчасти ще компенсирате разликата в размера на наложената Ви евентуално глоба /ако в производството по оспорване й не бъде установено, че действителното количество на пренасeните цигари е завишено, както твърдите/!

П.П.
За пореден път, не мога да разбера и това - защо се навъдиха толкова много хора, които искат да бъдат играчи, след като това очевидно не им се отдава. Както казах и преди, рано или късно идва момент, когато се налага да платиш сметката... И тогава не е редно да плачеш, а да изпълниш задължението и да си вземеш поука относно бъдещото ти поведение.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Назад към Взаимопомощ