начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Топлофикация-давност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Топлофикация-давност

Мнениеот vilipb » 07 Апр 2006, 12:16

Здравейте колеги, искам да ви помоля за помощ по един въпрос, който е бил разискван във форума, но няма категорично мнение по него. Става дума за това дали задълженията които имат ползвателите на топлинна енергия към Топлофикация могат да се разглеждат като периодични задължения и за тях да се приложи кратката 3-годишна погасителна давност по чл. 111, б. "в" от ЗЗД. Не можах да намеря съдебна практика по въпроса. Благодаря Ви предварително.
vilipb
Нов потребител

Re: Топлофикация-давност

Мнениеот steli_na » 07 Апр 2006, 17:21

vilipb написа:Не можах да намеря съдебна практика по въпроса.

Едва ли и ще намерите.
Рядко са с цена позволяваща касационно обжалване.

По тукашните вилаети на окръжно ниво практиката е приела, че се касае за периодични заължения и се погасяват с кратката давност.
Смятам това за правилно.
steli_na
Потребител

Мнениеот hariman » 07 Апр 2006, 18:30

Ами не съм убеден че са периодични плащания. защото едно плащане за да е периодично трябва предварително да е определено като размер, занапред, докато при ток, вода, телефон , предполагам и за парно това не е така, и те зависят от консумираната енергия, респ. услуги през даден период на отчитане
hariman
Потребител

Мнениеот gudio » 07 Апр 2006, 22:44

Има по-стари решения на ВКС (отпреди праговете за обжалване), в смисъл, че не били периодични, защото периодичността трябвало да следва от нормативен акт, а към датата на тези решения не било така. Освен това престацията не била еднородна (пр. наем), а различни независими една от друга (този месец толкова калории и литра топла вода, другия месец - по-малко, през лятото - само топла вода), както и плащането - днес 150 лв., утре 300, през лятото по 20 лв...
В последно време обаче предвид разните договори и общи условия, надделява разбирането, че са периодични плащания, което, разбира се е по-добре (за злостните неплащачи със здрави нерви, чакащи да изтече давността).
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vilipb » 08 Апр 2006, 18:04

Благодаря на всички, които ми отговорихте. И аз съм по-склонна да мисля, че плащанията към Топлофикация не са периодични, но исках да прочета и др. мнения.
vilipb
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ