- Дата и час: 21 Ное 2024, 19:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Авторско право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Авторско право
Работя в малка кабелна телевизия като режисьор, оператор, монтажист, 3д аниматор. Там направих няколко документални филма. Работодателят ми не ми заплати авторските права, защото това се урежда от трудовия ми договор. Получих само хонорар. Не знам на какво основание. Но сега телевизията продава тези филми на DVD. Въпросът ми е: законът за авторското право и сродните му права дава ли ми възможност да претендирам за процент от печалбите на работодателя ми от моите филми, ако те надвишават многократно даденото ми възнаграждение?
- profilms
- Младши потребител
Re: Авторско право
На авторски права не можете да претендирате,тъй като нямате сключен предварително авторски договор с работодателя си,можете да претендирате смежни права,респективно роялти от всяко разпространение на продукта,при положение,че присъствате като член на авторския колектив създал филма.
- kleo1974
- Младши потребител
Благодаря! А бихте ли ми казали на кой член от ЗАПСП да се позова при предявяване на тези претенции? Чл.19. Авторът има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване на същия вид. Или Чл.20 , който регулира отчисленията при препродажба на произведението, въпреки, че там не видях изрично да се спомене "аудио-визуални" продукти.
И вторитя ми въпрос: Чл.36 ал.(5) казва, че, ако не е уговорено друго в договора, АП се отстъпва за период от три години. Това важи ли и за трудовия договор, в който не е уговорено друго? И за колко години се отстъпва авторското право чрез трудов договор?
Това са последните ми въпроси, така че ще съм Ви безкрайно благодарен, ако отговорите и на тях.
Благодаря предварително!
И вторитя ми въпрос: Чл.36 ал.(5) казва, че, ако не е уговорено друго в договора, АП се отстъпва за период от три години. Това важи ли и за трудовия договор, в който не е уговорено друго? И за колко години се отстъпва авторското право чрез трудов договор?
Това са последните ми въпроси, така че ще съм Ви безкрайно благодарен, ако отговорите и на тях.
Благодаря предварително!
- profilms
- Младши потребител
относими са чл.27,28а,29,41,62,65,72 и последващите
- kleo1974
- Младши потребител
Благодаря!
- profilms
- Младши потребител
5 мнения