начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Как да се защитя след като не си сменя старите рег. табели

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се защитя след като не си сменя старите рег. табели

Мнениеот shofior » 10 Май 2006, 17:59

Здравейте, готвя се за битка поради това, че съм твърдо решен да не се поддавам на насилствената смяна на старите ми автомобилни табели с нови такива. Мотиви:
1. Това е варварски акт, нямащ нищо общо с европейските ценности. Нито една държава в Европа не си е позволявала такова нещо, живял съм в чужбина достатъчно дълго за да го знам. А и никой на запад не го изисква от нас. Навсякъде табели се заменят само при повод (нова регистрация, смяна на собственик, предстоящо пътуване в чужбина и др.)
2. Пазя фактури за закупени от мен “стари” табели през 2000г., за всеки от притежаваните от мен 3 автомобила съм заплатил по 32лв. на държавата. Май са ми законни табелите, нали?! Сегашната насилствена смяна ми се струва все едно да си купя един ден хладилник, а от магазина да дойдат след 5г. с полиция и да ми кажат че си го взимат обратно.
3. Това ли е начина държавата да си пълни бюджета?
4. В сайта на КАТ пишат, че се заменяли старите табели защото не отговаряли на стандарти БДС 15980-99 и БДС ISO 7591-99. Вчера тичах до Института по стандартизация та прочетох стандартите. Какво мислите че пише в тях? Нищо подобно не фигурира като текст за сини ленти и ала-бала. Стандартите се покриват от всички табели с бял фон и черни букви (моите табели са точно такива). Не се покриват от най-старите черни и жълтите табели.
Е, след като съм легален дори и според изискваните стандарти, защо тогава трябва да не съм продуктивен на работното си място, а да вися по опашки с бедните и изпълнителни хорица да си даваме и последните пари за практически същите ламарини?
5. Не искам да съм “овца”, опитвам се да бъда логично мислещ човек.

И да защитя поне малкото ми останало достойнство, няма да си заменя табелите. Дайте съвети какво да правя след 20 дни като почнат да ме спират катаджиите и ми казват “Еми и ние мислиме като теб и споделяме вижданията ти, но имаме нареждания, затова…”? Който има желание да помогне нека го направи, кажете има ли и нормативна уредба за действие срещу мен в случая, само не ми пишете неща от сорта “по-добре ходи си ги смени….”, щото това мога да се сетя и сам.
shofior
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 10 Май 2006, 20:15

Изчакай и последното/поредното разсрочване и вземи да ги смениш ти тези рег. табели в КАТ,
това е задължително за влизането на Републиката в която живеем в ЕС.
Извинявам се за директния рязък SPAM от към на ентузиазмът ти, ама др избор няма...
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот winters » 10 Май 2006, 20:24

Ами готви се за битка, която ще загубиш :-)
Изискването е императивно, така че - успех!!!
...and justice for all!!!
Защо не мога да си сложа аватар?????
winters
Младши потребител

Мнениеот hera » 10 Май 2006, 20:44

Разбирам те и съм напълно съгласна с теб!
Няма такова изискване за влизането ни в ЕС, още по-малко пък "императивно". При евентуално производство има мн. голям шанс поне да получиш компенсация под формата на обезщетение за претърпени щети. Разбира се, възможно е да отнесеш глоба, или да ти бъде наложена някаква друга санкция, ако ползваш автомобила. Моя съвет е: подмени табелите и започни тогава производство.
Успех!
hera
Нов потребител

Мнениеот nqgol » 11 Май 2006, 14:51

Аз съм с новите табели,но очаквах,че някой ще заведе дело пред ВАС,дори и да го загуби(както стана с новото ДДС в/у вноса на стари автомобили) щеше да се вдигне доста шум.Ама ...

А иначе ще ти напишат акт и ще спрат автомобила от движение.
nqgol
Потребител

Отново аз 2

Мнениеот shofior » 15 Май 2006, 21:24

Днес, благодарение на приятели успях да направя и консултация по въпроса при юрист с доста реномирано име и професионално положение. Неговият съвет бе следният:

Ако сега си заменя табелите по самоинициатива, това ще мине под рубриката “доброволно” и най-вероятно нищо не ще мога успешно да си “граждански поискам” като компенсация после.

Затова да се предприемат действия едва след като държавата по нейна инициатива предприеме наказателно действие спрямо мен, като в съставен евентуален бъдещ акт от страна на КАТ задължително да се направи възражение с текст, че настоящите ми “стари” табели отговарят на изискваните стандарти и съответно покриват нормите за валидност.

На базата на “информация”, господинът правист изрази съмнение, че КАТ въобще ще тръгнат да пишат актове.
shofior
Нов потребител

за табелите на МПС

Мнениеот eminchev » 17 Май 2006, 10:58

Не само с сайта на КАТ пише, че се подменят табелите, които не отговарят на БДС 15980 и БДС ISO 7591, но и в § 3 от ПЗР на НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях. Това е то императивната законова разпоредба. Така че т.нар. бели табели не подлежат на подмяна. Голяма лъжа извъртяха пред хората. Ама държавата, че и гражданите й и те .... Интересно защо никой самоотвержен журналист не ще да се захване с въпроса и да накара някой държавник да си признае най-сетне. Интересно е и защо таксиджиите, будната съвест и железния юмрук на справедливостта, също си затраяха.
eminchev
Нов потребител

Мнениеот shofior » 26 Май 2006, 13:34

shofior
Нов потребител

има дело

Мнениеот leator » 01 Юни 2006, 17:13

Днес, 01.06.2006:
адм. дело № 2829/2006 г. (петчленен състав, 9.00 ч., зала № 2), образувано по жалби на Сдружение за транспортна дейност и услуги “Авто-94”, Съюз на застрахованите в България, Юлиян Чолаков и Валери Даскалов срещу § 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба № I-45/24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях, издадена от министъра на вътрешните работи. Според атакуваната норма, регистрационни табели, които не отговарят на изискванията на БДС 15980 и БДС ISO 7591, са валидни до 31.V.2006 г. Подмяната на тези табели се извършва по изготвени от СДВР (РДВР) графици като от 1.VI.2006 г. служебно се прекратява регистрацията на всички превозни средства с регистрационни табели, които не отговарят на изискванията на БДС 15980 и БДС ISO 7591
leator
Потребител

Назад към Взаимопомощ