начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дизайн на опаковка

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дизайн на опаковка

Мнениеот ironimos » 21 Окт 2012, 07:31

Здравейте!

Имам следния проблем...

Преди няколко месеца (близо година) изработих по възложена поръчка, дизайн за опаковка на шоколад.
Направих глупостта да изпратя файловете за печат преди да ми бъде заплатено и сега продуктът се продава в търговската мрежа, без да е заплатено за труда ми.

Имам дълга поредица от и-мейли, които доказват, че аз съм изработила дизайна, както и всички файлове.
Понеже става въпрос за обществена (известна) личност, не знам дали е редно да дам повече информация по случая в публичен форум.

Бихте ли ме посъветвали какви стъпки да предприема, за да получа възнаграждението за положения труд.
Мога да отговоря на допълнителни въпроси, ако тази информация не е достатъчна.

Благодаря предварително!
ironimos
Нов потребител

Re: Дизайн на опаковка

Мнениеот emanuel_a » 21 Окт 2012, 15:17

Във връзка с поставения от Вас казус, бих искала да ми предоставите следните подробности:
1. Съществува ли между Вас и възложителят договор за поръчка ? - В този тип договори се уреждат срокове за изработка от Ваша страна, срок на заплащане, неустойки, както и дали работата се предава с приемо-предавателен протокол и много други важни условия. Мога да предоставя повече информация на лични съобщения, тъй като разбирам от Вас, че се касае за публична фигура и не бихте искали да предоставяте подробности.
Поздрави и хубава седмица!
emanuel_a
Нов потребител

Мнениеот ironimos » 22 Окт 2012, 12:38

Здравейте!
За съжаление нямам договор (тогава не бих поставяла въпрос тук). Поради тази причина вече си имам обеца на ухото :)
Въпросът е какви стъпки да предприема оттук нататък, след като продуктът е на пазара.

Както казах, имам само доказателства в и-мейли, че аз съм изработила проекта и аз съм предоставила файла за печат.

Поздрави!
ironimos
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Окт 2012, 18:40

:idea: Ми , по чл. 410 ГПК. И - той гони. :lol: :arrow: адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Окт 2012, 20:42

Прав си, Док. И не е само това. От римско време, па и преди това, да си вземеш нещо чуждо си е такОвО :lol: Затова си мисля, той да гони, както е гепил. Ама си трябва адвокат в състезанието :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ironimos » 22 Окт 2012, 20:47

emilgrigorov написа::idea: Ми , по чл. 410 ГПК. И - той гони. :lol: :arrow: адвокат.

Хм... кофти е, че сме от различни градове и не си заслужава да се харча за път.
Благодаря и на doc03! Това го прочетох преди да пусна темата.

Вече не ми е толкова за парите, колкото за обидите и заплахите, които избълва към мен в и-мейли.
Някои хора като ги покажат по телевизията и после не могат да дойдат на себе си... такава звездомания ги гони.

Освен пак да ги покажат, но този път по Господари на ефира :roll:
ironimos
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Окт 2012, 21:00

Виж сега.
Не е гадно да направиш нещо за някой, и да му го харижеш.
Лично в конкретата ми дейност имам поне 5 (вече не ги броя) предавания на "Частен случай" по мои казуси, все аз съм лошия и все се оказва, че не съм. И няколко на Канал 1 в праймтайма.
Кофти ми става, като се краде.
По 410 няма значение градовете, а разходите за адвокат се връщат.
Но нека и Док си каже думата, а и целокупната правна мисъл, дето къде е :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ironimos » 24 Окт 2012, 07:01

Благодаря, Емил!

Бих искала да попитам какъв вид адвокат да потърся. Специалист по търговско право?
Съжалявам за евентуално глупавия въпрос :oops:
ironimos
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Окт 2012, 11:39

По чл.410 е изпълнително. В основанията има търговски взаимоотношения, или може би - устна уговорка за изработка с физическо лице. Необходимо е адвокат да се запознае с конкретиката, и да прецени. Това, моето предложение, е хипотетично, може и да стане.
Аз не съм адвокат, но тук витаят доста, и то добри. Нека те да вземат отношение.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Интелектуална собственост