начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Има ли давност?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли давност?

Мнениеот demetrius_magnus » 08 Май 2006, 16:08

Бившият ми работодател не ми е изплатил трудовото възнаграждение от 2002 и 2003 г. Най-сетне събрах сили и средства да си потърся парите по съдебен ред, но мои бивши колеги твърдят, че е вече късно, защото съществува 3-годишна давност. Вярно ли е това? Благодаря предварително!
demetrius_magnus
Нов потребител

отг.

Мнениеот harmaiani » 08 Май 2006, 16:32

Да, вярно е. Но трябва внимателно да изчислите началния момент на давността, когато вземането ви е станало изискуемо - откогато е трябвало да Ви платят. Имайте предвид и следното важно нещо - давността не се прилага служебно! Това означава, че пак можете да осъдите бившия си работодател и ако той не се усети, съдът ще го осъди да плати въпреки изтеклата погасителна давност.
harmaiani
Потребител

Мнениеот ivan2 » 08 Май 2006, 17:30

Верни разсъждения, колега, но дали наистина работодателя няма да се уседи да възрази? Та нали всеки уважаващ себе си юрист първо гледа каква давност има насреща?
ivan2
Потребител

Мнениеот demetrius_magnus » 08 Май 2006, 19:11

Колеги ми казаха, че в Старозагорския съд дори не приемали внасяне
на документи за започване на дело, ако забележат, че има давност! И още нещо: от юли 2003 г до ден днешен съм пенсиориран по болест с диагноза "шизофрения - кататонна форма. Пристъпно-прогредиентно протичане. Непълна ремисия. Промяна на личността." Всъщност, едва когато излязох от това състояние (юли 2005 г) и съпругата ми ми разказа, че ми дължат все още заплати, започнах да ходя до фирмата, в която работех преди да се разболея и да си търся правата. И така - до ден днешен!
demetrius_magnus
Нов потребител

Мнениеот demetrius_magnus » 08 Май 2006, 19:17

Та, въпросът ми е, дали този документиран факт може да ми помогне да обжалвам тази давност пред съда? Благодаря!
demetrius_magnus
Нов потребител

Мнениеот steli_na » 08 Май 2006, 20:15

Само, ако по поводна това заболяване сте бил поставен под запрешение

Чл. 115. (от ЗЗД) Давност не тече:
а) ..
б) ..;

в) ...;

г) ...;

д) ...;

е) за вземанията на ненавършили пълнолетие и на поставени под запрещение лица за времето, през което нямат назначен законен представител или попечител, и 6 месеца след назначаването на такъв или след прекратяването на недееспособността;
steli_na
Потребител

Назад към Взаимопомощ