начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дългосрочно пребиваване и правомощия

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Дългосрочно пребиваване и правомощия

Мнениеот armlaziale » 20 Мар 2012, 16:07

Здравейте уважаеми,

Известно време се порових да потърся малко повечко за тази тема, но за сега без задоволим резулутат, разчитам на вас :)
В момента съм със статус на продължително пребиваващ, според закона за чужденци, след 5 години законно пребиваване на територията на Бг, имам право да получа дългосрочно пребиваване (преди беше постоянно, сега вече е дългосрочно). Сега ме интересува следното: Мога ли свободно да се движа из Европа, без виза и дали мога да работя в страните от ЕС както го прави редовният Бг гражданин? Мога ли да работя в Бг чрез трудов договор? Какви други подробности има? Като чета закона за чужденците, не мога да си отговоря на подобни въпроси...сигурно звучи неграмотно, но така де :D

Благодаря Ви предварително.
armlaziale
Нов потребител

Re: Дългосрочно пребиваване и правомощия

Мнениеот andrian_ » 27 Юли 2012, 08:42

Здравейте,

не съм адвокат, само споделям личен опит. С продължително пребиваване можете да работите на трудов договор само ако сте член на семейство на гражданин на ЕС. Ако не, тогава трябва да се получава разрешение за работа, което ще важи само за даден работодател. Другият вариант е да регистрирате фирма в БГ и чрез нея да сключите договор с потенциалният работодател.
andrian_
Нов потребител

Мнениеот oleg-sentia » 08 Авг 2012, 11:00

armlaziale написа: Мога ли свободно да се движа из Европа, без виза и дали мога да работя в страните от ЕС както го прави редовният Бг гражданин?
не

Мога ли да работя в Бг чрез трудов договор?
Да.
Какви други подробности има? Като чета закона за чужденците, не мога да си отговоря на подобни въпроси...сигурно звучи неграмотно, но така де :D

имате право на социално осигуряване, ЕГН
oleg-sentia
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Сеп 2012, 23:07

След 4-5 години, когато вероятно ще получите дългосрочно пребиваване може да има други спогодби и т.н., тоест отсега който ви даде гаранция вероятно ви лъже :) .
Отделно, за да получите дългосрочно след 5 години прод. пребиваване трябва през целия период да не сте отсъствал повече от 10 месеца. Подводни камъни много.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Сеп 2012, 22:59

armlaziale написа:, според закона за чужденци, след 5 години законно пребиваване на територията на Бг, имам право да получа дългосрочно пребиваване (преди беше постоянно, сега вече е дългосрочно)

Не е точно така,тъй като видовете са следните :
1.краткосрочно
2. продължително - с разрешен срок до една година;
3. дългосрочно - с разрешен първоначален срок 5 години и възможност за подновяване след подадено заявление;
4. постоянно - с разрешен неопределен срок.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Окт 2012, 21:57

svettoslav написа:
armlaziale написа:, според закона за чужденци, след 5 години законно пребиваване на територията на Бг, имам право да получа дългосрочно пребиваване (преди беше постоянно, сега вече е дългосрочно)

Не е точно така,тъй като видовете са следните :
1.краткосрочно
2. продължително - с разрешен срок до една година;
3. дългосрочно - с разрешен първоначален срок 5 години и възможност за подновяване след подадено заявление;
4. постоянно - с разрешен неопределен срок.

Кое е не е точно така?
Примерно, тези които са на основание брак с бг (чл.24 т.18/ЗЧРБ май беше) не могат да получат дългосрочно, а могат да получат само постоянно пребиваване след 5 г. продължително. А търговските представители (чл.24 т.6 /ЗЧРБ) могат да получат само дългосрочно пребиваване след продължителното, ако ще и 30 години да живеят в България.
А за да получи дългосрочно, трябва за предходните 5 години да не е отсъствал повече от 10 месеца през целия период и не повече от 6 последователни месеца - Чл. 24г. (Нов - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) (1) Статут на дългосрочно пребиваване се предоставя на чужденец, който е пребивавал законно и без прекъсване на територията на Република България в рамките на 5 години преди подаване на заявлението за разрешаване на дългосрочно пребиваване. и (4) Периодите на отсъствие от територията на Република България не прекъсват периода, посочен в ал. 1, и се отчитат при изчисляването му, когато са под 6 последователни месеца и не надхвърлят общо 10 месеца за 5-годишния период.

Повече по това няма какво да се говори. Отговаряш или на дългосрочно, или на постоянно. Не може и двете.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот svettoslav » 22 Окт 2012, 10:39

nikiboy написа:Кое е не е точно така?

Не съм разбрал написаното,затова такъв ми е поста.Останах с убеждението,че питащия посочва абсурдното нещо,че постоянното пребиваване сега вече е станало дългосрочно.Не съм вникнал във въпроса всъщност.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Гражданство