начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Строителство по ПАРАГРАФ 4 / земеделска земя ?!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строителство по ПАРАГРАФ 4 / земеделска земя ?!

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 08:25

Здравейте,

Наскоро си върнахме земедески земи като от поземлената комисия ни ги обединиха в един голям парцел. Там където ни ги върнаха се водело по Параграф 4 и ни обясниха, че имало право да се строи без да се сменя статута ( а статута в момента е земеделска земя)!

Бихте ли казали как стоят нещата наистина защото едни казват, че може да се строи , други не !

Благодаря предварително!
Лек ден!
zxcvzxcv
Нов потребител

Re: Строителство по ПАРАГРАФ 4 / земеделска земя ?!

Мнениеот probcho » 24 Май 2011, 09:23

До 30 кв.м., едноетажно...
probcho
Активен потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 09:26

А можете ли да ми кажете къде точно мога да прочета закона за строителство по параграф 4 ... търсих, но не можах да открия!

Благодаря още веднъж!
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2011, 09:40

Действително в земите по §4 ПРЗ на ЗСПЗЗ може да се строи, но след като там се създаде ПУП. Създаването на такива пупове е вменено в задължение на общинарите, няма чалъм да Ви откажат. Текстовете за промяна предназначението на земите по ЗОЗЗ в този случай не се прилагат.
Последна промяна julyanvonemona на 24 Май 2011, 10:50, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот donna » 24 Май 2011, 09:47

към julyanvonemona
Извън темата , питането ми е следното имаме стопански двор със селско стопански сгради на бившо АПК , както знаете земята /дворът/ следваше да се закупи. Предстои делба на тоя селскостопански двор , от поземлената исакт ПУП и промяна на предназначението на земята , не съм много съгласна с това чудо , тъй като стопанските дворове не попадат в обхвата на нормата на чл. 1 от ППЗСПЗЗ .
donna
Старши потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 10:06

julyanvonemona написа:Действително в земите по §4 ПРЗ на ЗСПЗЗ може да се строи но след като там се създаде ПУП. Създаването на такива пупове е вменено в задължение на общинарите, няма чалъм да Ви откажат. Текстовете за промяна предназначението на земите по ЗОЗЗ в този случай не се прилагат.

Благодаря за отговорите, но понеже иидея си нямам от закони ... може ли да го обясните по по-разбираем начин т.е:

- в момента мога да строя върху земеделската земя по параграф 4, след като общината ми направи ПУП ?
- какво мога да строя на тази земя ? т.е. мога ли да си направя цех, фабрика , къща, вила ...
- колко кв.м мога да строя ?
...
И най-важното - къде мога да прочета за отговори на тези въпроси :)

Благодаря и се извинявам за "питането" но очевидно не съм изобщо запознат!
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2011, 10:54

- какво мога да строя на тази земя ? т.е. мога ли да си направя цех, фабрика , къща, вила ...

ПУП-а е за твоя сметка, намираш колега който да ти го направи, важното е че общината не може да ти откаже одобряването му, та в този ПУП ще предвидиш какво искаш да строиш - фабрика ли център за приземяване на инзвънземни ли, вила ли. Разбира се има и различни ограничения и други опции с които този ПУП следва да се съобразява, но принципно това е пътя.
Повече и конкретно можеш да научиш само след беседа с въпросния колега който си си избрал. Късмет в избора!
РС Селскостопанският двор не е от земите по §4 там е друго - промяна предназначението на земята може да е необходимо, може и да не е ако този двор е бил включен в регулацията на населеното място преди. Пак е въпрос на конкретика.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 24 Май 2011, 12:14

Има едно изключение- при постройки до 35 м2 може и без ПУП, виж Наредба №2 за застрояване в земеделските земи, чл. 4, ал. 1 от нея. Само въз основа на виза, издадена от главния архитект. И проекти, разбира се.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 24 Май 2011, 16:03

А към кой отдел в общината трябва да отида , за да ми направят ПУП?
Струва ли много парички изготвянето на такъв ?

Благодаря!
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Май 2011, 17:16

А към кой отдел в общината трябва да отида , за да ми направят ПУП?
Струва ли много парички изготвянето на такъв ?
Общинарите със сигурност ще Ви насочат към някой който да изготви въпросния ПУП, но понеже те са негодници, без изключение - няма никаква гаранция, че този когото Ви посочат не е като тах и при едно евентуално съдебно обжалване на ПУП-а ще си измият ръчичките със сигурност. За това най-добре е сам да си потърсите архитект и да внимавате при избора си, както внимавате, когато взимате решение, на кой автосервиз да ремонтирате двигателя на колата си. Колкото до цената дори и да имам някакви впечатления няма да ги споделя. Спазвам принципа "всеки за себе си бог за всички"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 24 Май 2011, 20:17

И все пак §4 е доста голям (да не казвам колко букви е само :lol: ), така че е хубаво да се конкретизират нещата! Ако не бъркам, автора на темата има предвид попадането във вилна зона! А там нещата са силно ограничени!
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Май 2011, 11:24

Вероятно става въпрос за онези земи по §4, които са включени в околовръстен полигон. За тях не се провеждат процедури по промяна на предназначението, но за да се строи там, трябва да има устройствени планове.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nasmag » 25 Май 2011, 11:52

Трябва пъро да решите какъв обект ще изграждате (вила, къща, цех), дали има общ устройствен план на населеното място и каква устройствена зона се предвижда според него за тази територия.
В голяма част за тези територии по пар.4 е необходимо да се проведат процедурите по ЗОЗЗ и ППЗПЗЗ, т.е. промяна предназначението на зем. земи.
Що се отнася до ПИ от бивши стоп. дворове, разпоредбите на ЗОЗЗ не се прилагат, сиреч не е необходимо да се променя предназначение на зем. земя.
nasmag
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Май 2011, 14:39

Що се отнася до ПИ от бивши стоп. дворове, разпоредбите на ЗОЗЗ не се прилагат, сиреч не е необходимо да се променя предназначение на зем. земя.
nasmag
И пак пзависи, ако стопанския двор е обособен при действието на ЗПИНМ е едно, а по ЗТСУ - след образуването на АПК - друго
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nasmag » 25 Май 2011, 15:14

Имам предвид че не се процедира промяна предназначение на зем. земя според ЗОЗЗ и ППЗОЗЗ /за стоп. дворове/. Ако собственика на такъв имот реши да го застрои допълниелно, пристрои или промени предназначението на сградата, следва да се процедира съгласно разпоредбите на ЗУТ.
nasmag
Нов потребител

Мнениеот zxcvzxcv » 25 Май 2011, 16:02

Работата е следната:

Парцелът е до главен път - 3.25 дка!
В близост (около 350м има една къща; през парцела в единия край минава главен водопровод за един квартал)

Върнахме си парцела скоро (т.е. окрупнен е от други малки парчета земя навътре).
От поземлената комисия ми казаха, че ако реша да строя няма да променям статута на земеделската земя защото се водело параграф 4.

И изобщо още повече се обърках ... от всички мнения :)
zxcvzxcv
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 25 Май 2011, 18:06

Не се обърквай чак толкова. Земите по §4 са си земеделска земя, освен ако не са включени в околовръстен полигон и не са придобили статут на населено място. Такава възможност имаше, с решение на Общинския съвет. Така че провери първо това- включени ли са земите по §4 в околовръстен полигон. В двата случая се процедира по различен начин. В общия случай се изработва и одобрява ПУП-ПЗ. Има и изключения от общия случай, някои от тях бяха вече споменати по- горе. Най- добре е да се обърнеш към архитект с опит в тази материя в региона, за който става въпрос, той ще ти проучи нещата и ще ти обясни възможностите за строителство.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Май 2011, 19:37

Чудесен съвет! Дано и въпросният архитект да има малко повече акъл от общинските чиновници. В такъв случай ще намалим ентропията в световен мащаб, а и ще разтоварим районните съдилища - с един куршум - два заека, дет'се вика.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Май 2011, 11:09

а и ще разтоварим районните съдилища

Дали районните или административните......?!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Май 2011, 11:12

Има ли съществено значение?
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация