Колеги,
ще предложа за пореден път нещо доста тривиално, но съм сигурен, че юристите тук ще ме подкрепят. Моля всички, които задават въпроси или теми, несвързани директно и конкретно с правна тематика, да спрат да го правят поне във форума на лекс.бг. Признавам, че понякога и аз се отплесвам да разтеглям локуми на неправна тематика. Ще се постарая да престана с това.
Да си дойдем на думата:
Нужен ми е съвет по следния въпрос - Един творец на пластики попада на много добри картинки (двуизмерни) в професионален интернет сайт и на тяхна основа създава произведения - пластики (триизмерни). По неговите думи е заимствал от картинките до 80%. Останалите 20% били негови идеи и промени. Желае да сложи своето име като автор на своите пластики и да ги продава. Естествено сайтът не е български, надали някога някой ще разбере и ще потърси отговорност от моя познат. Той все пак желае да съблюдава законите, което е похвално. Според вас има ли право да полага своето име и печат върху пластиките? Дължи ли обезщетение? Нужно ли е да потърси създателите на сайта, респективно авторът на картинките? Доколкото разбрах от него сайтът притежава всички права върху произведенията публикувани на него...
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Интелектуална собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Интелектуална собственост
Мисля,че твоят човек няма защо да се притеснява и да търси връзка с когото и да е. Взел е идеята, визията, това са картинки и то двуизмерни, той създава триизмерни пластики.Сайтът е чуждестранен, ако въобще разбере нещо и предяви права, има си конвенции, приложимо право, да си доказва той сходството между произведенията и наличието на плагиатство.
- seneka
- Младши потребител
От изложеното не мога да преценя "заимстваните" 80 % какво са - повторение на елементи или може би дори цялостно изображение?! или това, от което се състоят пластиките му - 80 % + 20 % може да се отнесе към хипотезата на чл. 4 ал. 2 от ЗАПСП.
Ако преценявате, че тези 80 % не са "идеи и концепции", а са си направо "използване на произведението за създаване на ново, производно от него произведение" - чл. 18 с. з. - считам, че ако творецът действително държи на закона, следва да се свърже с указания автор и да поиска разрешението му за ползване на произведенията му.
Ако преценявате, че тези 80 % не са "идеи и концепции", а са си направо "използване на произведението за създаване на ново, производно от него произведение" - чл. 18 с. з. - считам, че ако творецът действително държи на закона, следва да се свърже с указания автор и да поиска разрешението му за ползване на произведенията му.
- sinderella
мдааа, колкото и да ми е неприятно съм склонен да се съглася с колегите, които считат, че така изготвените пластики са нарушение на авторското право. Наистина има разлика между двуизмерните и триизмерните произведения, но надали може да се твърди, че 80% от визията на произведението е "идеи и концепции". Някакси няма логика...
От друга страна нали се досещате родните автори какви средства и възможности имат, за да могат да "откупят" използването на произведението. Ако на някого му хрумне начин, по който легално моят човек може да се защити в този случай, ще му бъда много благодарен да го сподели във форума.
Иначе автоматично се отива към варианта "аз съм направил пластиките, пък ако някой ден се стигне до спор, другите да доказват вината ми". А как ми се щеше да не се стига до този вариант и поне веднъж да сме с чиста съвест...
От друга страна нали се досещате родните автори какви средства и възможности имат, за да могат да "откупят" използването на произведението. Ако на някого му хрумне начин, по който легално моят човек може да се защити в този случай, ще му бъда много благодарен да го сподели във форума.
Иначе автоматично се отива към варианта "аз съм направил пластиките, пък ако някой ден се стигне до спор, другите да доказват вината ми". А как ми се щеше да не се стига до този вариант и поне веднъж да сме с чиста съвест...
- Gosho
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|