Може би въпроса и обясненията ми ще Ви се сторят познати , тъй като доста хора са питали подобни неща,но аз имам един да го наречем "тъп" проблем.Бъдещият ми съпруг е еквадорски гражданин,който никога не е бил в България ,аз пък никога не съм изпращала декларация-покана и започнах да чета закона за чужденците , типовете визи ,краткосрочно,дългострочно и др.Оплетох се! Има изключително противоречащи неща или поне така изглеждат.Доколото разбрах , без значение дали той ще се ожени за мен ,това няма да му подпомогне да вземе виза "Д",единственото ,което му се позволява е ,многократно пребиваване за краткосрочен период,аз разбирам това като на всеки 3 месеца (или 6) той да се завръща в странта си и отново да кандидатства за виза.За мен е изключително глупаво,както той да се връща ,така и на всеки 6 месеца аз да плащам на държавата такси ,за да може то да си увеличава престоя.
Разрешение за постоянно пребиваване - могат да получат чужденците:две години след сключването на граждански брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец.
Какво да правим ние в този случай , струва ми се напълно НЕ РЕДНО да поставят българите (по гражданство и народност) наравно с постоянно пребиваващи чужденци , и условията по които моя бъдещ съпруг трибва да да пребивава ,да са същите като за чужденец решил да се жени примерно за чужденка .
Въпросите са ми следните ,той така или иначе ,ще дойде в БГ за 90 дни,след този срок за подновяване на визата , ще му дадът отново 3 или този път 6 месеца, след като вече ще имаме брак ?
Днес попълних декларацията-покана , но направих една грешка , поради нещо ,което изненада мен и него в последствие.Записах грешна година на раждане, но все още не съм му изпратила .Мога ли примерно в първия работен ден (понеделник) да се върна в тази дирекция "Миграция" и да помоля да направим поправката, разликата е само една година ,но все пак това прави поканата невалидна.Лошото е ,че бях притисната от служителката там , в самият документ има въпрос само за "Дата и място на раждане" и в скобки отдолу само "държава и населено място".та аз попълних само това , всъщност нотариуса подпечата тези данни.Но служителката на дирекцията ми съобщи с изключително нагъл тон "Няма ли да сложите кога е роден ".На моя отговор-"Да ,аз съм записала ,че е роден на 23.06, но там не е уточнено за година "
след което с ехидна усмивка ме запита "Няма година?!?", и ме накра да запиша , но аз направих грешка ,подмладих го с една година(поради обстоятелства от друг характер,въпрос на друга тема).Та поправима ли е моята грешка ,докато тази молба още не в сила и двата екземпляра са в Бг ,единият в мен ,а другия в дирекцията?
Налага ли се отново да ходя при нотариус , при условие ,че той се подписа и подпечата на верните данни ,а другото се случи ,след това?
И накрая един шеговит ,но и сериозен въпрос ..не ви ли се струва ,че тази държава нарушава нашите чисто човешки свободи и щастие.Почвам ,да се чувствам в един голям "Биг Брадър" в който има измислени правила ,задължения за нормалните данъкоплатци и никава отговорност на институциите!