Здравейте!
Преди няколко дни претърпях ПТП с домашно животно (домашен кон). За щастие на мен и пасажера ни няма нищо, освен стресът, който преживяхме. Животното почина на място. Полицията успя да намери собственика на животното - циганин (без извинение) от близкото село. Според неговите думи конят се бил отвързал, но в последствие се разбра от друг източник, че животните са пуснати развързани за постоянно в този район. Писаха му акт за нестопанисване на животното, а на мен дадоха протокол.
Колата няма сключено каско. Звъннах на застрахователите, при които е сключена гражданската отговорност на автомобила. Казаха ми, че щетите трябва да се поемат от гаранционния фонд. Звъннах и на тях, но служителят ми каза категорично, че не поемат такива щети - без участващо второ МПС.
Въпросът ми е - При положение, че в протокола виновен е собственика на животното, има ли възможност да получа обезщетение за щетите и как може да стане това? Не трябва ли точно гаранционният фонд да поема щети, при които виновният няма сключена застраховка?
Не мисля, че има смисъл да съдя собственика, едва ли някой е получавал обезщетение от циганин..
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 10:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПТП с домашно животно. Казус за застраховка.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПТП с домашно животно. Казус за застраховка.
Виновния не е водач по смисъла на ЗДвП. Коня не е превозно средство (докато не е яхнат или впрегнат). Така че гаранционния фонд, и изобщо закона за движение по пътищата не са приложими в случая. Има немарливост от страна на собственика на домашното животно и ще трябва да си търсите компенсация от него (което както сте се усетили гранични с невъзможното).
А ако беше глиган, излезнал от гората - тогава от кого щяхте да си търсите парите?
А ако беше глиган, излезнал от гората - тогава от кого щяхте да си търсите парите?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan, благодаря за бързия отговор!
Относно забележката - съгласен съм, винаги има риск да изскочи диво животно на пътя. Не бих търсил от никого "парите си" в такъв случай. Шансът според мен да изскочи животно на пътя би бил много по-малък ако подобни индивиди не си оставят домашните животни безпризорни около пътя!
Случаят в момента е съвсем друг и става въпрос за немарливостта на един циганин, заради който можеше да се случи нещо много по-лошо..
Относно забележката - съгласен съм, винаги има риск да изскочи диво животно на пътя. Не бих търсил от никого "парите си" в такъв случай. Шансът според мен да изскочи животно на пътя би бил много по-малък ако подобни индивиди не си оставят домашните животни безпризорни около пътя!
Случаят в момента е съвсем друг и става въпрос за немарливостта на един циганин, заради който можеше да се случи нещо много по-лошо..
- mss277
- Нов потребител
Циганина си е циганин. Вари го, печи го.
И от Добро не разбира.
Да беше взел коня, продадеш в някоя кланица.
Чисто месо.
То в нашите колбаси всичкото да бе такова -чудо невиждано. Ръгат вътре всичко.
И от Добро не разбира.
Чисто месо.
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:Циганина си е циганин. Вари го, печи го.
И от Добро не разбира.
Чисто месо.
Ето, това е стойностен съвет!
-
teogeo - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|