начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор за безвъзмездно стопанисване на имот?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за безвъзмездно стопанисване на имот?

Мнениеот lisi4ko » 01 Фев 2016, 14:07

Здравейте,
предстои ми заминаване за дълъг период от време извън страната.
Имам имот на село (дворно място с жил.постройка), който не искам да запустява/разрушава. В тази връзка намерихме човек, който желае да се грижи за мястото и да си живее там.
Не търся наем, а искам човекът само да си го поддържа и да си плаща сметките - ток/вода и т.н., т.е. да не остава безстопансвен и да се запустее.
Също така майка ми от време на време може да отива за по няколко дни там...постройката е голяма, а човекът няма нишо напротив.

Въпросът ми е дали има такъв тип договори, които мога да сключа или е необходимо да направим договор за наем, примерно за 1 лев (симвилочна сума)?

П.С.
И малко встрани от темата...предвид заминаването ми, има ли такова чудо като "генерално пълномощно" или не. Идеята ми е да оставя такъв документ на някой роднина, за да ме представлява по институции и където се наложи докато ме няма (ако се наложи изобщо). Ако няма такъв вариант има ли някаква алтернатива? Или от чужбина трябва да изпращам пълномощни за каквото изникне?
lisi4ko
Младши потребител

Re: Договор за безвъзмездно стопанисване на имот?

Мнениеот Pause » 01 Фев 2016, 15:46

Изложените обстоятелства ,гравитират около пълномощно за управление на недвижим имот със договора за наем неможе да си устроите представителните отношения пред трети лица и институции за вашия НИ въпреки ,че не е невъзможно но при наемна цена от 1лв. едва ли би задоволило вашя икономически интерес алтернативно го съвместете с договор за безвъзмездно ползване на НИ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот lisi4ko » 05 Ное 2016, 01:51

За информация, ако някой друг се интересува от темата: направихме го с договор за заем за послужване на недвижим имот със срок...след като изтече ще го подновим.
lisi4ko
Младши потребител

Мнениеот sania7158 » 28 Фев 2017, 20:19

За този договор за заем за послужване на недвижим имот със срок, имаше ли оглед на имота и евентуално доказване пред съд или само пред нотариус? каква е процедурата? данък плащате ли за лицето което поддържа този имот?
sania7158
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ