начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

могат ли да ми вземат колата?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

могат ли да ми вземат колата?

Мнениеот enerdji_67 » 07 Май 2006, 21:21

човекът,с когото живея от 15 год. на семейни начала, е обвинен в кражба от обекта,на който работи като охрана.в момента е задържан в следствения арест.ако се докаже,че кражбата е извършена с лекия автомобил,който е моя лична собственост,при положение,че нямаме сключен брак,могат ли да ми конфискуват колата?предварително благодаря!
enerdji_67
Нов потребител

Re: могат ли да ми вземат колата?

Мнениеот monteskio » 07 Май 2006, 21:52

enerdji_67 написа:човекът,с когото живея от 15 год. на семейни начала, е обвинен в кражба от обекта,на който работи като охрана.в момента е задържан в следствения арест.ако се докаже,че кражбата е извършена с лекия автомобил,който е моя лична собственост,при положение,че нямаме сключен брак,могат ли да ми конфискуват колата?предварително благодаря!

Няма от какво да се притеснявате. От една страна, това МПС не може да се конфискува, понеже не е собственост на извършителя.От друга страна това е така, понеже притежанието на собственото ви МПС не е забранено от закона /аргумент от чл.53 НК/.

По особено стои въпроса кога ще имате възможност да си получите МПС. Принципно положение е, че веществените доказателства / каквото в случая е автомобила / се оставят за пазене докато приключи наказателното производство с влязла в сила присъда, споразумение за прекратяване на делото или друг акт/чл.111 НПК/.
Допустимо е обаче, да подадете молба до прокурора за да Ви се върне вещта. Ако това няма да попречи на разследването, прокурорът с постановление ще разпореди това да стане факт /чл.111 ал. 2 НПК/.

От друга страна, ако си служите с автомобила и временното му отнемане ВИ възпрепятства, поради което търпите определени вреди, тоза вас е открита правната възможност да заведете дело срещу това лице.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот enerdji_67 » 07 Май 2006, 22:43

благодаря за изчерпателния отговор!обаче има една подробност.колата се забавиха да я вземат за веществено доказателство и аз като се паникьосах,че ще ми я вземат,я прехвърлих на една приятелка.а наистина без нея не мога да работя.мен грози ли ме подвеждане под отговорност за тази продажба,при положение,че никой не ме е предупреждавал да не го правя. :roll:
enerdji_67
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ