начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Такса за авторското право

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такса за авторското право

Мнениеот katrankyovski » 18 Юли 2011, 01:27

Здравейте аз съм музикант и заедно с моето семейно дуо обикаляме из страната да работим,като това ни е основната и единствена работа.От този сезон по черно море постоянно се слага на преден план от собствениците на заведенията в които свирят музиканти този прословут лиценз,използвайки го за да свалят хонорарите много надолу.Поставих си за цел да поразгледам закона за авторското право и като един нормално мислещ човек логиката ме довежда до мисълта,че ние изпълнителите май като че ли тази такса не ни засяга.
Та питам аз сега:тази такса или лиценз,без значение как ще го наречете,за излъчваната(така пише на стикерите) или изпълнявана музика е,защото аз и съпругата ми която е певица ,изпълняваме доста наши композиции и собствени аранжименти на известни произведения.
Та МОЛЯ къде да намеря или дайте линк на този документ за да го сваля и да го показвам на кебабчийте които са все голямата работа а пък иначе без нас музикантите не могат.
katrankyovski
Нов потребител

Re: Такса за авторското право

Мнениеот rozablue » 18 Юли 2011, 18:07

Обърнете се към:

http://www.musicautor.org/
rozablue
Потребител

Re: Такса за авторското право

Мнениеот bulgarus » 22 Юли 2011, 00:34

katrankyovski написа:Здравейте аз съм музикант и заедно с моето семейно дуо обикаляме из страната да работим,като това ни е основната и единствена работа.От този сезон по черно море постоянно се слага на преден план от собствениците на заведенията в които свирят музиканти този прословут лиценз,използвайки го за да свалят хонорарите много надолу.Поставих си за цел да поразгледам закона за авторското право и като един нормално мислещ човек логиката ме довежда до мисълта,че ние изпълнителите май като че ли тази такса не ни засяга.
Та питам аз сега:тази такса или лиценз,без значение как ще го наречете,за излъчваната(така пише на стикерите) или изпълнявана музика е,защото аз и съпругата ми която е певица ,изпълняваме доста наши композиции и собствени аранжименти на известни произведения.
Та МОЛЯ къде да намеря или дайте линк на този документ за да го сваля и да го показвам на кебабчийте които са все голямата работа а пък иначе без нас музикантите не могат.

Здравейте,

за да изпълнявате "собствени аранжименти на известни произведения" се нуждаете от съгласието на авторите на тези произведения.

А съгласието получавате така:

Чл. 58. (1) (Предишен текст на чл. 58, доп. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) Съгласието за публично изпълнение на живо и чрез запис, за излъчване по безжичен път или предаване и препредаване по кабел на музикални или литературни произведения, които са били вече разгласени, се дава предварително и писмено от автора или упълномощена от него организация за колективно управление на авторските права, която договаря, събира и изплаща дължимите възнаграждения. Когато съгласието се дава от организация за колективно управление, ползвателят е длъжен да й предоставя точен отчет за използваните произведения и техните автори.

Както razablue вече написа, при Музикаутор сте на правилния адрес.
bulgarus
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост